• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
  • Kullanıcı Girişi
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Yas Süreci

Yas Süreci

Yazar; Seray Serdar
23
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Kayıp ve yas süreci zorlu bir zaman dilimini kapsar. Bu durum kişilerin hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Sevdiğimiz birini ya da evcil hayvanımızı kaybetmek, hepimiz için çok zordur. Derin bir üzüntü kaplar yüreğimizi ve bu duyguyla nasıl baş edeceğimizi bilemeyiz. Arkasından çaresizlik hisseder ve zaman içerisinde durum bir şekilde kabul eder. Bu süreç elbette bahsedildiği kadar kolay değildir ve kişiye zaman sanki hiç geçmeyecek gibi gelecektir. 3 farklı yas süreci vardır. Kişinin yaşadığı bu süreci patolojik bir durum taşıyıp taşımadığı hakkında bilgi toplanır. Bunun ardından ona göre bir uzmana başvurulup başvurulmayacağına karar verilecektir.

yas-sureci1
ENBursa: Yas süreci

İçindekiler

  • 1 Yas Türleri Nelerdir?
    • 1.1 Sağlıklı Yas
    • 1.2 Patolojik Yas
    • 1.3 Travmatik Yas
  • 2 Yas Süreci Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde Atlatılır?

Yas Türleri Nelerdir?

Kişinin yaşadığı yas türü, gelecekte gelişebilecek durumlarla ilgili detaylı bilgi sağlamaktadır. Yasın yaşandığı ilk günden 20 güne kadar kişinin hissettikleri normaldir. 20 günden sonra hafif bir rahatlama olması beklenmektedir. İlk 20 ila 40 gün arası acı azalarak hafifleyecektir. 40 günden sonra kişinin üzüldükleri yaşanılan güzel anılar olacaktır. Kişi 40 günün sonunda hala travmatik bir durumdaysa, hayatla ilgili aktivitelerine devam edemiyor ise sürekli yas tutuyorsa, bir uzmana ihtiyacı olduğundan söz etmek mümkündür.

Sağlıklı Yas

Kişinin yaşadığı duygusal ve davranışsal durumun, günlük hayatını uzun bir süre etkilemeyecek kadar oluşmasıdır. Kişi bu süreçte çok yoğun acı hissedebilir ancak hayatına da devam edebilir düzeydedir. Acı günden güne azalır ve kişi kaybettiği kişiyi iyi hatırlar, hayata bıraktıkları ile teselli olur.

Patolojik Yas

Bireyin yas sürecini bir türlü atlatamaması, kaybın ardından 6 ay geçmesine rağmen yaşamına devam edememesi halinde oluşan durumdur. Kişi günlük aktivitelerini devam ettiremiyor, işine, okuluna veya günlük yaşamına devam etmekten kaçıyorsa, acısı ilk günkü gibi içinde duruyor, kendini eve kapatıyorsa patolojik yas yaşıyor olabilir.

Travmatik Yas

Kişinin yakınını beklenmedik bir şekilde kaybetmesi (trafik kazası vs.) halinde oluşan yas sürecidir. Bu süreçte kişi olayın şokunu atlatamadığı için beklenmedik tepkiler de verebilmektedir. Kabullenme duygusunun en geç oluştuğu yas süreci olduğu söylenmektedir. Acıyla yüzleşmek çok zordur. Dolayısıyla böyle durumlarda hem kişinin yaşadığı travma, hem de yas üzerinde durulmalıdır.

Yas Süreci Nasıl Sağlıklı Bir Şekilde Atlatılır?

