• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Agorafobi Nedir?

Agorafobi Nedir?

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Agorafobi nedir? Agorafobi belirtileri nelerdir? Agorafobi nasıl tedavi edilir? ve Agorafobi tedavisi ne kadar sürer? İşte Agorafobi konusu kapsamında tüm merak edilenler!

Agorafobi, genel tanımıyla bireyin güvenli alanından çıkmasından korkması olarak bilinmektedir. Belirtilen korku kapsamında birey; avm, kamu alanına açık yerler, otobüs, uçak ve b. yerlerde bulunmaktan korkmaktadır. Genel olarak Agorafobi, zincirleme reaksionlar ile oluşan bir hastalık türüdür. Agorafobi hastalığının ortaya çıkması kapsamında, ilk önce birey, panik atak problemleri ile baş-başa kalır. Daha sonra bireyin, belirtilen panik atağı, konfor alanı dışında yaşamaktan korkması,  Agorafobinin yaranmasına olanak sağlar.

Dolayısıyla Agorafobi hastalığını, bireyin panik atak geçirmekten korkması ve bulunduğu alanı, hemen terk edemeyeceği endişesi tetiklemektedir. Agorafobi hastalığı kapsamında hastalar, obsesif kompulsif bozukluğa sahip olmadığı süreçte, doğru tedavi gerçekleştirildiği zaman kısa sürede iyileşmektedir. Aksi durumda, anti depresif ilaçlar ile bilişsel tedavi uygulanabilmektedir. Niteliği fark etmeksizin, Agorafobi hastalığının tedavisi mümkündür.

İçindekiler

  • 1 Agorafobi Belirtileri nelerdir?
  • 2 Agorafobi nasıl Tedavi Edilir? / Agorafobi Tedavisi ne kadar Sürer?
    • 2.1 Agorafobisiz Panik Bozukluğu nedir? / Agorafobi nedir?
  • 3 Agorafobi nasıl Yenilir? / Agorafobi Örnekleri

Agorafobi Belirtileri nelerdir?

Agorafobi Nedir?

Genel olarak agorafobi hastalığı, bireylerin günlük yaşantılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca Agorafobi hastalığı kapsamında erken teşhis yapmak, iyileşme sürecinin hızlanmasına olanak sağlayabilir. Peki erken teşhis kapsamında Agorafobi belirtileri nelerdir? 

Genellikle Agorafobi hastalığının yaygın belirtisi bulunmamaktadır. Fakat bireylerin, davranışsal bozuklukları hastalığın teşhisinin konulmasına yardımcı olmaktadır. Agorafobi hastalığının yaygın bilinen davranışsal bozuklukları bunlardır:

  • Asansörde bulunmaktan rahatsız olmak ve asansörü kullanmaktan kaçınmak.
  • Otobüs, uçak ve b. kapalı taşıt alanlarında bulunmaktan aşırı rahatsız olmak ve belirtilen yerlerden kaçmak.
  • Kalabalıkta olmaktan kaçınmak.
  • Evden, konfor alanından uzak olmaktan kaçınmak ve b.

Belirtilen hususlar, değişiklik gösterse de genel olarak bireyin korkusu aynı olmaktadır. 

Agorafobi nedir konusu kapsamında, belirtilen davranışsal bozukluklar, genellikle hastalığın iyileşmesinden sonra da gözükebilir. Aradaki tek fark, süreç çerçevesinde oluşacak düşünce ve duyguları kontrol ede bilme becerisi olacaktır. Bu süreçte, iyileşmeden sonra oluşan davranışsal bozukluklar, seyir halinde arabadan kopan tekerleğe benzemektedir. Şayet herhangi bir tepkime süreci yaşanmazsa süreç, kendi kendiliğinden sonlanacaktır.

Agorafobi nasıl Tedavi Edilir? / Agorafobi Tedavisi ne kadar Sürer?

Agorafobi Nedir?

