Citoles Nedir?
Citoles (essitalopram), depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan reçeteli bir antidepresandır. Seçici serotonin geri alım inhibitörü grubunda yer alır. Citoles, beyindeki serotonin miktarını arttırıcı etki gösterir. Böylece zihinsel dengenin korunmasında yardımcı olur. Bazı durumlarda panik atak tedavisi için de doktor kontrolünde verilmektedir.
İçindekiler
Citoles’in hangi dozda alınacağına ve ne zaman bırakılması gerektiğini sadece doktor karar vermektedir. Genelde ilacın; halsizlik, ağızda kuruluk, baş ağrısı, cinsel isteksizlik ve mide bulantısı gibi bir çok yan etkileri bulunmaktadır.
Citoles Ne İçin Kullanılır?
Hangi hastalıkların tedavisinde Citoles kullanılır?
- Majör depresif durumlar,
- Agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu,
- Sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi),
- Yaygın anksiyete bozukluğu,
- Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavilerinde kullanılır.
Citoles Nasıl Etki Eder?
Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Citoles ise serotonin salınımını arttırarak zihinsel dengemizi düzenler. Bu yüzden duygu durum bozukluklarının tedavisinde oldukça işe yarar bir ilaçtır.
İlacın temel işlevi gerekli olan enerjiyi ve motivasyonu hastalara sağlamaktır. Bu tür rahatsızlıklarınız varsa, bir uzman desteği arıyorsanız Online Psikolog hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Citoles Doz Hesabı
- Majör depresif durumlar: 10 mg olarak günde 1 kez alınır. Bireysel hastanın durumuna göre, doz günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir.
- Agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu: Günlük 10 mg’lık doza geçilmeden önce, ilk hafta günde 5 mg’lık başlangıç dozu tavsiye edilir. Doz daha sonra, alınacak bireysel hasta durumuna göre, günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir. Maksimum etki, yaklaşık 3 ay sonra alınır. Tedavi birkaç ay sürer.
- Sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi):Günde bir kez 10 mg olarak alınır. Semptomların giderilmesi için genellikle 2-4 hafta gereklidir. Hastanın durumuna göre doz 5 mg’a düşürülebilir. Yada günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir.
- Sosyal anksiyete bozukluğu, kronik seyirli bir hastalıktır. Alınacak cevabın konsolidasyonu için 12 haftalık tedavi tavsiye edilir. Tedaviye cevap verenlerin 6 aylık tedavi süreci incelenir. Relapsın önlenmesi bakımından hastanın durumuna göre yeniden değerlendirilir.
- Yaygın anksiyete bozukluğu: Başlangıç dozu günde bir kez 10 mg’dır. Hastanın ihtiyacına göre, doz günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir. Tedaviye cevap veren hastalarda, uzun dönemli tedavi (20 mg/gün) en az 6 aylık çalışmalarla değerlendirilmiştir.
- Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB): Önerilen doz günde bir kez 10 mg’dır. Bireysel hasta cevabına göre, doz günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir. OKB kronik bir hastalık olduğundan dolayı hastalar, semptomların giderildiğinden emin olmak için yeterli süre tedavi edilmelidir. Tedaviden sağlanan faydalar ve doz düzenli aralıklarla tekrar değerlendirilmelidir.
Citoles Nasıl Kullanılır?
Her ilaçta olduğu gibi antidepresanlar da bilinçsizce kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçların bilinçsiz kullanımı vücutta çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Bu bakımdan psikiyatristinizin sizin yaşınıza ve hastalıklarınıza göre dikkate alıp düzenlediği rutine uymanız gerekir.
Citoles günlük alım dozu 5-20 mg arasında hekimler tarafından belirlenmektedir. Fakat diğer antideprasanlar da olduğu gibi bu ilaç içinde en düşük dozdan yani 5 mg ile başlanır. Reçete ile alınan ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Doktorunuzun doz rutinine uymalısınız. Söylenen dozdan daha fazla ya da daha az kullanmamalısınız. Aksi takdirde şiddetli yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.
