Panik atak, bireyin olaylara karşı ani tepki vermesi yada başkaları tarafından gereksiz görünen aşırı tepki verme durumudur. Panik atak belirtilerinde birey aşırı tepki verebilir ve aşırı korkma eylemi gösterebilir. Her insan olaylara karşı tepki gösterebilir ancak panik atak hastası olan birey bu olaylara karşı daha fazla tepki göstermektedir.
İçindekiler
Panik bozukluk ruhsal bir hastalıktır. Panik bozukluk yaşayan birey olay karşısında ölme veya zarar görme gibi düşünceleri kafasından geçirmektedir. Bu nedenle hareketleri de doğal olmamakta, aniden çok telaşa kapılmaktadır.
Özellikle günümüzde birçok hastalığın meydana geldiğini gözlemliyoruz. Panik atakta bu rahatsızlıklardan sadece birisidir. Çok sık karşılaşıyoruz.
Ancak çoğumuz bu hastalığı duysak da ne olduğunu, belirtilerinin neler olduğunu ve nasıl tedavi yöntemleri uygulandığını bilmemekteyiz. Şimdi adım adım bunları inceleyelim.
Çocuklarda Panik Bozukluk
Panik bozukluk ergen bireylerde ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Panik bozuklukla mücadele etmek olgun bireylerde kolaydır. Ancak genç ve çocuk bireylerde bu mücadele biraz daha zorlaşmaktadır. Panik bozukluğun çocuklarda görülmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bunların en başında gelişim ve öğrenme çağındaki çocukların etkilenmesidir. Panik bozukluktan etkilenen çocuğun gelişimi ve öğrenme yeteneği zayıflar. Bu nedenle bu rahatsızlık daha fazla ilerlemeden bu konuda uzman hekime götürülmelidir.
Uzman, çocuğun fiziksel muayenesini yaparak tıbbı geçmişini kontrol ederek tedavi yöntemini belirlemektedir. Hekim, gerekli tetkiklerle beraber çocuğun yaşına ve gelişime uygun tedavi programını belirlemektir.
Psikolojik Desteğe mi İhtiyacın Var?
Panik Atağın Nedenleri?
Panik bozukluk ruhsal bir rahatsızlık olduğu için kesin nedeni henüz belirlenememiştir. Ancak yaşantıdaki bazı olaylar ve travmalar sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Bunun yanında beyindeki hücrelerin düzensiz iletişim kurması sonucu da bu rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.
Çocuğun küçük yaşta aşırı korkma, aşırı üzülme gibi travmalar sonucu meydana gelebilmektedir.
Panik Atak Belirtileri
Her hastalıkta olduğu gibi başlangıç safhasında panik atakta da çeşitli belirtiler görülmektedir. Bireyde çeşitli fiziksel ve zihinsel değişimler görülür. Panik atak belirtileri sebepsiz yere ortaya çıkabilir ve çok hızlı bir şekilde belirginlik gösterebilir. Ayrıca başlangıcı çok stresli olabilir. Bu durumun belirtileri şöyledir ;
- Heyecan, korku, üzüntü gibi duygu değişimlerinde ani tuvalet ihtiyacı,
- Olaylar karşısında ani ateş basması,
- Ani duygu değişimlerinde baş dönmesi,
- Bireyin kendini baygın hissetmesi,
- Olaylar karşısında boğulma hissi,
- Olayların kendine zarar verme ve öldürme hissi,
- Bireyde titreme ve göğüs ağrısı meydana gelmesi,
- Kalbin hızlı atmaya başlaması,
- Stres esnasında kulak çınlaması,
- Ağzın kuruması ve midenin bulanması,
- Nefes almada güçlük çekme,
- Üşüme ve terleme,
- Parmaklarda uyuşma ve iğne batması hissi meydana gelmesi,
- Vücudun kendinden bağımsız hareket ettiğini hissetmesi.
Panik bozukluk rahatsızlığı olan bireylerde, yaşanan atak esnasında bu semptomlardan dört tanesi aynı anda gözlemlenebilmektedir. Bir kaç tane semptom gösteren vakalara ise kısık panik atak denmektedir. Panik ataklar ortalama on beş dakika sürse de bir saati bulan durumlarda gözlemlenmiştir.
Aralık ve sıklık hastalığın ilerlemesine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu durumu yeni yaşamaya başlayanlar ayda bir defa bu semptomları gösterirken, ilerlemiş ve tedavi edilmemiş hastalar haftada bir bu belirtileri gösterebilmektedir.
Panik Atak Tedavisi
Birey, yukarıda belirtilen semptomların çoğu ile karşılaşıyorsa bir doktora başvurması gerekmektedir. Uzman bireyin geçmişteki rahatsızlıklarını, belirtilerin hangilerini yaşadığını ve ne kadar sıklıkla yaşadığını soracaktır.
Bunun yanında uzman belirtilerin herhangi bir fiziksel sorun sonucu çıkıp çıkmadığını belirlemek için kapsamlı bir muayene yapacaktır. Fiziksel herhangi bir bulgu olmamasına rağmen tekrarlayan belirtilerin söz konusu olması halinde, teşhis kesinleşecek ve buna göre bir tedavi uygulanacaktır.
Panik atak tedavisi, olumlu sonuç veren bir süreçtir. Önemli olan erken teşhis ve erken müdahaledir. Uzmanlardan yardım almadan bu rahatsızlığın üstesinden gelmek oldukça zordur.
Aynı zamanda devam eden panik ataklara müdahale edilemediği takdirde daha farklı ruhsal bozukluklar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle tıbbı yardım almak önemlidir.
Eğer bu rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız sitemizden online psikolog hizmeti alabilirsiniz.
Panik Atak Sıkça Sorulan Sorular
Panik Atak Kendiliğinden Geçer Mi?
Bir anda başlayan ataklar yaklaşık 10 dk sonrasında en yüksek ve şiddetli seviyesine ulaşır. 30 dk sonrasında ise şiddetini düşürmeye başlar ve atak geçmiş olur.
Panik atak ömür boyu sürer mi?
Dış çevre koşulları ve kişilik faktörlere bağlı olmakla beraber iyi bir terapi süreci geçiren kişilerde panik atakların giderilmesi mümkündür. Ancak ömür boyu tekrardan bu atakların başlama olasılığı da bulunmaktadır.
Panik atak kaç ayda iyileşir?
Panik ataklar tedavi sürecinin başlaması ile beraber 2 hafta sonrasında belirtilerin ve atağın şiddetinin azaldığı görülmektedir. Bundan sonraki süreçte tedaviye devam edilirse birkaç ay içerisinde iyileşme sağlanabilir.
Panik atak tamamen psikolojik mi?
Evet panik atak psikolojik bir durumdur. Herhangi bir durum yokken kişinin kendini tehlikeli veya sıkıntılı bir ruh hali içerisinde hissetmesi sonucu korku hissetmesine panik atak denmektedir.
Panik atak en çok kimlerde görülür?
Panik atak kusursuzluk anlayışı olan mükemmelliyetçi kişilerde görülür. Panik atak hastalığı her şeyin mükemmel olmasını isteyen bir çok kural sahibi kişilerde görülme durumunun olasılık olarak fazla olduğu belirlenmiştir.
Yorumlar 2