Cipram içerisinde Sitaplopram etken maddesi bulunan oral tablet formunda depresyon, agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tedavilerinde kullanılır. Cipram insan beynindeki serotonin sistemine etki ederek serotonin seviyesini yükseltir. Depresyon ve depresyon ile ilgili hastalıklarda serotonin sistemindeki bozukluklar önemli bir faktördür. Cipram gibi bu türdeki ilaçlar yaşanan rahatsızlıkların belirtilerine neden olan beyindeki bazı kimyasal dengesizliklerin düzeltimesinde yardımcı olmaktadır. Cipram depresyon tedavisin alan bireylerde kendileri daha iyi hissettikleri dönemlerinde depresyon belirtilerin tekrarlanmasını önlemek için yardımcı olarak kullanılan bir ilaçtır.
Ayrıca Cipram uzun dönem tedavi kullanılan ilçalardandır. Bunun sebebi ise tekrarlayan depresyon içerisinde olan bireylerin yeni depresif nöberlerinin oluşumunu önlemek adına kullanılır.
İçindekiler
Cipram (Sitalopram) Kullanım Şekli ve Dozu Nedir?
Cipram günde tek doz olarak günün herhangi bir diliminde aç ve tok karına alınabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi İçin:
İlk başlangıçta önerilen günlük Cipram dozu 20 mg’dır. Olası durumlarda doktor değerlendirmelerine göre gerektiği takdirde günlük dozu 20’şer mg’lık parçalar halinde arttırırarak günde 60 mg’a çıkarılabilir.
Depresyon Tedavisi İçin:
Cipram günde tek doz 20 mg olarak oral yoldan kullanılır. Her bireyin depresyon ciddiyetine bağlı olarak bu doz günde en fazla 60 mg’a kadar yükseltilebilir.
Panik Bozuklukluğu Tedavisi İçin:
Panik bozukluklarda diğer rahatsızlardan farklı olarak öncelikle ilk hafta günde 10 mg’lık bir başlangıç önerilir. İlk hafta dan sonra bu süreç günde 20 mg olarak devam eder. Hastanın ilaca karşı vereceği cevaba göre bu doz en fazla günde 60 mg’a çıkarılabilir.
Cipram (Sitalopram) Yan Etkileri Nelerdir?
Cipram kullanımında görülen en yaygın yan etkiler bireylerde ağız kuruluğu, uyku hali, terleme artışı, bulantı ve tremordur. Ender olarak bazı vakalarda konvülsiyon ortaya çıkmıştır.
Cipram kullanımda hastalarda kalp hızında küçük bir azalma görülebilir bu durum normalde klinik bir önem taşımayan bir durumdur fakat önceden kalp hızı düşük hastalarda brakardiye yol açabilir bu gibi durumlar yaşanmaması açısından herhangi bir kalp rahatsızlığı var ise doktora danışılması gereklidir.
İlaçların yaptığı yan etkiler her bireyde değişiklikler gösterdiğinden dolayı yukarıda belirtilen durumlar veya benzeri olaylarda lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
🙏👍harika bir Yazı olmuş
👏👌