Psikolojik bağımlılık nedir? Bir diğer ifadeyle fiziksel bağımlılık bu günki konumuz. Aynı zamanda Psikolojik bağımlılık ne kadar sürer, nasıl geçer hepsini anlatıyor olacağız. İşte psikolojik bağımlılıkla ilgili tüm merak edilenler!
İçindekiler
Psikolojik bağımlılık, bireyin istemeden belirli bir eylemi yapmak zorunda olduğunu hissetmesi olarak nitelendirilmektedir.
Bağımlılığın uzun vadeli olduğu süreç kapsamında, birey çeşitli bahaneler üreterek, kendi bağımlılığının üstünü örtebilmektedir. Zevk alıyorum, istesem bırakırım, her kes yapıyor tarzında olan bahaneler, süreci zorlaştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır.
Genel olarak psikolojik bağımlılıktan, doğru tedavi eşliğinde kısa sürede kurtulmak mümkün olmaktadır. Bağımlılığın tedavisi çerçevesinde bireyin, atması gereken ilk adım, bağımlılığını kabul etmek olacaktır.
Daha sonra belirtilen eylem kapsamında bireyin zihninde, neden sonuç ilişkisini bulması ve belirtilen eylemi yapmak zorunda olmadığını anlaması, bağımlılığın tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Psikolojik Bağımlılık nedir?
Bağımlılık ciddi bir sorun. Psikolojik bağımlılık çeşitleri arasında, uzun vadede fizyolojik bağımlılıklar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, çocuk yaşlarında oyun bağımlısı olan birisi, ileri dönemde madde bağımlılığı riskiyle karşı karşıya olmaktadır.
Her ne kadar belirtilen durum kesin olmasa da beynin dopamin alma kısır döngüsü devreye girdiğinden, birey gelecekte her daim daha fazlasını isteyecektir.
Psikolojik bağımlılık nedir sorusu kapsamında genel olarak bireylerin belirtilen durum kapsamında bilgileri bulunmamaktadır. Fakat belirtilen durum kapsamında bireye gereken bilgilendirmenin yapılması, bireye, durum farkındalığı ve bağımlılık tuzağına düşmemesine olanak sağlayacaktır.
Genel olarak psikolojik bağımlılık gibi, fizyolojik bağımlılığa da bireyin gerçekleştirdiği eylem çerçevesinde karar verme yetisinin olmadığı durumlar ait olmaktadır. Belirtilen etken kapsamında fiziksel bağımlılık örnekleri, bu şekilde olmaktadır:
- Alkol bağımlılığı
- Sigara bağımlılığı
- Madde bağımlılığı
- Kafein bağımlılığı ve b.
Birey, belirtilen durumlar kapsamında kendi-kendine de tedavi gerçekleştirebilmektedir. Genel olarak bireyin yapması gereken tek şey, kendisine yaptığı eylem kapsamında herhangi bir yasak koymadan, eylemin sadece beynin dopamin ihtiyacını karşılama hususundan doğmasını anlamasıdır.
Şayet birey, bağımlı olduğu eyleme yasak koyarsa, beyin belirtilen eylemi, daha da değerli algılayacak ve bireyin o eylemi gerçekleştirmesi için sayısız miktarda düşünce üretecektir. Psikolojik bağımlılık nedir konusu kapsamında bireyin, belirtilen etkenlere dikkat etmesi, bağımlılığının kısa sürede sonlanmasına olanak sağlayacaktır.
Bağımlılık nasıl Geçer?
Psikolojik bağımlılık nasıl geçer sorusu kapsamında genel olarak bireyin izlemesi gereken çeşitli adımlar mevcut olmaktadır. Güncel olarak psikolojik bağımlılık hem online psikolog hem de yüz yüze psikolog eşliğinde tedavi edilebilmektedir.
Belirtilen terapi yöntemleri kapsamında genel olarak bireye bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır. Şayet birey dilerse, terapinin hızlı biçimde sonuçlanması için terapiye, ilaç tedavisi de eklenebilmektedir.
Psikolojik bağımlılık, genel olarak belirli bir kısır döngüye sahip olmaktadır. Süreç, çoğu bireyde aşağıdaki aşamalar kapsamında ilerlemektedir:
- Birey, bağımlı olduğu eylemi gerçekleştirmekte ve daha sonra pişman olmaktadır.
- Pişmanlık duygusunda doğan suçluluk hissini, gidermek için de birey kendisine, eylemi bir daha gerçekleştirmeyeceğine dair çeşitli sözler vermektedir.
- Daha sonra birey kendisini iyi hissetmekte ve bir nevi bağımlılığıyla savaşmaktadır.
- Aynı ortam tekrar oluştuğunda, bireyin beyni, rutin eylemlerin dışında zevk almak için bireyi yasaklı eylemleri gerçekleştirmeye vadar etmektedir.
- Birey, aynı eylemi gerçekleştirerek, aynı kısır döngüye tekrar girmektedir.
- Ve bu, fark edilmeyene dek, sonsuza kadar devam etmektedir.
Psikolojik bağımlılık örnekleri arasında nitelendirilen belirtilen aşamalar, genel olarak belirli bir farkındalıkla aşılmaktadır. Birey, kendisini yaptığı eylemden dolayı suçlu hissetmemeli, etse bile bunu gidermek için beynine herhangi bir yasak koymamalıdır.
