• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi

Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
16
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Psikolojimizi şekillendiren önemli konulardan bir tanesi de toplumdur. Bugüne kadar bu konuyla ilgili var olan, pek çok araştırma ve deney mevcuttur. Bazı ünlü düşünür ve ruh sağlığı uzmanları, toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisi konusunda olumsuz konuşmaktadır. Toplumun psikolojiyi değil, insan psikolojisinin toplumu etkilediğine dair çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Kuramdan kurama değişiklik gösterse de, toplum insan psikolojisi üzerinde bir etkiye sahiptir. Aslında bunun ana sebebi, insanların olayları algılayış biçimi ile alakalıdır. Yani insan psikolojisinin bir olaydan etkilenmesi için olayın gerçekleşmesi değil, insanın olayı algılayış biçimi önemlidir. Aynı olaylar karşısında farklı tepkiler veren insanlar olduğunu unutmamak gerekir. Hatta bazı insanlar bazı olaylardan hiç etkilenmemektedir. 

Toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisi yalnızca toplumun yarattığı olaylar ile bağlantılı değildir. Bunun yanı sıra toplumun normları, kuralları, ahlak yasaları ve kültür de insan psikolojisini etkilemektedir. Çok baskıcı toplumlarda büyümüş insanlardan bazıları, yasalardan nefret ederek yaşar. Bazıları da kuralların gerçekçi ve olması gerektiği şekilde olduğunu ortaya koyar. Pek çok tez, birbirinden farklı araştırmalar mevcuttur. Dolayısıyla etkinin biricik olduğundan söz edilemez. Toplum önemli bir etkendir ve insanın psikolojisinin şekillenmesinde bir rolü olduğu gerçektir. 

İçindekiler

  • 1 Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi Nedir?
    • 1.1 Örneklendirecek olursak:
  • 2 Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi Neden Önemlidir?

Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi Nedir?

Toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisi çeşitli örnekler sayesinde daha akılda kalıcıdır. Farklı toplumlarda doğmuş büyümüş iki çocuğun, birbirinden farklı yaşam tarzları olabilir. Bunun yanı sıra aynı toplumda eşit şartlarda büyümüş iki kişi için de farklılıklar oluşabilir. Bu noktada önce topluma, sonra olayları algılayış biçimine dikkat çekmek gerekmektedir.

Örneklendirecek olursak:

  • Kadınlar için çok sert kuralları olan bir toplum düşünelim ve psikolojimiz üzerindeki etkisine bakalım. Kadınların dışarı çıkmaları, çalışmaları, araba kullanmaları ve hatta bir erkekle göz göze gelmeleri bile yasak. Görücü usulü evliliğin yaygın olduğu bir toplum. Bir erkeğin 4 eşi olabiliyor ve hemen her kadın en az 5’er çocuk doğuruyor. Böyle bir toplumda büyümüş erkek narsisistik örüntülere sahip olabilir. Kadını ezebileceğine dair inancı çok yüksektir, kadına saygı duymaz. Bunun yanı sıra bu toplumda yaşayan kadın, depresyon, anksiyete, panik atak gibi çeşitli rahatsızlıklara sahip olma potansiyeline sahiptir. Duygusal çöküntüler olması muhtemeldir. Ayrıca yapmaması gereken davranışları gösterme ihtimali de vardır. Bunun yanı sıra bir kısım kişi de durumdan gayet memnun olarak hiçbir sorun yaşamaz. 
  • Kuralları esnek, herkesin eşit şartlarda yaşadığı bir toplum düşünelim. Hemen her ailenin maddi geliri iyi hemen her aile eşit şartlarda yaşıyor. Bu toplumda azınlık bir sınıf var, bu azınlık sınıf işçi sınıfını oluşturuyor. İyi bir gelirleri olmadığı gibi, toplumun tek kuralı azınlıklarla konuşmanın yasak oluşu. Böyle bir toplumda azınlık grup çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşarken, diğer grup daha sağlıklı bir psikoloji sürdürür. Maddi geliri iyi olmasına rağmen, azınlıkları gören kişiler onlar gibi olmaktan korkarak çeşitli rahatsızlıklar da oluşturabilir. 

İki örnekte daha iyi anlaşıldığı gibi toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisi açıktır. Bir şekilde psikolojimizi etkilediği aşikardır. Ancak hangi şekilde etkileyeceği kişinin olayları algılayışı ile bağlantılıdır. Yani bir kişi iyi şartlar altındayken sağlıksız bir psikolojiye sahip olabiliyorken, bir kadın kötü şartlar altında dahi sağlıklı olabilmektedir. Çok fazla depremin görüldüğü bir bölgede bazı kişiler deprem korkusundan uyku problemleri yaşarken, bazı kişiler alışık oldukları bir durum olması dolayısıyla durumu hiç kafalarına takmaz. Toplum psikolojimize yön verse de, algı asıl belirleyici nitelik taşımaktadır. 

Toplumun Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi Neden Önemlidir?