Genel olarak Agorafobi hastalığının, uzman psikiyatrist eşliğinde tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tedavi süreci, hastalığın niteliği kapsamında değişiklik göstermektedir. Genel olarak ağır Agorafobi hastaları, panik atak ve b. bozuklukları, davranışsal bozukluk ve obsesif kompülsif bozukluklar ile desteklemektedir. Bu süreçte, psikiyatrist tarafından hastaya takıntılı  düşünceleri fark ettirilmekte ve yerine olumlu düşünceler konmaktadır. Peki tam olarak Agorafobi nedir nasıl tedavi edilir?

Agorafobi hastalığı, genel olarak aşağıdaki yöntemler kapsamında tedavi edilmektedir:

  • Psikoterapi

Belirtilen yöntem kapsamında, agorafobi hastalığının erken sürecinde olan bireyler tedavi almaktadır. Genel olarak tedavi süreci çerçevesinde psikiyatrist hasta ile sohbet etmekte ve hastalığı kapsamında çeşitli bilgiler almaktadır. Tedavinin ileri safhalarında, hastaya korkuları ile yüzleşme ve panik atağı tetikleyen düşünce kalıplarının farkındalığı öğretilmektedir. Şayet hasta, psikiyatrist tarafından belirtilen her hususu, başarılı biçimde gerçekleştirirse tedavi kısa sürede olumlu sonuçlanabilmektedir.

  • Yaşam tarzı değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri, doğrudan hastalığı gideren bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmemektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile bireyin günlük hayatının yaşam şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Genel olarak belirtilen tedavi yöntemi kapsamında bireylere, rahatsız olabilecekleri yerler yerine kendilerini daha iyi hissedecekleri yerlerde bulunmaları önerilmektedir. Bu kapsamda, hastanın beyninde, pozitif kimyasallar salgılanmakta ve hasta, Agorafobi ile daha kolay mücadele etmektedir. 

  • Bilişsel davranış terapisi

Agorafobi nedir konusu kapsamında bilişsel davranış terapisi, hastalığın giderilmesi açısından en sağlam terapi olarak bilinmektedir. Genel olarak bilişsel davranış terapisi çerçevesinde, hastalığı tetikleyen sağlıksız düşünceler psikiyatrist kapsamında tespit edilmekte ve hastanın, belirtilen düşünceleri sağlıklı düşünceler ile değiştirmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen süreç sonunda, maruz kalma tedavisi uygulanmaktadır. Maruz kalma tedavisi kapsamında da bireyin, rahatsız olduğu ortamlarda bulunması ve durumu kontrol edebilmesi amaçlanmaktadır. Genel olarak tedavinin, kısa sürede olumlu sonuçlanması açısından tedavi süreci, anti depresif ilaçlar ile de desteklenmektedir. 

Agorafobisiz Panik Bozukluğu nedir? / Agorafobi nedir?

Agorafobisiz Panik Bozukluğu nedir? / Agorafobi nedir?

Agorafobi hastalığı, genel olarak bireyin panik atağın gerçekleşebileceği, konfor alanı dışı korkusu ile beraber ortaya çıkmaktadır. Agorafobisiz panik bozukluğu, bireyin panik atak geçirme potansiyeli bulunan yerlerde rahatça zaman geçirmesidir. Dolayısıyla, Agorafobisiz panik bozukluğunu, panik atağın bulunduğu fakat bunun, bireyde davranışsal bozukluklara sebep olmadığı durum kapsamında nitelendiribiliriz. Fakat bireyin, sadece panik atağı hastalığına sahip olması, gelecekte agorafobi hastası olmayacağı anlamına da gelmemektedir. Zira panik atağı ve agorafobi, iki ayrılmaz ikili olmaktadır.

Belirtilen durum kapsamında, uzun vadeli sağlıklı yaşam için panik atağının da kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.  Agorafobi nedir konusu kapsamında hastanın, erken teşhis yapabilmesi için  panik atak belirtilerinden de haberdar olması gerekmektedir. Genel olarak panik atak belirtileri bu şekilde olmaktadır:

  1. Göğüs ağrısı
  2. Göğüste sıkışma
  3. Üşüme, ateş basması
  4. Nefes darlığı 
  5. Boğulur gibi olma ve b.

Genel olarak panik atağın, farklı belirtileri de mevcuttur. 

