Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yemek yeme gibi hastalıklar psikiyatrik hastalıklar içerisinde yer alan ve yemek bozuklukları grubudur. Bu hastalıkların ana kaynağı ruhtur. Ruh üzerinde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkar. En önemli belirtileri bedende gözle görülebilen değişimlerdir.
Anoreksiya nervoza hastalığında temel arzu zayıf bir bedene kavuşmaktır. Kilo almaktan çok fazla korku duyulur. Temel gereksinim gıdalarından dahi kaçınılır. Vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi bulamaz. Bu nedenle de bedenin görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Kadınlarda adet kesilmesi yaşanır. Bu hastalığa sahip olan bireylerin kimisi kilo vermek için gıda almayı reddeder. Bir kısmı ise kendisini aşırı spor yapmak zorunda hisseder. Bazısı ise yedikleri yemeklerin kaloriye dönüşmemesi için, yedikten hemen sonra kusar. Ya da ishal yapıcı ve su atıcı olarak işlev yapan ilaçlar kullanılır. Bütün bu çabaların sonucunda ruhsal olarak hastalanan bireyin vücut sağlığı tehlikeye girmeye başlar. Aşırı zayıflık ortaya çıkar.
Bulimiya ervoza da yemek bozuklukları arasında yer alır. Amaç yine zayıf bir bedene kavuşmaktır. Bu hastalığa sahip kişiler bir öğünde aşırı miktarda yemek yer. Bu yemeklerin kilo olmasını engellemek için kusar. Anoreksiya nervozada kişi aşırı zayıfken bulimiya nervoza hastaları orta kilodadır.
Yemek Bozuklukları Kaynağı Nedir?
Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi yeme bozukluğu hastalıklarında da birden çok neden vardır. Ancak kesin bir şekilde neden belirtilmez. Anoreksiya nervoza, daha çok ergenliğe yeni giren kızlarda görülmektedir. Bu nedenle bu hastalığın nedenlerinden biri olarak vücuttaki değişimlere uyum sağlayamama gösterilebilir. Ayrıca anoreksiya nervoza sahibi kişilerin büyük çoğunluğu kadınlardır. Bu daha kadınların psikolojik olarak bu hastalığa daha yatkın olduğunu gösterir.
Sosyal çevre ve ilişkiler de yemek bozuklukları hastalığının görülmesini tetikleyen unsurlar arasındadır. Güzellik algısının değişmesi veya çok zayıf kişilerin popüler olması özellikle genç kadınların bu hastalığa yakalanma oranını arttırmaktadır. Modern toplumların ortak kanısı olan ince bedenin güzel olduğu yanılgısı da psikolojik baskı meydana getirmektedir.
Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa yakalanan insanlarda göze çarpan ilk değişim yeme alışkanlıklarının değişmesidir. Bu değişim ve belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Hastalığın başlarındaki kişi karbonhidrat, kızartma gibi yüksek kalorili gıdalar almaktan kaçınır,
- Egzersiz yapmak için aşırı vakit ayırır,
- Düşük kalorili yemekler yapmak için yeni tarifler dener,
- Ayna karşısında bedenini uzun uzun inceler,
- Zayıfladıkça kendilerini çok şişman görmeye başlarlar,
- Yaşamsal faaliyetlerine zarar verecek derecede zayıf olduklarını reddedenler,
- Tıbbı destek almayı ve tedavi olmayı kabul etmezler.
Bu belirtiler sıklıkla karşılaşılan göstergelerdir. Durum fark edildiği ilk anda uzman bir kişiden yardım almak gerekir. Fiziki olarak destek almak mümkün değilse online psikolog kişilerle görüşmeler ayarlanmalıdır. Profesyonel bir destek almadan bu hastalığı atlatmak oldukça güç hatta imkansızdır. Düzenli uygulanan terapiler sonrasında normale dönülmesi mümkündür.
Yeme Bozuklarının Neden Olduğu Sorunlar
Psikolojik kaynaklı olan yemek bozuklukları vücuttaki birçok organa ve sisteme zarar vermektedir. Bu sistemlerin başında kalp ve damar sistemi gelmektedir. Kasların zayıflaması sonucunda ani kalp krizlerinin yaşanması görülmektedir. Ayrıca;
- Kusmaların sonucu olarak sindirim sistemi ciddi hasarlar alır.
- Adet kesilmesi veya düzensizliği yaşanır.
- Kemikler güçsüzleşir.
- Dişler çürümeye ve dökülmeye başlar. Diş kırılmaları da sıklıkla yaşanır.
- Kansızlık görülür ve vücut hastalıklara açık hale gelir.
Bütün bu olumsuz durumları yaşamadan önce yemek bozuklukları tedavi edilmelidir. Gerek yüz yüze olsun gerekse online terapi destekleri olsun bu sürecin atlatılması için şarttır. Zaman kaybetmeden bir uzman desteği almak gerekir.
