yandex

Beck Anksiyete Testi

Teste başlamadan önce lütfen aşağıdaki açıklamayı okuyunuz.

Beck Anksiyete testi nin amacı içinde bulunduğunuz durumla ilgili ön bilgi sahibi olmanızı amaçlar. Bu test kesin Tanı koymamamaktadır.

lütfen maddeleri dikkatlice okuyunuz. Yanıt verirken, her maddedeki belirtinin  SON BİR (1) HAFTADA sizi ne kadar rahatsız ettiğine yönelik cevapları işaretleyiniz. Her soru için tek cevap hakkınız vardır. Tüm soruları eksiksiz cevaplamanız gerekmektedir. Testin sonucu tüm sorulara cevap verdikten sonra paylaşılmaktadır.

Anksiyete Testi

Bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma

Sıcak/ ateş basmaları

Bacaklarda halsizlik, titreme

Gevşeyememe

Çok kötü şeyler olacak korkusu

Baş dönmesi veya sersemlik

Kalp çarpıntısı

Dengeyi kaybetme duygusu

Dehşete kapılma

Sinirlilik

Boğuluyormuş gibi olma duygusu

Ellerde titreme

Titreklik

Kontrolü kaybetme korkusu

Nefes almada güçlük

Ölüm korkusu

Korkuya kapılma

Midede hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi

Baygınlık

Yüzün kızarması

Terleme (sıcaklığa bağlı olmayan)

Beck Anksiyete Testi
Normal düzeyde anksiyete
Hafif düzeyde anksiyete
Orta düzeyde anksiyete
Şiddetli düzeyde anksiyete

Beck Anksiyete Testi Nedir?

Beck Anksiyete testi 17 yaş ve üstü ergenlerde ve yetişkinlerde kaygının şiddetini ölçmek için kullanılan 21 soruluk çoktan seçmeli bir öz-bildirim ölçeğidir. Testin tamamlanması yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Beck anksiyete testi kaygının fiziksel semptomlarını tespit etmek için uygun bir testtir.

Kaygı bozukluğu çok sık rastladığımız patolojik rahatsızlıklardan biridir. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren bu problem, hayat verimliliğini de azaltmakta kişinin iş, okul veya günlük yaşamında daha az başarılı olmasına neden olmaktadır.

Uzun zaman tedavi edilmeyen anksiyete çeşitli sıkıntıları beraberinde getirebilmektedir.

Kişi böyle bir durumla karşı karşıya ise mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.

Beck Anksiyete Testi kişilerin anksiyete belirtilerini taşıma düzeylerini ölçen, gelişmiş ve uzun yıllardır ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanan bir ölçektir.

YouTube video

Nasıl Tanı Konur?

Beck Anksiyete Testi kişilerin kendi kendilerine tanı koymaları için uygun bir test değildir. Bulguları farklı psikopatolojik rahatsızlıklar ile örtüşebilir.

Kişinin olaylara verdiği tepkiler, yaşam kalitesi ve hayat standartları ile bir tanı konulabilir. Dolayısıyla kişinin testi kendi başına yorumlaması uygun olmayacaktır.

Uzman bir psikoloğun bu testi yorumlaması gerekmektedir, aksi takdirde kişinin kendi kendine tedavi yöntemleri geliştirmesi uygun değildir.

Anksiyete Testi Ne İşe Yarar?

Kişilerin kaygı düzeylerini ölçen bu test, profesyonel ölçütler kullanılarak hazırlanmıştır. Testin sonucunda kişinin bir uzmana ihtiyacının olup olmadığı belirlenecektir.

Anksiyete tedavi edilmediğinde bütün hayatı olumsuz etkileyen bir sorundur. Git gide yayılmakta ve kişiyi işin içerisinden çıkılmaz bir halde bırakmaktadır.

Dolayısıyla test sonucu yüksek çıkan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekmektedir. Orta düzey bulgular gösteren kişilerin ise, fazla ilerlemeden bir uzmana başvurmalarında fayda vardır.

Bu düzey çok dikkatli olunması gereken bir düzeydir.

Kaygı Nedir?

Anksiyete, gerginlik duyguları, endişeli düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişikliklerle karakterize edilen bir duygudur. Anksiyete bozukluğu olan kişiler genellikle tekrarlayan müdahaleci düşüncelere veya endişelere sahiptir. Endişelerinden dolayı bazı durumlardan kaçınabilirler. Ayrıca terleme, titreme, baş dönmesi veya hızlı kalp atışı gibi fiziksel semptomları olabilir.

Anksiyete korku ile aynı şey değildir, ancak genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar. Kaygı, geniş ölçüde yaygın bir tehdide odaklanan geleceğe yönelik, uzun süreli bir tepki olarak kabul edilirken, korku, açıkça tanımlanabilir ve spesifik bir tehdide uygun, şimdiye yönelik ve kısa ömürlü bir tepkidir.

Herkesin hayatının bir noktasında kaygı duyguları vardır. Örneğin, bir sınava girmek, tıbbi bir test yaptırmak veya iş görüşmesine gitmek konusunda endişeli ve kaygılı hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda endişeli hissetmek tamamen normal olabilir.

Ancak, bazı insanlar endişelerini kontrol etmekte zorlanırlar. Kaygı duyguları daha sabittir ve genellikle günlük yaşamlarını etkileyebilir.

Anksiyete, panik bozukluğu, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu ve sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi) dahil olmak üzere birçok durumun ana semptomudur.

Kaygı ve Kaygı Bozuklukları

Kaygı, gerçek veya algılanan tehditlere verilen karmaşık bir tepkidir. Fiziksel belirtilerinin yanından bilişsel ve davranışsal yönleri de bulunmaktadır. Örneğin, kaygısı yüksek kişiler genellikle başına gelebilecek en kötü ihtimalleri düşünür, olması muhtemel sonuçları kestiremezler.

Buna bağlı olarak da kendilerinde kaygı duygusunu yaratacak durumlardan kaçınır ve öngördükleri en kötü ihtimali yaşamayacaklarını deneyimleyemezler.

Gerçek veya algılanan tehlike stres hormonlarını harekete geçirir ve kişide savaş, kaç veya don tepkilerinin oluşmasına neden olur. Bazı insanlar bu tepkiyi zor sosyal durumlarda veya önemli olaylar veya kararlar sırasında yaşayabilirler.

Kaygı duygusunun süresi ve şiddetine bağlı olarak kişiler kaygı bozukluğu geliştirebilir. Kaygı bozukluklarının farklı türleri vardır. Bunlar yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, agorafobi (açık alan veya dış mekan fobisi), özgül fobi (yükseklik korkusu, hayvan korkusu vb.), sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Aşağıdaki testlere göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Beck Depresyon Testi

İlginizi Çekebilir: Sıkıntılara Dayanma Ölçeği

İlginizi Çekebilir: Sosyal Fobi Testi

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.