Sağlıklı bir yas dönemi geçirmek isteyen kişilerin en çok sordukları sorulardan biri: “Yas Süreci nasıl sağlıklı bir şekilde atlatılır?” şeklindedir. Bunun yanı sıra bir yakınının yas sürecinde olduğunu gören kişiler de, bu süreçte onlara nasıl davranmaları gerektiklerini düşünmektedir. Öncelikle kayıp ve yas sürecinde olan kişiyi gözlemlemek gerekecektir. Kişinin nasıl bir süreç geçirdiği, kaybın ölüm şekli, kişinin geçmiş yas öyküleri, baş etme becerileri ve hayat düzeni bu süreçte üzerinde etkilidir.

yas-sureci1
Posta Gazatesi: Yas Süreci

Bu dönemde olan yakınına destek olmak isteyen kişinin, süreci yaşayan kişiyi iyice gözlemlemesi gerekmektedir. Bu dönemde neler yaşadığı, yasın sağlıklı olup olmadığı gibi etkenler önemlidir. Ayrıca sabırlı davranmak gerekir , yası yaşayan kişi sürekli olarak geçmiş anılarını anlatmak isteyebilir. Bunun yanı sıra yaşadığı acıyı aktarmanın bir yolu olarak sürekli ağlama krizlerine girer. Ayrıca kendini odaya kapatma gibi davranışlar da gözlemlenmektedir. Kişi kendine zarar vermeye başlamışsa, yasın üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen günlük yaşamını idame ettiremiyorsa ve ölümün gerçekliğini kabul etmiyorsa, bir uzmandan yardım almasında fayda olacaktır.

İlgili içeriğe göz atabilirsiniz: EMDR Nedir? Ne İşe Yarar?

Yas türleri arasında travmatik yas ve patolojik yas, çok uzun süre devam edebilme niteliği olan insan hayatında ciddi bir zorluğa neden olan dönemleri kapsamaktadır. Kişilerin bu dönemleri sağlıklı atlatmaları, hayat verimliliklerini tekrardan sağlamaları gerekir. Ayrıca günlük rutinlerini devam ettirebilmeleri için, gerekliyse uzmana başvurmaları hayatları için faydalı sonuçları beraberinde getirecektir.

İlgili Yazılar:

  1. Psikolog Nedir ve Psikolog Nasıl Olunur?
  2. Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 23

  1. lazer epilasyon says:
    2 ay önce

    Piyasadaki lazer epilasyon sistemlerinin birçoğu eski teknoloji buz lazer sistemleridir. Lazer başlığı cildinize temas eder ve teninize jel sürülür. Bu sistem hijyen açısından önerilmemektedir ve lazer epilasyon tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olmaktadır. TC. Sağlık Bakanlığı tene temas etmeyen lazer epilasyon sistemleri kullanılmasını önermektedir ve bu sistemler yalnızca Sağlık Bakanlığı onaylı polikliniklerde bulunmaktadır. Novar Poliklinikleri Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsatlıdır. Kıl kökünüze en uygun lazer sistemleri ile sizlere çözüm sunmaktadır.

    Cevapla
  2. Gülşah says:
    11 ay önce

    Sizlerin sayesinde aldığım BDT eğitimi sayesinde bugün işe kabul edildim.Her şey için tekrar teşekkür ediyorum.Umarım daha nice eğitimde birlikte oluruz.Emeklerinize sağlık .💐

    Cevapla
  3. sima aydın says:
    11 ay önce

    yas tutma sürecini kişinin bastırmadan yaşayabiliyor olması son derece önem arz ediyor.. bu gibi süreçlerde lisans mezunu bir psikolog desteği almak sürecin sağlıklı olmasına destek verecektir.

    Cevapla
    • Ayşe Keskin says:
      11 ay önce

      Bastırmadan yaşayabilmek. Önerilerin en güzeli olsa gerek. Çoğu zaman yaptığımız hatalar acımızı içimize atmak, ölmemiş gibi, gitmemiş gibi yaşama devam etmeye çalışmak… Ama bastırdığımız her duygu gibi bu duygular da benliğimizi rahatsız eder durur…

      Cevapla
  4. Zahide says:
    11 ay önce

    Ücretsiz eğitimleriniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Böyle kaliteli bir eğitime ulaşabilmek bizim için çok değerli. Eğitim veren hocalar çok donanımlılar ve çok ilgililer. Onlara ve çevrimiçi terapi ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.