Bağımlılığı yenmek için bireyin, belirtilen eylemi gerçekleştirme ihtiyacına, kendisinin değil de beyninin sahip olduğunu anlaması gerekmektedir.
Bu kapsamda gelecekte oluşacak her arzu ve isteğe birey, herhangi bir karar vermeksizin, aynı şekilde hayatına devam edebilmelidir.
Davranışsal Bağımlılık Türleri Psikolojik Bağımlılık nedir?
Psikolojik bağımlılık ne kadar sürer konusu kapsamında genel olarak davranışsal bağımlılık, sürecin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkmaktadır. Birey, çeşitli duygu bağımlılığı çerçevesinde istemediği davranışlar sergileyerek, psikolojik bağımlılık döngüsüne girmektedir. Davranışsal bağımlılık türlerine örnek olarak, aşağıdaki hususlar belirtmek mümkündür:
- Öfke sırasında sergilenen davranışlar
- Aşırı depresyon ve üzüntü sırasında sergilenen intihara yönelik davranışlar
- Küfürlü konuşmalara yönelik davranışlar ve b.
Birey, belirtilen bağımlılık türü kapsamında da genel olarak yukarıda belirtilen terapi yöntemleri çerçevesinde tedavi gerçekleştirebilmektedir. Peki tam olarak Psikolojik bağımlılık nedir? Bağımlılık ne kadar sürer?
Psikolojik Bağımlılık Ne Kadar Sürer?
Psikolojik bağımlılık nasıl geçer sorusu kapsamında bireylerin sıkça merak ettiği temel konu, psikolojik bağımlılığın ne kadar sürdüğüdür. Genel olarak psikolojik bağımlılık, başka herhangi bir hastalık gibi bireyin kontrolü dışında meydana gelmemektedir.
Dolayısıyla, bireyin herhangi bir eylem gerçekleştirmeden bağımlılığın sonlanması, mümkün değildir. Hatta belirtilen durum, bireyin yaşamının sonuna kadar da devam edebilmektedir.
Güncel olarak birey, istediği süreç zarfında online psikolog hizmetine bağlanarak, kısa sürede tedavi gerçekleştirebilmektedir.
Bireyin doğru, tedavi eylemleri çerçevesinde genellikle psikolojik bağımlılığın tedavi süresi, en fazla 3 ay en az ise 1 ay sürmektedir. Psikolojik bağımlılık nedir konusu kapsamında tedavi için uzman kurum bulmak, sürecin hızlanmasına mühim ölçüde fayda sağlayacaktır.
Bağımlılık Döngüsü
Psikolojik bağımlılıktan kurtulma, genel olarak tedaviden ziyade bireyin bağımlılık döngüsünden çıkmayı başarması kapsamında mümkün olmaktadır. Bağımlılık kısır döngüsü, bireyin suçluluk duygusu kapsamında, belirtilen duyguyu gidermeye yönelik, beynine çeşitli yasaklar koymasıyla başlamaktadır.
Kısır döngüden çıkmak için birey, yasak olarak nitelendirdiği her eylemi, beynine izin verilebilecek nitelikte olmasını sağlamalıdır.
Birey, bağımlı olduğu eylemi yasaklamayarak, seçim şansı elde etmektedir. Her ne kadar beyin, bireyden aynı eylemi gerçekleştirmesini istese de ortada yasak olmadığı için bu dürtü, akıl almaz dopamin miktarı kapsamında bireyin kontrolünü elinden almamaktadır.
Bireyin, beynine belirtilen eylemin, getirdiği dopamine eşdeğer, farklı ve sağlıklı eylemlerin de mevcut olduğunu göstermesi, beynin de belirtilen bağımlılıktan kurtulmak istemesine olanak sağlayacaktır. Peki tam olarak psikolojik bağımlılık nedir? Bağımlılıktan kurtulmak için ne yapılmalı?
Psikolojik bağımlılık nedir sorusu kapsamında önemli olan da zaten beynin, bağımlılıktan kurtulma sürecine katılması durumudur. Dolayısıyla, yukarıda belirtilen etkenler kapsamında belirli bir anlayışa sahip olduktan sonra, kısa sürede bağımlılıktan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda, online psikolog eşliğinde hemen şimdi kısa sürede garanti biçimde olumlu sonuçlanacak online terapinize başlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Takıntı nedir? / Takıntı hastalığı
Bağımlılığın çeşitli türleri olduğu gibi, psikolojik bağımlılık türü de mevcut olmaktadır. Fakat genel olarak tüm bağımlılıkların, online psikolog eşliğinde tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
Genel olarak bağımlılık türleri; Kumar, alkol, sigara, teknoloji ve b. çeşitlerde olabilmektedir.
Güncel olarak bağımlılık yapan maddelerin çoğu, nikotin, kafein, uyuşturucu maddeler ve b. şeklinde olmaktadır.
Tam anlamıyla bağımlılık, bireyin belirli bir eylemi, beynine yasaklaması sonucu oluşan dürtüleri, kontrol edememesi ve onlara muhtaç hale gelmesi olarak nitelendirilmektedir.
Psikolojik bağımlılığın niteliği kapsamında tedavisi gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, tam olarak tedavinin belirli bir süresi mevcut olmamaktadır.