- Tok karnına bol su ile kullanımı tavsiye edilmektedir..
- Çiğnemeden tek parça halinde yutmalısınız.
- İlacı olabildiğince günün aynı saatlerinde kullanmanız gerekmektedir. Sabah ya da gece yatmadan kullanabilirsiniz.
- Alkol ile kullanmayın. Çünkü alkolle kullanımı çeşitli tepkimelere yol açabilmektedir.
- Citolesi psikoterapi sürecinin işleyişine göre hekiminizin önerisi ile bırakınız. Kısa süreli iyilik hallerinde kendi kararınızla bırakmanız eski sorunlarınızın alevlenmesine sebep olabilir.
- İlaç kullanımını unutmanız halinde eksik alınan dozdan devam edilmelidir. Çünkü toplu ilaç alımı önerilmemektedir.

Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri
Aşağıdaki özel uyarı ve önlemler Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI) sınıfındaki tüm ilaçları kapsamaktadır.
- Çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanımı:Citoles, Çocuklar ve 18 yaşın altındaki adolesanların tedavisinde kullanılmamalıdır. Antidepresanlar ile tedavi edilen çocuklarda ve ergenlerde, plasebo ile tedavi yapılmaktadır.
- Bu tedavi karşılaştırıldığında intiharla ilişkili davranışlar ve düşmanlık daha sık gözlenmiştir. Klinik bir gereksinime dayanarak yine de tedavi etme kararı alınırsa, hasta intihar semptomlarının ortaya çıkmasına karşı dikkatle izlenmelidir.
- Paradoksikal anksiyete: Panik bozukluğu olan bazı hastalar artan anksiyete semptomları sergileyebilir. Bu paradoksikal reaksiyon, tedaviye başlanmasından itibaren ilk iki
hafta içinde çoğunlukla kaybolur. Olası anksiyojenik etkileri azaltmak için düşük başlangıç
dozu önerilir. - Nöbetler: Eğer hasta ilk kez nöbet geçirirse veya daha önce epilepsi tanısı olan hastalarda nöbet sıklığında artış varsa, essitalopram kesilmelidir.
- Mani: Geçmişinde mani/hipomani olan hastalarda SSRI (Seçici serotonin geri alım inhibitörü) dikkatle kullanılmalıdır. Hasta manik faza girerse SSRI kesilmelidir.
- Diyabet: Diyabetli hastalarda SSRI tedavisi glisemik kontrolü değiştirebilir. İnsülin yada oral hipoglisemik ilacın dozunun yeniden ayarlanması gerekebilir.
- İntihar/intihar düşüncesi veya klinik kötüleşme: Antidepresan ilaçların özellikle çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerde olumsuz etkisi gözlemlenmiştir. İlacı kullananların intihar düşüncesinin arttığı görülmektedir. Bu durumda özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilmesi gerekmektedir.
- Akatizi/psikomotor huzursuzluk: Sıkıntılı huzursuzluk ile çoğu kez oturamama veya hareketsiz duramama gelişimine neden olabilir. Bu durum çoğunlukla tedavinin ilk birkaç haftası içinde oluşmaktadır. Bu semptomların geliştiği hastalarda, dozun arttırılması zararlı olabilir.
- Hiponatremi: SSRI kullanımıyla seyrek olarak bildirilmiştir. Bu durum genellikle tedavinin kesilmesinden sonra sona erer.
- Kanama: SSRI’lar ile tedavi sırasında ekimoz, purpura gibi yüzeysel kanama bozuklukları rapor edilmiştir. SSRI kullananlarda ve kanama eğilimi olduğu bilinen hastalarda SSRI kullanımda dikkatli olunmalıdır.
- Elektrokonvülzif tedavi (EKT):Tedavinin birlikte uygulanmasının sonucu net olarak bilinmemektedir. İlişkin yayınlanmış klinik deney az olduğundan dikkatli olunması önerilir.