    Cevapla
  5. Özlem Gölcü says:
    11 ay önce

    Herkesin hayatında irili ufaklı yas oluyor. Ama ebedi yolcuğun verdiği ayrılık hüznü aşmak da o kadar kolay değil. Bunun için danışanın neler yapabileceğini anlatan güzel yayınlar için teşekkürler.

    Cevapla
  6. Fatma bayrak says:
    11 ay önce

    Bize yani ruh sağlığı çalışanlarına bu alanda ucretsiz ve cok kıymetli eğitimler verdiğiniz için çok teşekkür ederiz bu eğitimlerin devamı gelirse cok mutlu oluruz:))

    Cevapla
  7. s.k.t.s.z says:
    11 ay önce

    Yas kayip surecinde , kişinin saglikli bir kayip sureci geçirebilmesi için bilişsel terapiden cok varoluşsal yaklaşım daha cok etki sağlıyor. Kaybın oncesinde gecirilen güzel anların varligi ile o kayip ,ölümsüzleşen eserlerin imzasi oluyor ve bunu hastaya yasatabilen terapist sayesinde hasta hic olmadigi kadar saglikli olabiliyor ve farkindalik sagliyabiliyor.

    Cevapla
  8. Deniz says:
    11 ay önce

    PDR öğrencisi olarak ilgimi çeken konular arasında olduğu için paylaşımı hevesle okudum ve geç de olsa sizi bulduğum için şanslı hissettim. Çünkü alanımla ilgili konularda bilgi sahibi olmak, yeni şeyler öğrenmek istiyorum. Sizi sosyal medya üzerinden keşfettim ve iyi ki diyorum. Umarım eğitimleriniz devam eder. Teşekkürler.

    Cevapla
  9. Hüseyin says:
    11 ay önce

    Güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Özellikle çocuklarda bu durum ihmal edilmeden titizlikle üzerinde durulmalı. Psikolojik sağlamlığı yetişkinlere göre daha düşük seviyede olması bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

    Cevapla
  10. Cansel Türk says:
    11 ay önce

    Bayrama ozel 8 egitim calismaniz harika. Tum egitimleri buyuk bir meslek aşkıyla izlemek isterim. Umarim bu guzel calismalariniz hızla kesmeden devam eder. Iyiki varsiniz

    Cevapla
  11. Meryem says:
    11 ay önce

    Ücretsiz ve ücretli bir çok eğitim seçeneği sunurak ,mesleki gelişimimize katkılarınız ve ulaşabilir bir kurum olduğunuz için çok teşekkür ediyorum ve gelecek yeni eğitimlerinizi heyecanla
    bekliyorum.

    Cevapla
  12. Esra ertaş says:
    11 ay önce

    Ücretsiz sunduğumuz Egitimleriniz için gerçekten teşekkür ediyorum. En son sizden temel emdr kazandım. Eğitimin başlamasını dört gözle bekliyorum. Sitenizden daha nice eğitimlerden faydalanmak dileğiyle. 30 ağustos zafer bayramı hediyenizi de bekliyorum.

    Cevapla
    • Esin Akgül says:
      11 ay önce

      Sosyal medyada cevrimiciterapi sayfası karşıma çıktı ve sayfanızı biraz inceledim. 30 Ağustos Zafer Bayramı icin ucretsiz egitimlerinizi gordum. Bir psikolojik danisman olarak egitimler almak cok gelistirici oluyor. Fakat ayni zamanda bu egitimleri verenler cogaldigi icin guvenilir bir ekibe ihtiyaç var. Sizlerin de öyle olduğunu temenni ediyorum. Iyi çalışmalar..

      Cevapla
  13. Firdevs says:
    11 ay önce

    Özellikle ülkecek atlatmaya çalıştığımız dönemde afet yaralarımızı sarmaya yardımcı olan bu gönderileriniz için teşekkür ederiz.