Sigmund Freud’un yaklaşık 130 yıl önce ortaya attığı bilinç, bilinç öncesi ve bilinçdışına baktığımızda, bilinçdışının daha anne karnından ilk çocukluk yaşamlarına doğru ilerleyen bir süreç olduğunu görürüz. Yani bilinçdışı daha anne karnında oluşmaya başlar ve ilk yaşam olayları ile şekillendirir. Uçsuz bucaksız bir okyanus olarak tabir edilen bilinçdışı, kişilerin yaşadıkları tüm olayları kaydetmektedir. Toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bilinçdışına bir katkı olduğu da görülmektedir. Yani insan bilinçdışı çatışmalar yaşamamak için, bilinçdışının daha farkında olmalıdır. Bilinçdışının neden olduğu çatışmaların insanlar üzerinde çeşitli etkileri vardır. Pek çok kuramcı sağlıklı bir bilinçdışının en az 8-9 kuşakta oluşacağını söylemektedir. Bunun için de sağlıklı bir toplum gerekmektedir. Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir bilinçdışı oluşturarak, kişilerin bilinçdışı çatışmalarını azaltabilir ve psikolojik rahatsızlıklara ait semptomların azalmasını sağlayabilir. 

İlgili Yazılar:

  1. Travma Nedir ve Travma Çeşitleri Nelerdir?
  2. Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 16

  1. Eda Nur says:
    6 ay önce

    Toplumun psikolojimiz üzerindeki etkisini anlamış oldum. Farklı toplumların, bireylerin psikolojilerini farklı şekilde etkileyebileceği sonucuna ulaştım. Olaylara karşı yaklaşımımızda sosyal psikolojiye de göz önünde bulundurmamız gerekebilir.

    Cevapla
  2. Feyza says:
    6 ay önce

    Faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim

    Cevapla
  3. Fatma Aslı Çetinkaya says:
    6 ay önce

    Toplum ve psikoloji birbirini zaman zaman etkilemiştir. Bizler birey olarak toplumun en küçük yapı taşını oluştururuz. Toplumda her birey birbirleriyle bir ilişki kurar ve bu ilişkilerimiz psikolojimizi kimi zaman etkiler. Harika bir yazı olmuş.

    Cevapla
  4. Ayşenur says:
    6 ay önce

    Emeğinize sağlık güzel bir içerik olmuş 🌸

    Cevapla
  5. Mizgin says:
    6 ay önce

    İnsanlara bakış açımızı oluştururken sosyal psikolojiyi baz almamız benim için öncelik oluyor. Evet hem bireyselde olan psikolojik bakış açısı toplumu etkiliyor hem de sosyoloji-kültürel özelliklerin psikolojimiz üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bundan dolayı olaya yaklaşırken iki etkeni de göz önünde bulundurma çerçeve oluşturmada bize yardımcı olacaktır.

    Cevapla
  6. Fatma Aslı Çetinkaya says:
    6 ay önce

    Toplum ve psikoloji önemine çok güzel değinilmiş özellikle ülkemizde bu durum çok mevcut herkesin okuması gereken bir yazı. Emeğinize elinize sağlık.

    Cevapla
  7. Mert+TURHAN says:
    6 ay önce

    Yine çok faydalı bir gönderi olmuş, sayenizde bilgileniyoruz

    Cevapla
  8. Merve Demir says:
    6 ay önce

    Gayet başarılı ve bilinçlendirici bir yazı olmuş tebrik ederim 👏🏻

    Cevapla
  9. Cemile Çoban says:
    6 ay önce

    Yaşadığımız toplumu biz seçeriz ve toplum, insanlar tarafından oluşur ve meydana gelir.

    Cevapla
  10. Ruken says:
    6 ay önce

    Çevrimiçi terapiye yüm içtenliğimle teşekkür ediyorum birçok eğitim olanağı sağladıkları için. Birçok eğitimine girdim çok kaliteli gerçekten.

    Cevapla
  11. Burçin ışık says:
    6 ay önce

    Toplum ve psikoloji karşılıklı etkileşim içindedir. O yüzden toplumun sahip olduğu dinamiklerin birey psikolojisi üzerinde belirleyici ve etkili olduğunu söyleyebiliriz.

    Cevapla
  12. Bahar erden says:
    6 ay önce

    Psikolojiyi nasıl ki bireysen ayrı düşünemiyorsak toplumdan da ayrı düşünemeyiz. Yazınızla bunu bir çok örnekle yeniden görüyoruz. Görmeye de devam edeceğiz. Toplumdan bağımsız değiliz ama toplum olarak hep birlikte belli duvarları yıkıp daha ruh sağlığı daha iyi bir toplum oluşturabiliriz. Yazınız ve emeğiniz için teşekkürler

    Cevapla
  13. Cemile Çoban says:
    6 ay önce

    Yaşadığımız toplum ve çevre bizi ve çevremizdeki insanları etkiler.

    Cevapla
  14. Kübra says:
    6 ay önce

    Toplumun ve psikolojinin ayrılmaz bir bütün olduğunu tekrar anlamış oldum
    Bu Türkiye’de fazlasıyla mevcud
    Özellikle yaşadığımız toplum bireysel olarak hepimizi oldukça etkiliyor

    Cevapla
  15. Damla Şahin says:
    6 ay önce

    Çok güzel bir yazı, çok kez toplumumuzun içinde psikiyatrik rahatsızlıkların ne kadar önyargıyla karşılandığına dair çarpıcı örnekleri görmüş biri olarak keşke toplumdan böylesine etkilenmeden yapabilsek diyorum. Ya da toplum birazcık daha anlayışlı olabilse bizlere…

    Cevapla
  16. Betül says:
    6 ay önce

    Toplumun bireylerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi nesilden nesile aktarımınıda sağlamaktadır .

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap