Diazepam Nedir?

Diazepam ilaçların içerisinde bulunan bir çeşit etken maddedir. Bu etken madde kas gevşetici ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Genellikle nöbet geçiren hastalarda anlık uygulamalarda kullanılır.

Anksiyete (endişe, kaygı) tedavisinde, epilepsi hastalarında, panik atak tedavisinde, uykusuzluk sorunlarında, alkolü bırakan hastalarda görülen belirtilerde (huzursuzluk, titreme, hayal görme), kasların gevşemesine yardımcı olmak, havale (nöbet) ve titreme gibi birçok rahatsızlıkta kullanılan geniş kapsamlı bir ilaç türüdür.

Diazepam birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Ampul, çözelti, kapsül ya da tablet olarak eczanelerde satılmaktadır her türün kullanım yeri değişebilmektedir.

Psikotik hastaların tedavisinde kullanılmamaktadır. Etken madde olarak kullanıldığı ilaçlarda kullanımın aniden kesilmesi yaşanan nöbetlerin şiddetini ve sıklığının artmasına sebep olur. Ayrıca her türlü uzun süreli tedavinin sonucunda ilacın kullanımı önce azaltılmalı daha sonra ilaç yavaş yavaş bıraktırılmalıdır.


Diazepam İçeren İlaçlar

Bu ilaçlardan en bilineni ve kullanılanı Diazemdir. Bu ilaçlar farklı dozlarda ve şekillerde olmak üzere eczanelerde bulunmaktadır.

Diazepam Nasıl Kullanılır?

Her ilaçta olduğu gibi diazepam etken maddeli ilaçlarda da dozajı ve kullanım sıklığını doktorunuzla birlikte vermelisiniz. Burada vereceğimiz dozajlar genellikle kullanılan şekillerdir.

Ama her bünyenin ilacı farklı algılayacağını unutmayın. İlacın kullanımına genellikle en düşük dozlarla başlanır. Tavsiye edilen şekli yatmadan önce kullanılmasıdır.

Yaşlılarda kullanılan doz ise yetişkinlerde kullanılan dozun en fazla yarısı olmalıdır. Eğer bir gün ilacı kullanmayı unuttuysanız kesinlikle sonraki gün iki doz birden kullanmamalısınız. Alkolle birlikte kullanımı sorun yaratabileceğinden ilacı kullanırken alkol kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Ayrıca dikkat isteyen ve tehlikeli işlerden de uzak durmak faydalı olacaktır. Gebelik döneminde kullanmak tavsiye edilen bir durum değildir. İlaç anne sütünden bebeğe geçeceği için emzirme döneminde kullanmak uygun değildir.

İlginizi Çekebilir >>Prozac Nedir?

Diazepam Yan Etkileri

Uyuklama, halsizlik, bitkinlik, sersemlik ve ataksi en sık görülen yan etkilerdir. Ataksi yürüme veya objeleri kaldırma gibi istemli yapılan hareketlerdeki kas kontrolünün veya koordinasyonunun eksik olması durumudur. Bir nevi dengesizlik durumudur.

Diazepamın daha seyrek görülen yan etkilerine bakacak olursak;

Anksiyete (kaygı, endişe), varsanı (hayal görme), kas kasılmaları, uykusuzluk, sinirlilik, uyku rahatsızlıkları ya da uyarılma gibi paradoksal durumlar görüldüğü olmuştur. Bu yan etkilerin yaşanması durumunda ilaç kullanmayı derhal bırakmalısınız.

Doktorunuz reçete etmediği sürece bu ilaçları kullanmak doğru olmayacaktır. Bu sebeple daha ayrıntılı bilgi edinmek için ilaçların prospektüslerini okuyabilirsiniz.

Diazepam Bağımlılık Yapar Mı?

Yeşil reçeteli bir ilaçtır. Yeşil reçete ile alınabilen ilaçlar genellikle doktorların yazarken çok istekli olmadığı ilaçlardır. Çünkü içerisinde bağımlılık geliştirilen ilaçlar mevcuttur. Normal dozlarda ve kısa süreli tedavilerde kullanıldığında bağımlılık ihtimali yoktur.

Ancak ciddi hastalıklarda yüksek dozlarda daha uzun sürelerde kullanıldığında bağımlılık yapma ihtimali yüksek olan ilaçlardır. Bu yüzden bu gibi durumlarda ilacın artı ve eksilerini karşılaştırıp hasta için en uygun seçeneğe yönelmek daha doğrudur.

Her zaman olduğu gibi doktor kontrolünde ilerleyen bir tedavi yan etkileri ve bu tarz riskleri minimuma indirir.

Endikasyonları

En önemli endikasyonu anksiyeteye bağlı semptomların kısa süreli tedavilerinde kullanılmaktadır. Akut alkol yoksunluğuna bağlı halüsinasyonlarda kullanılır.

Diazepama karşı aşırı duyarlılığı bilinenlere ve 6 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. 

Diazepam Bazı Sorular

  • Diazepam etkisi ne zaman başlar?

    Etkisi 1 saat içerisinde başlamaktadır.

  • Etkisi kaç saat sürer?

    Bu ilacın etkisi 4-6 saat boyunca sürmektedir.

  • Diazepam yan etkileri nelerdir?

    En fazla görülen etkiler şunladır; bitkinlik, yorgunluk, uyuklamadır.

0 Responses

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button