- Koroner kalp hastalığı: Sınırlı klinik tecrübe nedeniyle, koroner kalp hastalığı olan hastalarda kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Gebelik dönemi:Citoles kesinlikle gerekli değilse hamilelerde kullanılmamalıdır. Gebeliğin ileri evrelerine kadar Citoles kullanımı devam ederse, yeni doğan gözlemlenmelidir. Gebelik süresince ilacın aniden kesilmesi önlenmelidir.
- Yeni doğan bebeklerde solunum güçlüğü, vücut sıcaklığında dengesizlik, beslenme güçlüğü, huzursuzluk görülebilir. Bu belirtiler, serotonerjik etkilerden veya kesilme durumlarından kaynaklanıyor olabilir.
- Araba ve makina kullanımı üzerindeki etkiler: Hastaların muhakeme yeteneklerinde bozulma beklenebilir. Bu sebeple, hastalar bu ilacın araba ve makine kullanma yeteneklerine olası etkileri konusunda uyarılmalıdır.
Citoles Yan Etkileri Nelerdir?
Pek çok ilaçta olduğu gibi Citoles yan etkileri görülebilen bir ilaçtır. Ancak bu yan etkiler ilacın ilk kullanıldığı evrelerde görülebilirken zamanla ortadan kaybolmaktadır. Buna rağmen yan etkiler kaybolmadıysa hekiminize mutlaka görülmeniz gerekmektedir.
Citoles yan etkileri şunlardır:
- Bulantı, Baş ağrısı
- Yorgunluk, ateş
- İştahta azalma veya artma durumu
- Terleme artışı
- Endişe, huzursuzluk, anormal rüyalar, uykuya geçmede zorluk, uyku hali, sersemlik, esneme, titreme, deride karıncalanma
- Cinsel bozukluklar
- Burunda tıkanıklık veya akma
- İshal, kabızlık, kusma, ağız kuruluğu
- Kas ve eklemlerde ağrı
- Kilo artışı
İstenmeyen etkiler
En sık tedavinin ilk veya ikinci haftası süresince ortaya çıkar. Genellikle tedavinin devam eden dönemlerinde şiddet ve sıklık açısından azalma gösterir. Sıklıklar klinik çalışmalardan alınmaktadır; plaseboya göre düzeltilmemiştir.
Sıklıklar şu şekildedir:
- Çok yaygın (≥ 1/10);
- Yaygın (≥ 1/100, < 1/10);
- Yaygın olmayan (≥1/1000, < 1/100);
- Seyrek (≥1/10000, < 1/1000);
- Çok seyrek (<1/10000) veya bilinmiyor
Kan ve lenf sistemi bozuklukları
- Bilinmiyor: Trombositopeni
Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Seyrek: Anafilaktik reaksiyon
- Endokrin bozukluklar
- Bilinmiyor: Uygunsuz ADH (antidiüretik hormon) salgısı
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
- Yaygın: İştah azalması, iştah artışı, kilo alma
- Yaygın değil: Kilo azalması
- Bilinmiyor: Hiponatremi, anoreksi
Psikiyatrik bozukluklar
- Yaygın: Anksiyete, huzursuzluk, anormal rüyalar; libidoda azalma; Kadınlarda: anorgazmi
- Yaygın olmayan: Bruksizm, ajitasyon, sinirlilik, panik atak, konfüzyonel durum
- Seyrek: Agresyon, depersonalizasyon, halüsinasyon
- Bilinmiyor: Mani, intihar düşüncesi, intihar davranışı
Sinir sistemi bozuklukları
- Çok yaygın: Baş ağrısı
- Yaygın: Uykusuzluk, uykululuk hali, sersemlik hali, parestezi, tremor
- Yaygın olmayan: Tat alma bozuklukları, uyku bozukluğu, senkop
- Seyrek: Serotonin sendromu
- Bilinmiyor: Diskinezi, hareket bozuklukları, konvülsiyon, psikomotor huzursuzluk
Görme bozuklukları
- Yaygın olmayan: Midriyazis, görme bozukluğu
Kulak ve iç kulak bozuklukları
- Yaygın olmayan: Çınlama
- Kardiyak bozukluklar
- Yaygın olmayan: Taşikardi
Citoles Ne Kadar Süre ile Kullanılmalıdır?