    Cevapla
  14. Beyza Doğruer says:
    11 ay önce

    Eğitimleriniz ve yazılarınız için çok teşekkür ederiz. Gerçekten farklı alanlarda da kendimizi surekli olarak gelistirmemize olanak sagliyorsunuz. Umarım bu sekilde devam edersiniz ve biz de bunlardan faydalanabiliriz. Her sey için tekrar teşekkürler.

    Cevapla
  15. Aleyna adıvar says:
    11 ay önce

    Yas gerçekten önemli konulardan bir tanesi.Sağlıklı yasın bilinerek bu sürecin doğru atlatılması gerek.Bu yüzden güzel bir yazı olmuş.

    Cevapla
  16. Sena says:
    11 ay önce

    Bilgiler oldukça değerli. Yas kişiden kişiye değişebileceğini aynı ailedeki kişilerin farklı tepkiler verebileceğinin farkında olmak gerekir. Aile ve yakınlarının kişiye destek vermesi bu dönemde oldukça önemlidir.

    Cevapla
  17. Afra says:
    11 ay önce

    Kayıplar ve yas tutmak her insanın hayatı boyunca en az bir defa karşılaşacağı çok üzücü bir süreç. Bu konuya böylesine güzel ve açıklayıcı değindiğiniz için teşekkür ederiz. Diğer postlarınızı da merak ve ilgiyle bekliyoruz

    Cevapla
  18. Nisa says:
    11 ay önce

    Yas tutmak gerçekten önemli, insanın büyümesini ve hayattaki döngüleri anlayabilmesini, daha sonra normal bir şekilde yaşamını sürdürebilmesini sağlar. Bir de yasın evreleri var, bazı kişiler evreleri sırayla yaşıyor bazı kişiler için de zihinlerinin yapısına uygun şekilde yaşanıyor evreler.

    Cevapla
    • Beyza says:
      11 ay önce

      Yas kedere verdiğimiz bir tepkidir. Kişi bu süreci doğal bir şekilde yaşamalıdır. Kişi bu süreci doğal bir süreç olarak yaşadığında kayıp ilede sağlıklı bir şekilde baş etmiş olacaktır. Yas iç dünyamız ve gerçekler arasında yeniden uyum sağlayabildiğimiz bir süreçtir.

      Cevapla
  19. Nurane says:
    11 ay önce

    Hocam ,çok teşekkür ederim.cok güzel eğitim siteniz var və biz çok yararlaniyoruz.Lutfen blog yazılarına devam edin bizim için çok faydalı.

    Cevapla
  20. Duygu says:
    11 ay önce

    Gerçekten güzel eğitimler veriyorsunuz bazılarının ücretsiz izleme gününü daha uzun tutarsanız seviniriz. Yas süreciyle ilgili eğitiminiz de olsa çok güzel olur. Başarılarınız daim olsun. Bu yolda ilerlerken başarılar hep sizinle olsun güzel eğitimler sayenizde bizimle olsun

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (144)
    • Aile Ruh Sağlığı (3)
    • Anksiyete (5)
    • Bipolar Bozukluk (1)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (6)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (5)
    • Online Terapi (6)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (6)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (4)
  • Yeme Bozuklukları (3)
[mailpoet_form id="1"]

Kurumsal

  • Blog
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Testler

  • Sosyal Fobi Testi
  • Sıkıntılara Dayanma Ölçeği
  • Beck Depresyon Testi
  • Beck Umutsuzluk Ölçeği
  • Dikkat Eksikliği Dehb Testi
  • Duygusal Özerklik Ölçeği
  • İnternet Bağımlılığı Testi
  • Kendini Tanıma Testi
  • Ne Kadar Mutlusun? – Oxford Mutluluk Testi
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi
  • Özgüven Testi
  • Panik Atak Testi
etbis

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap