Zestat Nedir?
Zestat majör depresif bozukluğun tedavisinde kullanılan bir antidepresan grubu ilaç türüdür. Ağızdan alınan çözelti şeklindedir.
İçindekiler
Her bir film tabletin içinde etken madde olarak mirtazapin bulunmaktadır. Mirtazapin beyindeki belli kimyasal mesajcıların iletimini arttırarak depresyonu tedavi etmeye yarar. İlacın etkisini gösterme süresi düzenli kullanımda 1-2 haftayı bulabilmektedir; ancak kendinizi iyi hissetmeye başlamanız 2-4 haftayı bulabilir.
Zestat Ne İçin Kullanılır?
Zestat majör depresif bozukluğu tedavi etmek için kullanılır. Majör depresyondaki kişilere günlük aktiviteler ilgi çekici gelmez, duygusal olarak çökkün durumdadırlar. Beslenmelerinde değişiklikler gözlenir (iştahın artması ya da azalması). Fazla uyuma ya da az uyuma gibi belirtiler gözlenebilir. Rutin işleri yapmakta, günlük hayatlarını sürdürmekte, işlerinde verimli olmakta zorlanırlar.
Zestat bir psikiyatri uzmanı tarafından reçete edilmeli ve doktorun tavsiyelerine uyarak kullanılmalıdır. İçeriğinde bulunan madde sinirsel sinyalleri ileten nörotransmitterlerin iletimini arttırmaktadır.
Zestat Nasıl Kullanılmalıdır?
- Ağızdan kullanım için uygundur. Eczacınızın önerdiği şekilde kullanınız.
- Oral solüsyonu önerilen miktarda ağızdan almalısınız. İlacı bir bardak su ile karıştırarak içiniz.
- İlacınızı yemeklerle birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz.
- Zestat’ı her gün aynı saatte almalısınız, yatmadan önce tek doz şeklinde alınması uygundur. Doktorunuz farklı bir şekilde kullanımı önerirse onun önerdiği şekilde dozlarınızı kullanınız.
- Zestat kullandığınız sırada alkol alırsanız bu durum uyuşukluğa neden olabilir. Bu nedenle ilacı kullanırken alkol almamanız önerilir.
- Doktorunuzun talimatına uygun olarak tedavinizi devam ettiriniz.
- Bir dozu unuttuğunuzda iki doz şeklinde almamalısınız.
- Tedaviyi kendinize göre farklılaştırmayın. İlaçtan yeterince fayda gördüğünüzü düşünmüyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Zestat Kaç Doz Kullanılmalıdır?
Kullanımınıza uygun dozu doktorunuz belirler. Doktorunuz ve eczacınızla beraber yazılan doza uygun olarak ne şekilde kullanmanız gerektiğini konuşmalısınız.
Genellikle başlangıç dozu günde 15 (1 ml) – 30 mg (2 ml) civarındadır. Doktorunuz ilacı kullanmaya başladığınız dönemdeki alışma aşamasını size anlatacaktır ve birkaç gün sonra aldığınız dozu bir miktar arttırmanızı isteyebilir. Doz miktarı yaşa göre farklılık göstermez. Böbrek veya karaciğerinizde fazla çalışamama gibi bir durum varsa doktorunuz farklı bir doz önerebilir.
Depresyon semptomlarının azalması genellikle 4-6 ay arasında sürmektedir. İlacın kullandığınız dönemde doktorunuzla görüşmeyi sürdürünüz.
Günlük dozu almayı unuttuğunuz takdirde o günün dozunu almayın ve bir sonraki gün ilacı normal şekilde kullanmaya devam edin. İlacı sabah ve akşam şeklinde günde iki defa kullanmanız önerildiyse; sabahki dozu almadıysanız bunu akşam alabilirsiniz. Fakat akşam dozunu almadıysanız bunu ertesi sabah iki doz şeklinde almayın. Her iki dozu da kullanmayı unuttuysanız diğer gün önerilen şekilde kullanmaya devam edin.
Zestat Doz Aşımı Nedir?
Önerilen dozdan fazla ilaç aldıysanız bunu doktorunuza bildirin. Fazla doz alındığında baş dönmesi, dezoriyantasyon (zaman ve mekan bilgisini karıştırma) ve kalp ritminizde değişiklik olabilir. Fazla doz alındığında bu tip belirtiler görülmektedir. Bunların haricinde bazen bayılma durumu da ortaya çıkabilmektedir. Bunlar hayatı tehdit eden Torsades de Pointes adlı bir durumu gösteriyor. Bu nedenle doz aşımı durumunda bu belirtileri yaşarsanız mutlaka bir hastaneye başvurun.
Zestat Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu ilaç dikkati ve konsantrasyonu etkileyebilmektedir. Bu sebeple araç ya da makine kullanımı gibi dikkat gerektiren işlerden kaçınmalısınız.
Hamilelik döneminde bu ilacı kullanacaksanız bunu mutlaka doktorunuza belirtmelisiniz. İlaç hamilelik döneminde kullanıldığında bebekte bazı sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu yüzden ilacı kullanırken hamile olduğunuzu anlarsanız bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmalısınız.
Emzirme sırasında ilacı kullanabilmek için doktorunuza ilaç kullanımının uygun olup olmadığını sormalısınız.
Zestat’ın Yan Etkileri Nelerdir?
Bu ilaç bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Eğer yan etkilerden birini yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçerek bir hastaneye gidebilirsiniz.
En çok görülen yan etkiler arasında iştahta farklılaşmalar, kilo alımının artması, uykulu olma, baş ağrısı ve ağız kuruluğudur görülmektedir. Yaygın belirtiler baş dönmesi, tedirginlik, uykuda değişiklik, yorgunluk, bulantı, kusma, bağırsak problemleri, rüyaların daha canlı görülmesi, ciltte yaşanan problemler vardır.
Az yaygın olan belirtiler deride iğne batması ya da uyuşukluk, huzursuz bacak, ağızda uyuşukluk hissi, tansiyon düşmesi, kötü rüyalar, sanrılar ve yerinde duramama vardır. Seyrek görülen yan etkiler ise şiddet eğilimi veya öfkede artma, karaciğer enzim seviyelerinin artması, pankreas iltihabı ve buna dayanan karın ağrısı ve mide bulantısıdır.
Zestat Hangi İlaçlarla Kullanılmamalıdır?
Aşağıda gördüğünüz ilaçlarla bu ilacın kullanılması önerilmemektedir:
- MAO (Monoamin Oksidaz) inhibitörleri. İlaca başlamadan önce MAO inhibitörünü düzenli olarak alıyorsanız kullanımınızın bitiminden itibaren iki hafta geçmedikçe Zestat kullanmamalısınız. MAO inhibitörü olan ilaçlar moklobemid, tranilsipromin (bu iki ilaç antidepresandır), linezolid (antibiyoktiktir), selegilin (Parkinson tedavisinde kullanılan bir ilaçtır) gibi ilaçlardır.
Aşağıda sayılan ilaçlardan birini kullanıyorsanız bu ilaçla birlikte kullanırken dikkat etmelisiniz:
- Serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI) gibi antidepresanlar, venlafaksin, L-triptofan veya triptan türevi ilaçlar (migren ilaçları), tramadol (ağrı kesici), linezolid (antibiyotik), lityum, metilen mavisi, St. John’s Wort ya da sarı kantaron (depresyon için kullanılan takviyeler)
- Antidepresan türevi nefazodon
- Kaygı, gerginlik, uykusuzluk için kullanılan benzodiazepin türevleri, şizofreni için yazılan olanzapin, alerji için verilen setirizin, morfin gibi ağır ağrı kesiciler
- Eritromisin vb. bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, ketokonazol gibi mantar enfeksiyonunu tedavi eden ilaçlar, HIV proteaz inhibitörleri
- Epilepsi tedavisi ilaçları, tüberküloz tedavisi ilaçları
- Kanın pıhtılaşmasını engelleyen varfarin vb. ilaçlar
- Kalp ritmini değiştiren ilaçlar
Kimlerin Zestat Kullanması Uygun Değildir?
Çocuklar ve ergenler için kullanıma uygun değildir; çünkü bu grupta intihar düşüncelerini, saldırganlığı arttırabilir. Yine de doktorunuz bu ilacı kullanmanızı önerdiyse doktorunuzla konuşarak oluşabilecek durumlar hakkında ayrıntılı bilgi almanız önerilir.
Zestat Sık Sorulan Sorular
Zestat faydaları nelerdir?
Uygun kullanımda depresyon belirtilerini azaltarak tedavi etmeye yarar.
Zestat ne zaman kullanılır?
İlaç her gün aynı saatte yatmadan önce kullanılmalıdır.
Zestat’ı kimler kullanamaz?
Çcoukların bu ilacı kullanması uygun değildir. Hamilelik dönemindeyseniz ilacın kullanımı için doktora danışmalısınız. Ayrıca MAO grubundaki ilaçları kullanan kişiler veya son 2 hafta içinde kullanmış olan kişiler bu ilacı kullanmamalıdır.