Citoles ilacının etkisi 2 ile 4 haftalık bir tedavi sürecinden sonra fark edilmeye başlanır. İlacın tedavide ne kadar süre ile kullanılması gerektiğine hastanın durumuna ve ilaca verdiği cevaba göre doktor karar verebilir. Bu ilacın normal tedavi süresi ise 3 ile 6 ay olarak belirlenmiştir.
Fakat hastanın durumuna göre bu süre değişkenlik gösterebilir ve uzatılabilir. İlacın tedavisinin sürecinde hastanın durumu ve ilacın uygulanan dozu düzenli olarak takip edilmeli ve düzenlenmelidir.
Kimler Citoles Kullanırken Dikkat Etmeli?
Citoles antidepresan sınıfından bir ilaç olup kullanımında dikkatli olunması gereken bir ilaçtır. Yazımızın belli bölümünde psikiyatristinizin psikoterapi seansınızın gidişatına göre doz ve kullanım sıklığını belirlemesi gerektiğine dikkat çekmiştik.
İlaç alkol alımından sonra da kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde yan etkilere sebebiyet verebilir. Eğer ki etken madde olan Citolese karşı alerjiniz varsa ilaç kullanılmamalıdır.
Aynı zamanda bu ilacın kullanımı sırasında başka ilaç kullanıyorsanız tepkime oluşmaması için hekiminizin bilgilendirmesiyle kullanmanız gerekir.
- Bunama,
- Kalp hastalıkları,
- Şeker hastalığı,
- Sara (epilepsi),
- Kan pıhtılaşması,
- Karaciğer hastalıkları
sizde mevcut ise ilaçların kullanımı dikkatli olmalı ve hekiminizle iş birliği yapmalısınız.
Citoles Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte Citoles kullanılabilir mi?
Hamilelik düşünüyorsanız veya hamileyseniz doktorunuzla konuşarak ilaç kullanmanız gerekmektedir. Son 3 ayında ilacın kullanımı bebeğinizde yan etkilere sebep olabilir.
Citoles kullanırken hamile kalınırsa ne yapılmalı?
Citoles kullanırken hamile kalınması durumunda, yan etkilerden kaçınmak için ilacın asla birden bırakılmaması gerekir. Hemen psikiyatriste bilgi verilerek onun yönlendirmesiyle hareket edilmesi hem bebeğin hem annenin sağlığı için çok önemlidir.
Emzirirken Citoles kullanılabilir mi?
Citoles’in etken maddesi essitalopram az miktarda da olsa anne sütüne geçer. Bu nedenle emzirme döneminde kullanılması bebeğin sağlığı için önerilmemektedir.. Hamilelikte ya da emzirirken Citoles kullanımının risklerini doktorunuzla danışmanız gerekmektedir.
Citoles bağımlılık yapar mı?
İlacı bırakırken bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler antidepresan kullanımının doğal seyridir. Normal şartlarda bağımlılığa sebep olan bir ilaç değildir.
Citoles nasıl bırakılır?
Citoles doktor kontrolünde kademeli olarak bırakılmalıdır. İlacı aniden bırakmak bazı şiddetli yan etkiler ve yoksunluk sendromu ortaya çıkarabilir.
Citoles uyku yaparmı?
Kişiden kişiye değişebilir. Yaygın olarak uykusuzluk, uykululuk hali, sersemlik hali, parestezi, tremor gözlemlenmiştir.
Citoles Fiyatı Nedir?
Citoles 2023 Fiyatı 61,42 TL
Citoles Kalp Çarpıntısı Yapar mı?
Bu ilacın kullanım esnasında bazı semptomlar yaşanabilmektedir. Bazı kullanan kişiler sürekli kalp çarpıntısı, göğüste ağrı, sol kol ağrısı olarak etkiler yaşadıklarını belirtmiştir.