Neurontin Nedir?

Neurontin, sinir sistemi sağlığını desteklemek ve çeşitli sinirsel rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Her film kaplı tableti 800 mg gabapentin içermektedir, antiepileptik ilaçlar olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir ve çoğunlukla nöbet kontrolü ve sinir ağrılarının tedavisinde kullanılır.

50 tablet içeren ambalajlarda satılır ve her tablet 800 mg gabapentin içerir. Tabletlerin ortasında çentik bulunur, bu da tabletin iki eşit parçaya bölünmesini kolaylaştırmaktadır. Çoğunluk olarak tek seferde ilacı yutmakta zorlanan insanlar için eşit şekilde bölünerek kullanımı uygundur.

Neurontin Ne İçin Kullanılır?

Neurontin, çeşitli nörolojik ve sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan önemli bir ilaçtır. Özellikle, beynin belirli kısımlarında başlayan ve diğer bölgelere yayılıp yayılmadığı belli olmayan farklı türlerdeki sara (epilepsi) nöbetlerinde reçete edilmektedir. Nöbetler, beynin anormal elektriksel aktiviteler göstermesi sonucu ortaya çıkar ve yaşam kalitesini düşürür.

Eğer mevcut epilepsi tedaviniz yeterli gelmiyorsa, doktorunuz size veya 6 yaşından büyük çocuğunuza Neurontin reçete edebilmektedir. Mevcut tedaviye ek olarak kullanılması önerilse de12 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinlerde tek başına da kullanılabilmektedir. İlacın düzenli kullanımıyla nöbetlerin kontrol altına alınması ve azaltılması sağlanır, böylece hastalar günlük yaşamlarını daha rahat sürdürebilirler.

Neurontin, sadece epilepsi tedavisinde değil, aynı zamanda sinir dokusunun hasarına bağlı ağrıların (nöropatik ağrı) tedavisinde de günümüzde kullanılıyor. Nöropatik ağrı, sinir hasarından kaynaklanan ve çeşitli şekillerde hissedilen bir ağrıdır; sıcak, yakıcı, zonklama, çarpıntı, ateş, bıçak saplanması hissi, kramp, karıncalanma, hissizlik, uyuşma, batma ve donma gibi belirtilerle kendini gösterir.

İlginizi Çekebilir >> Zedprex Nedir? 

Neurontin Nasıl Etki Eder?

İlacın içerisindeki gabapentin, beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi düzenleyerek çalışır. Nöbetlerin ve sinir ağrılarının kontrol altına alınmasına katkı sağlar. Özellikle epilepsi hastalarında nöbet sıklığını azaltmada ve sinir hasarına bağlı ağrıların tedavisinde son derece etkilidir.

Bunların dışında anksiyete ve huzursuz bacak sendromu gibi diğer nörolojik sorunların tedavisinde de kullanılabilmektedir. Düzenli kullanıldığında sinir sistemi sağlığını koruyarak yaşam kalitesini artırmaktadır.

Neurontin Nasıl Kullanılmalıdır?

Neurontin kullanırken doktorunuzun talimatlarına kesinlikle uymanız çok önemlidir. Dozaj ve kullanım şekli hakkında herhangi bir şüpheniz olursa, doktorunuza veya eczacınıza danışmaktan çekinmemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır, doktorunuz sizin için uygun olan dozu belirleyecektir. Doz artırma veya doz azaltma hastanın bireysel durumuna göre özel olarak değerlendirilir. Dolayısıyla kendi isteğinize göre doz azaltıp artırmak yanlış olacaktır.

Epilepsi tedavisinde yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklarda günde 300 mg ile 900 mg arasında başlar. Doz, doktorunuzun önerisiyle, maksimum günde 3600 mg olacak şekilde kademeli olarak artırılmaktadır. Günlük doz, sabah, öğleden sonra ve akşam olmak üzere üçe bölünerek alınmalıdır.

Nöropatik ağrı tedavilerde ise günde 300 mg ile 900 mg arasında başlamakla beraber maksimum günde 3600 mg olacak şekilde kademeli olarak artırılmaktadır. Tabletleri yeterli miktarda su ile birlikte çiğnemeden yutmalısınız, eşit olarak iki parçaya bölebilirsiniz.

Neurontin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Baş dönmesi, koordinasyon eksikliği, viral enfeksiyonlara yatkınlık, uyuşuk hissetme, yorgunluk ve ateş Opemin kullanımın başlıca yan etkileridir. Bunların dışında yan etkiler aşağıdaki gibidir;

Yaygın Yan Etkiler

Yaygın olmayan yan etkiler arasında ise ajitasyon (kronik huzursuzluk), alerjik reaksiyonlar, hareket azalması, hızlı kalp atışı, vücutta şişlikler, karaciğer problemlerine işaret eden kan testi sonuçlarında anormallikler, zihinsel bozukluklar, düşme ve kan şekeri seviyelerinde artma bulunmaktadır.

Son derece seyrek görülen yan etkiler arasında ise bilinç kaybı, solunum güçlüğü (solunum depresyonu), düşük kan şekeri seviyeleri gibi ciddi etkiler vardır. Bunlardan biriyle karşılaşırsanız derhal bir hastaneye başvurunuz.

Neurontin Kullanımı Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalı?

Neurontin ve Alkol Kullanımı

Diğer ilaçlarda olduğu gibi Neurontin ilacını da alkolle beraber almamalısınız. İçerisindeki etken madde alkolle etkileşime girerek tehlikeli ve ciddi sorunlar meydana getirebilmektedir. İlacı kullandığınızı unutup alkol aldıysanız temkinli davranınız ve beklenmeyen belirtilerle karşılaştığınızda derhal bir acil servise başvurunuz.

Gebelik ve Emzirme Döneminde Neurontin Kullanımı

Neurontin kullanımı hamilelik sürecinde önerilmese de doktorunuz başka bir seçeneğiniz olmadığı durumlarda farklı bir tavsiyede bulunmadıkça kullanmanızı söylemezse kullanılmamalıdır. Eğer ilacı kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız derhal doktorunuza başvurunuz.

İlacı ani bir şekilde bırakmak, ani nöbetler gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Emzirme döneminde kullanımı ise yine gabapentin etkin maddesinin anne sütüne geçebileceği riskinden dolayı Neurontin kullanımı önerilmemektedir.

Profesyonel Destek Almak İçin >>  Antalya Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button