• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Psikolojik Sinir Sıkışması

Psikolojik Sinir Sıkışması

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
1
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Psikolojik sinir sıkışması, bir sinirin çevresindeki; kemik, kas veya tendon gibi dokuların basınç oluşturması sonucu meydana gelen durum olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak sinir sıkışması oluşan bölgede; ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler olmaktadır. Genellikle psikolojik sinir sıkışmasının, çeşitli tipleri mevcuttur. Belirtilen sinir sıkışması tiplerine uygun olarak da bireyin uygulayabileceği tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Genel olarak psikolojik sinir sıkışması, kısa vadede bireye herhangi bir tehlike arz etmiyorken, uzun vadede yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Psikolojik sinir sıkışmasını tetikleyen faktörler, genel olarak sinir hastalıkları, tiroid fonksiyon bozuklukları ve konjenital defektler olmaktadır. Peki tam olarak, sinir sıkışması nedir? Tehlikeleri nelerdir?

İçindekiler

  • 1 Sinir Sıkışması nedir? / Karpal Tünel Sendromu
  • 2 Sinir Tuzağı Sendromuna ne İyi Gelir?
    • 2.1 Sırtta Sinir Sıkışması Belirtileri
  • 3 Boyunda Sinir Tuzağı Sendromu
  • 4 Ayakta Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması nedir? / Karpal Tünel Sendromu

Genel olarak psikolojik sinir sıkışması, sinirin etrafındaki doku, kemik ve kas tarafından oluşturulan basınç sonucu meydana gelmektedir. Psikolojik sinir sıkışması, genellikle bireyde, karıncalanma, uyuşma, güçsüzlük ve b. belirtiler yaratmaktadır. Genel olarak sinir sıkışmaları içerisinde en yaygın sendrom olarak, karpal tünel sendromu bilinmektedir.

Karpal tünel sendromu

Genellikle karpal tünel sendromuna, median sinir üzerindeki baskı neden olmaktadır. Karpal tünel, bireyin avuç içinde yer almakta, kemik ve bağlar ile de çevrili olmaktadır. Karpal tünelde bulunan, median sinir üzerinde baskı oluşması, bireyin karıncalanma, uyuşma, ağrı ve b. belirtiler hissetmesine olanak sağlamaktadır. Genellikle belirtilen durum, bireyin ellerinin yorulduğunun göstergesi olmaktadır.

Karpal tünel sendromunun sebepleri arasında, bireyin çok çalışması, bilek anatomisi ve diğer sağlık sorunları yer almaktadır. Rahatsızlığın boyutu ve niteliği fark etmeksizin, sendrom kapsamında oluşan belirtiler, doğru tedavi eşliğinde kısa sürede giderilebilmektedir.

Karpal tünel boşluğunda median sinirini sıkıştıran hemen her faktör, karpal tünel sendromunun sebepleri arasında yer almaktadır. Peki tam olarak Psikolojik sinir sıkışması tedavileri arasında bireyin uygulayabileceği yöntemler hangileri?

Sinir Tuzağı Sendromuna ne İyi Gelir?

Psikolojik sinir sıkışması rahatsızlığını birey, genel olarak çeşitli ilaçlar ile giderebileceği gibi, doğru bitkisel karışımlar eşliğinde de ihtiyacını karşılayabilir. Genellikle sinir sıkışmasına iyi gelen bitkiler, bu şekilde olmaktadır:

  • Zeytinyağı
  • Tarçınlı bal
  • Papatya
  • Susam
  • Kereviz
  • Isırgan otu ve b.

Psikolojik sinir sıkışması, bireyin vücudunun her tarafında olabilmekte, en çok rahatsız eden bölge ise bireyin kolları olmaktadır. Sinir sıkışmasının kısa sürede tedavisi mühim öneme sahip olmaktadır. Zira uzun vadeli sinir sıkışmaları, geri dönüştürülemez sorunlara sebep olabilmektedir. Genellikle sinir sıkışmasından etkilenen bölge, belirli bir süre dinlendirilmelidir. Şayet birey tekrarladığı hareketler kapsamında sıkça sinir sıkışması hissediyorsa, belirtilen hareketlerin gerçekleştiği eylemlerde, bir süre bulunmaması gerekmektedir.

Peki psikolojik sinir sıkışması tedavisinden ziyade, birey sinir sıkışmasını önleyebilecek hangi eylemlerde bulunabilir? Her şeyden önce bireyin sinir sıkışmasını önleyebilmesi için sinir sıkışmasını tetikleyebilecek eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Belirtilen eylemler, bu şekilde olmaktadır:

  • Ağır yük taşımak
  • Çok fazla aynı pozisyonda bilgisayar başında oturmak
  • Herhangi bir iş görürken, omurgayı eğri tutmak
  • Son olarak ofis çalışanlarının, bilgisayar başında çalıştıkları süre zarfında dirseklerini, belirli aralıklarla oynatmaları gerekmektedir.

Sırtta Sinir Sıkışması Belirtileri

Psikolojik sinir sıkışması

Sırtta meydana gelen psikolojik sinir sıkışması, genel olarak her yaş grubundan bireyde gözükebilmektedir. Belde sinir sıkışmasını, özellikle genç ve orta yaş bireyler yaşamaktadır. Belde sinir sıkışması, disk rahatsızlığı ve kireçlenmeye sebep olabilmektedir. Genel olarak belde oluşan sinir sıkışmasının çeşitli sebepleri ve belirtileri mevcut olmaktadır. Peki tam olarak psikolojik sinir sıkışması belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Güncel olarak, psikolojik sinir sıkışması sebepleri, bu şekilde olmaktadır:

  • Ağır yük taşımak
  • Ağır iş yapmak
  • Ters vücut hareketleri
  • Genetik faktörler

Sırtta oluşan psikolojik sinir sıkışması belirtileriyse, bunlardır:

  1. Sırtta uyuşma
  2. Sırtta karıncalanma
  3. Sırtta ağrı ve b.

Uzun zaman geçmeyen sırtta sinir sıkışması olduğu taktirde, bireyin acil surette doktor yardımı alması gerekmektedir.

Boyunda Sinir Tuzağı Sendromu

Psikolojik sinir sıkışması

Boyunda psikolojik sinir sıkışması, genel olarak ellere ve ayaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma faktörleri eşliğinde belirtiler göstermektedir. Genellikle boyun, ayrı ayrı omurlardan bir araya gelmekte, her omurun arasında yer alan disklerin içinde de belirli miktar yoğun jel bulunmaktadır. Belirtilen jel, omurgaya esneklik vermektedir. Genel olarak bu diskler yırtıldığında, disklerden dışarı çıkan sıvı, omurlardan başlayarak, kola giden sinirlerin baskıya maruz kalmasına ve sonuç olarak sıkışmasına sebep olmaktadır.

Doğal olarak da sinirin kolda yer aldığı bölgede uyuşma ve karıncalanma şikayetleri oluşmaktadır. Şayet belirtilen durum, çeşitli yöntemler eşliğinde tedavi edilmezse, bireyin omurgası ve ona bağlı sinirleri mühim zarar görebilir.

Genel olarak omurgaları oluşturan omurlar, C1-C2-C3 tarzında numaralar ile belirtilmektedir. Şayet sinir sıkışması C5 omurunun bulunduğu sinir kökünde meydana gelirse, omuz ve bitceps bölgesinde ağrı meydana gelir. C6 omurunun bulunduğu sinir kökünde meydana gelen sinir sıkışmalarıysa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı şeklinde meydana gelmektedir.

Ayakta Sinir Sıkışması

Psikolojik sinir sıkışması

Ayakta psikolojik sinir sıkışması, genel olarak ayak bileği kısmı ve parmaklarında oluşan sinir sıkışmalarına bağlı biçimde gerçekleşmektedir. Bu bölgede gerçekleşen sinir sıkışmaları, bireylerin şiddetli ağrılar hissetmesine olanak sağlamaktadır. Ayakta oluşan sinir sıkışmasına dikkat edilmeli ve kısa sürede tedavisi gerçekleştirilmelidir. Genel olarak ayakta meydana gelen sinir sıkışması, aşağıda belirtilen adımlar kapsamında tedavi edilmektedir:

  1. İlk önce tedavinin temel mantığı, sıkışan sinirleri, düzene sokmaktır.
  2. Belirtilen sinir hücrelerinin görevini, gerekli biçimde gerçekleştirmesi için kan dolaşımı sağlıklı biçimde tekrardan sağlanmalıdır.
  3. İlk olarak belirtilen etkenler kapsamında ayağa buz konulmalıdır.
  4. Ayağa, buz tedavisini 25 dakika aralıklar ile uygulamanız gerekmektedir.
  5. Buz tedavisinin yanı sıra, doktor önerisi eşliğinde aspirin ve b. kan düzenleyici ilaçlar da kullanabilirsiniz.

Tedaviden ziyade, şayet ayaklarda şiddetli sinir sıkışması sonucu oluşan ağrı mevcutsa, ayaklarınızı sabit bir hale getirip acil surette dinlenmeniz gerekmektedir. Zira yürümeniz ve ayaklarınıza baskı uygulamanız, sinir sıkışmasının zararlarının büyük düzeye gelmesine olanak sağlayacaktır. Hastalığın boyutu fark etmeksizin, ayakta oluşan psikolojik sinir sıkışması, uzman podolog eşliğinde tedavi edilmelidir.

İlginizi çekebilir: Psikolojik kalp çarpıntısı rahatsızlığına ne iyi gelir?

Stresten sinir sıkışması olur mu?

Sinir sıkışmasının oluşması, genellikle çeşitli nedenler kapsamında gerçekleşmektedir. Belirtilen nedenler arasında, en çok rastlanılan faktör ise stres olmaktadır.

Sinir sıkışması ilerlerse ne olur?

Sinir sıkışması kısa dönemde bireylere herhangi bir tehlike arz etmemektedir. Fakat uzun dönemde tedavi edilmeyen sinir sıkışmasının, felç ve kas atrofisi hastalıklarına temel oluşturma riski mevcuttur. Belirtilen hastalıkların gerçekleşme sebebiyse, sinirin bölgedeki çalışmalarını minimalize etmesi ve herhangi bir uyarı gelmediği için de kasların erimeye başlamasıdır.

Sinir sıkışması psikolojik ola bilir mi?

Sinir sıkışmasının nedenleri arasında genellikle en çok rastlanılan durum, psikolojik faktörlerden oluşmaktadır.

Sinir sıkışması nasıl engellenir?

Sinirin rahatlaması ve iyileşmenin hızlanması için uzmanlar genel olarak fizik tedavisinden yararlanmaktadır. En çok kullanılan fizik tedavileri arasında su tedavisi ve ultrason yer almaktadır.

Sinir sıkışması beyni etkiler mi?

Sinir sıkışması, genel olarak olumsuz etkilerini, gerçekleştiği bölgeye vermektedir. Bu kapsamda sinir, beyine mesaj göndermekte, herhangi bir cevap gelmediğinde de oluştuğu bölgedeki çalışmalarını minimalize etmektedir.

İlgili Yazılar:

  1. Amitriptilin (Elavil)
  2. Doğru Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 1

  1. Özge dbln says:
    2 hafta önce

    Sinir sıkışmasının psikolojik faktörlerden de etkilendiğini öğrenmek benim için yeni ve faydalı bir bilgi oldu. Bu tür yazılarınızı büyük bir merakla bekliyor olacağım.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap