Agorafobi Nedir?
Agorafobi, genel tanımıyla bireyin güvenli alanından çıkmasından korkması olarak bilinmektedir. Belirtilen korku kapsamında birey; avm, kamu alanına açık yerler, otobüs, uçak ve b. yerlerde bulunmaktan korkmaktadır.
Zincirleme reaksionlar ile oluşan bir hastalık türüdür. Agorafobi hastalığının ortaya çıkması kapsamında, ilk önce birey, panik atak problemleri ile baş-başa kalır. Daha sonra bireyin, belirtilen panik atağı, konfor alanı dışında yaşamaktan korkmaktadır.
Bireyin panik atak geçirmekten korkması ve bulunduğu alanı, hemen terk edemeyeceği endişesi tetiklemektedir. Agorafobi hastalığı kapsamında hastalar, obsesif kompulsif bozukluğa sahip olmadığı süreçte, doğru tedavi gerçekleştirildiği zaman kısa sürede iyileşmektedir. Aksi durumda, anti depresif ilaçlar ile bilişsel tedavi uygulanabilmektedir. Niteliği fark etmeksizin, Bu hastalığının tedavisi mümkündür.
Agorafobi Belirtileri nelerdir?
Bireylerin günlük yaşantılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca Agorafobi hastalığı kapsamında erken teşhis yapmak, iyileşme sürecinin hızlanmasına olanak sağlayabilir.
Davranışsal bozuklukları hastalığın teşhisinin konulmasına yardımcı olmaktadır. Bilinen davranışsal bozuklukları bunlardır:
- Asansörde bulunmaktan rahatsız olmak ve asansörü kullanmaktan kaçınmak.
- Otobüs, uçak ve b. kapalı taşıt alanlarında bulunmaktan aşırı rahatsız olmak ve belirtilen yerlerden kaçmak.
- Kalabalıkta olmaktan kaçınmak.
- Evden, konfor alanından uzak olmaktan kaçınmak ve b.
Belirtilen hususlar, değişiklik gösterse de genel olarak bireyin korkusu aynı olmaktadır.
Belirtilen davranışsal bozukluklar, genellikle hastalığın iyileşmesinden sonra da gözükebilir. Aradaki tek fark, süreç çerçevesinde oluşacak düşünce ve duyguları kontrol ede bilme becerisi olacaktır. Bu süreçte, iyileşmeden sonra oluşan davranışsal bozukluklar, seyir halinde arabadan kopan tekerleğe benzemektedir. Şayet herhangi bir tepkime süreci yaşanmazsa süreç, kendi kendiliğinden sonlanacaktır.
Agorafobi Nasıl Tedavi Edilir? Tedavisi Ne kadar Sürer?
Uzman psikiyatrist eşliğinde tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tedavi süreci, hastalığın niteliği kapsamında değişiklik göstermektedir.
Genel olarak ağır Agorafobi hastaları, panik atak ve b. bozuklukları, davranışsal bozukluk ve obsesif kompülsif bozukluklar ile desteklemektedir. Bu süreçte, psikiyatrist tarafından hastaya takıntılı düşünceleri fark ettirilmekte ve yerine olumlu düşünceler konmaktadır. Peki tam olarak Agorafobi nedir nasıl tedavi edilir?
Agorafobi hastalığı, genel olarak aşağıdaki yöntemler kapsamında tedavi edilmektedir:
- Psikoterapi
Belirtilen yöntem kapsamında, agorafobi hastalığının erken sürecinde olan bireyler tedavi almaktadır. Genel olarak tedavi süreci çerçevesinde psikiyatrist hasta ile sohbet etmekte ve hastalığı kapsamında çeşitli bilgiler almaktadır. Tedavinin ileri safhalarında, hastaya korkuları ile yüzleşme ve panik atağı tetikleyen düşünce kalıplarının farkındalığı öğretilmektedir. Şayet hasta, psikiyatrist tarafından belirtilen her hususu, başarılı biçimde gerçekleştirirse tedavi kısa sürede olumlu sonuçlanabilmektedir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri
Yaşam tarzı değişiklikleri, doğrudan hastalığı gideren bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmemektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile bireyin günlük hayatının yaşam şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Genel olarak belirtilen tedavi yöntemi kapsamında bireylere, rahatsız olabilecekleri yerler yerine kendilerini daha iyi hissedecekleri yerlerde bulunmaları önerilmektedir. Bu kapsamda, hastanın beyninde, pozitif kimyasallar salgılanmakta ve hasta, Agorafobi ile daha kolay mücadele etmektedir.
- Bilişsel davranış terapisi
Agorafobi nedir konusu kapsamında bilişsel davranış terapisi, hastalığın giderilmesi açısından en sağlam terapi olarak bilinmektedir. Genel olarak bilişsel davranış terapisi çerçevesinde, hastalığı tetikleyen sağlıksız düşünceler psikiyatrist kapsamında tespit edilmekte ve hastanın, belirtilen düşünceleri sağlıklı düşünceler ile değiştirmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen süreç sonunda, maruz kalma tedavisi uygulanmaktadır. Maruz kalma tedavisi kapsamında da bireyin, rahatsız olduğu ortamlarda bulunması ve durumu kontrol edebilmesi amaçlanmaktadır. Genel olarak tedavinin, kısa sürede olumlu sonuçlanması açısından tedavi süreci, anti depresif ilaçlar ile de desteklenmektedir.
Agorafobisiz Panik Bozukluğu nedir? / Agorafobi nedir?
Agorafobi hastalığı, genel olarak bireyin panik atağın gerçekleşebileceği, konfor alanı dışı korkusu ile beraber ortaya çıkmaktadır. Agorafobisiz panik bozukluğu, bireyin panik atak geçirme potansiyeli bulunan yerlerde rahatça zaman geçirmesidir.
Panik atağın bulunduğu fakat bunun, bireyde davranışsal bozukluklara sebep olmadığı durum kapsamında nitelendiribiliriz. Fakat bireyin, sadece panik atağı hastalığına sahip olması, gelecekte agorafobi hastası olmayacağı anlamına da gelmemektedir. Zira panik atağı ve agorafobi, iki ayrılmaz ikili olmaktadır.
Belirtilen durum kapsamında, uzun vadeli sağlıklı yaşam için panik atağının da kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastanın, erken teşhis yapabilmesi için panik atak belirtilerinden de haberdar olması gerekmektedir. Genel olarak panik atak belirtileri bu şekilde olmaktadır:
- Göğüs ağrısı
- Göğüste sıkışma
- Üşüme, ateş basması
- Nefes darlığı
- Boğulur gibi olma ve durumu
Genel olarak panik atağın, farklı belirtileri de mevcuttur.
Agorafobi Nasıl Yenilir? Örnekleri Nelerdir?
Bireysel, dış müdahele olmadan yenmek çok zor olmaktadır. Zira hastalığın iyileşmesi için bireyin sahip olduğu hastalıklı düşünce kalıplarının farkına varması gerekmektedir. Her ne kadar zor olsa da , meditasyon ile bireysel olacak biçimde kısmi tedavisi mümkündür. Bunun için birey, düzenli nefes egzersizleri yapmalı, panik atak süreçleri kapsamında oluşan düşüncelerinin ve bu atakların sebep olduğu gelecek kaygısının farkına varmalıdır.
Aynı zamanda meditasyon, sadece hastalık sürecinin bireysel tedavisine değil, hastaya, psikiyatristin uyguladığı tedavi niteliği fark etmeksizin her süreçte yardımcı olmaktadır.
Güncel olarak bu hastalığının tedavileri arasında en çok kullanılan ve başarılı sonuçlanma potansiyeli bulunan tedavi yöntemi, Bilişsel davranış tedavisi olmaktadır. Fakat bu, her bilişsel davranış tedavisi olacak hastalarının kesin iyileşeceği anlamına gelmemektedir. Tedavi sürecinin, başarı ile sonuçlanması kapsamında hastanın azim ve iradesi, mühim öneme sahiptir.
Sunulan hususlar kapsamında örnekler şu şekildedir:
- Bireyin, otobüste panik atak geçireceği ve panik atak zamanı, belirtilen alanı terk edemeyeceği korkusu.
- Bireyin, sıkışık yerde bayılacağı ya da nefes alamayarak boğulacağı korkusu.
- Bireyin, insanlar ile dolu olan alanda bulunması kapsamında, yapacağı herhangi bir eylemden dolayı rezil olacağı korkusu vb.
Yukarıda belirtilen örnekler kapsamında zorluk yaşamaktadır. Şayet sizin de hem belirti hem de davranışsal bozukluklarınız var ise hemen şimdi online psikolog tercihinde bulunarak tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.