Agorafobi nasıl Yenilir? / Agorafobi Örnekleri

Agorafobi nasıl Yenilir? / Agorafobi Örnekleri

Agorafobi hastalığını bireysel, dış müdahele olmadan yenmek çok zor olmaktadır. Zira hastalığın iyileşmesi için bireyin sahip olduğu hastalıklı düşünce kalıplarının farkına varması gerekmektedir. Her ne kadar zor olsa da Agorafobi hastalığının, meditasyon ile bireysel olacak biçimde kısmi tedavisi mümkündür. Bunun için birey, düzenli nefes egzersizleri yapmalı, panik atak süreçleri kapsamında oluşan düşüncelerinin ve bu atakların sebep olduğu gelecek kaygısının farkına varmalıdır. 

Aynı zamanda meditasyon, sadece hastalık sürecinin bireysel tedavisine değil, hastaya, psikiyatristin uyguladığı tedavi niteliği fark etmeksizin her süreçte yardımcı olmaktadır. Peki tam olarak Agorafobi nedir ve en çok hangi tedavi türü başarılı sonuçlanmıştır?

Güncel olarak Agorafobi hastalığının tedavileri arasında en çok kullanılan ve başarılı sonuçlanma potansiyeli bulunan tedavi yöntemi, Bilişsel davranış tedavisi olmaktadır. Fakat bu, her bilişsel davranış tedavisi olacak Agorafobi hastalarının kesin iyileşeceği anlamına gelmemektedir. Tedavi sürecinin, başarı ile sonuçlanması kapsamında hastanın azim ve iradesi, mühim öneme sahiptir. 

Sunulan hususlar kapsamında Agorafobi örneklerini, bu şekilde belirtebiliriz:

  • Bireyin, otobüste panik atak geçireceği ve panik atak zamanı, belirtilen alanı terk edemeyeceği korkusu.
  • Bireyin, sıkışık yerde bayılacağı ya da nefes alamayarak boğulacağı korkusu.
  • Bireyin, insanlar ile dolu olan alanda bulunması kapsamında, yapacağı herhangi bir eylemden dolayı rezil olacağı korkusu ve b.

Agorafobi hastaları, genel olarak yukarıda belirtilen örnekler kapsamında zorluk yaşamaktadır. Agorafobi nedir konusu kapsamında gereken bilgiler, bu şekilde olmaktadır. Şayet sizin de hem belirti hem de davranışsal bozukluklarınız var ise hemen şimdi online psikolog tercihinde bulunarak tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Agorafobi kaç Yaşında Başlar?

Agorafobi, genel olarak genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Net ve kesin yaş belirtmek mümkün olmasa da güncel olarak Agorafobi hastalarının ortalaması kapsamında yaygın görülen yaş aralığı, 16-20 olmaktadır.

Agorafobi Geçer mi?

Agorafobi, güncel olarak tedavisi bulunan bir psikolojik hastalık türü olmaktadır. Bireysel olarak tedavisi çok zor olsa da profesyonel psikiyatrist eşliğinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Agorafobiye ne İyi Gelir?

Hastalığın, tedavisi kapsamında bireylere en çok yardımcı olan madde, antidepresandır. Bilişsel davranış terapisine ek olarak kaygı önleyici yerine antidepresan kullanımı, tedavi sürecinin olumlu sonuçlanmasına olanak sağlayacaktır.

Agorafobili Panik Bozukluk nasıl Geçer?

Agorafili panik bozukluk için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat aralarında en çok tercih edilen yöntem, bilişsel davranış terapisi olmaktadır. Terapi sürecinin, olumlu sonuçlanması kapsamında hastanın sürece inanarak yaklaşması ve azimli bir tutum göstermesi gerekmektedir.

İlgili Yazılar:

  1. Davranış Bozukluğu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri 2022
  2. Online Terapi Ücretleri/Online Psikolog Fiyatları
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap