Venlafaksin Nedir?
Venlafaksin İçeren İlaçlar Nelerdir?
- Faxiven
- Sulinex
- Venegis
- Veniba
- Venladep
- Vessril
Venlafaksin Ne İçin Kullanılır?
Venlafaksin, serotonin ve norepinefrin hormonlarının niceliğini düzenli duruma getirip dengelediği için çeşitli rahatsızlıkların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
Venlafaksin Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
- Atakların ve belirtilerin tekrarlanması önlenmek istenen majör depresyon
- Temel özelliği dirençli ve süreğen kaygı olan yaygın anksiyete bozukluğu
- Sosyal ortamlardan kaçınmaya neden olan sosyal fobi
- Agorafobinin beraberinde bulunan veya tek başına görülen panik bozukluk
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Diyabetik nöropati
- Migren
- Baş ağrısı
Venlafaksin Etki Mekanizması
Kimyasal haberci maddeler, türüne bağlı olarak beyinde belirli etkiler geliştiren sinapslar arasında gönderilir. Bu salınan haberci maddelerin bir kısmı, orijinal sinaps tarafından ara boşluktan veya sinaptik yarıktan yeniden emilir.
Kimyasal haberci madde olan serotonin ve noradrenalin, sinir sinyalleri bir hücre tarafından salınır. Ardından bir sonraki hücrenin belirli kenetlenme noktalarına bağlanarak beyin hücreleri arasında iletir. Haberci maddeler daha sonra birinci sinir hücresi tarafından tekrar alınır ve böylece engellenmiş olur. Venlafaksin, norepinefrin ve serotoninin aktif kalmasına ve dolayısıyla daha uzun süre etkili kalmasına izin vererek bu geri alımı engeller.
Venlafaksin Nasıl Kullanılır?
Venlafaksin doz miktarı kişinin durumu dikkate alınıp bireysel olarak belirlenmektedir. Bu nedenle yaşınıza, tıbbi ihtiyacınıza ve sağlık durumunuza göre düzenlenen tedavinizde doktorunuzun önerilerine tam olarak uymanız gerekir.
- Kapsülü ezmeyiniz, çiğnemeyiniz, suya karıştırmayınız.
- İlacınızı yemeklerden sonra bir bardak su ile yutunuz.
- Günde bir kez ve aynı saatlerde almaya özen gösteriniz.
- Unutulan doza karşılık olması yanılgısıyla çift doz almayınız.
Kaç Doz Kullanılması Gerekir?
Venlafaksin kullanım dozu teşhise göre farklılık göstermektedir:
- Majör depresyonda önerilen başlangıç dozu günlük 75 mg’dır. Başlangıç dozunun etkili olmadığında günde en fazla 375 mg’lık doz önerisi eşliğinde tedavi tekrar planlanır.
- Yaygın anksiyete bozukluğunda ilk olarak günlük 75 mg kullanımı önerilir. Yeterli olmadığında günde doz, en fazla 225 mg’a kadar yükseltilebilir.
- Sosyal fobide tavsiye edilen doz günlük 75 mg’dır. Bu dozuna yanıt alınamazsa günde en fazla 225 mg doza kadar artırılabilir.
- Panik bozukluğunda ilk hafta günde 1 kez 37,5 mg önerilir. Daha sonra doz günde 75 mg’a yükseltilebilir. Günde 75 mg’lık dozdan yarar göremeyen kişilere günde en fazla 225 mg kullanmaları önerilebilir.
Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri
- Çocuklar ve 18 yaş altındaki ergenlerde kullanımı: Bu yaş grubunda etkinliği ve güvenliği yeterince kanıtlanmamıştır.
- Nöbet: Tedavisi sırasında nöbet bozuklukları ortaya çıkabilir. Venlafaksin, Tüm antidepresanlarda olduğu gibi nöbet bozukluğu öyküsü olan hastalarda dikkatle kullanılmalı ve dikkatle izlenmelidir. Nöbet gelişirse tedavi kesilmelidir.
- Akatizi: Bazı kullanıcılarda huzursuzluk hissi ile karakterize edilen bir duruma neden olabilir. Bu huzursuzluk, uzun süre hareketsiz kalamaması ile kendini gösteren akatizi gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. Bu durum tedavinin başlangıcında ve tedavinin ilk haftalarında ortaya çıkabilir. Bu tür belirtiler gelişen kişilerde doz artışı önerilmemektedir.
- Bipolar bozukluk: Bipolar depresyon tedavisinde venlafaksin kullanımının önerilmediğine dikkat edilmelidir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce, bipolar bozukluk riski taşıyanları belirlemek gerekir. Böyle bir kontrol, ayrıntılı bir çalışma içermelidir.
- Diyabet: Diyabetli hastalarda plazma glikoz seviyelerinde değişikliklere neden olabilir. İnsülin veya antidiyabetik ilaç dozlarının ayarlanması gerekebilir.
- İntihar düşüncesi veya klinik kötüleşme: Antidepresan ilaçların çocuklarda ve henüz 24 yaşında olmayan kişilerde olumsuz etkisi belirlenmiştir. İlaç kullanımının intihar düşüncesini artırdığı gözlemlenmiştir. Özellikle tedavinin erken bir aşamasında ve doz ayarlaması sırasında dikkatli bir izlemeye ihtiyaç vardır.
- Depresyon: Depresyon; intihar düşünceleri ve kendine zarar verme riskinde artış ile ilişkilidir. Bu risk, belirtilen belirgin bir şekilde iyileşene kadar devam edebilir. Tedavinin ilk birkaç haftasında ve hatta daha uzun sürelerde iyileşme gözlenemeyebileceğinden, hastalar böyle bir iyileşme gerçekleşene kadar dikkatle izlenmelidir. Birikmiş klinik deneyimler, intihar riskinin tedavinin erken evrelerinde artabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle ilaç dozunun azaltılması, artırılması veya kesilmesi gerekmektedir.
- Serotonin Sendromu: Özellikle MAOI inhibitörleri gibi serotonerjik nörotransmiter sistemlerini etkileyebilen diğer ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır. Aksi takdirde potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan serotonin sendromuna neden olabilir. Serotonin sendromunun semptomları arasında mental durum değişiklikleri (ajitasyon, halüsinasyonlar, koma), otonomik instabilite (taşikardi, kan basıncı değişkenliği, hipertermi), nöromüsküler bozukluklar (hiperrefleksi, koordinasyon bozukluğu) ve sindirim sistemi semptomları (mide bulantısı, kusma, ishal) yer alabilir.
- Kan basıncında artış: Bazı hastalarda venlafaksin alırken kan basıncında doza bağımlı bir artış veya kalp hızında bir artış gözlenmiştir. Bu nedenle özellikle Venlafaksin dozunun artırıldığı dönemde kan basıncının ve EKG’nin düzenli olarak izlenmesi önerilir. Ciddi kardiyak aritmi geliştirme riski yüksek olan hastalara reçete etmeden önce olası faydanın, olası kullanım riskine oranı değerlendirilmelidir.
- Zayıflama ilaçları: Vücut ağırlığını azaltan ilaçlarla (fentermin dâhil) kullanımı hâlinde güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir. Bu ilaçlarla eş zamanlı kullanımı önerilmemektedir.
- Araç ve mekanizma kullanma becerisine etkisi: Tedavi süresi boyunca, artan dikkat konsantrasyonu ve psikomotor reaksiyon hızı (araba sürmek ve mekanizmaları çalıştırmak dâhil) gerektiren ve potansiyel olarak tehlikeli iş türlerini gerçekleştirirken dikkatli olunmalıdır.
- Hamilelik ve emzirme dönemi: İlacın gebelik ve emzirme dönemindeki güvenliliği yeterince kanıtlanmamıştır. Tedavi süresinde gebelik durumu oluşursa veya gebelik planlaması yapıyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Tedavi sırasında alkol almaktan kaçınılması önerilir.
Venlafaksin Yan Etkileri Nelerdir?
Çok Yaygın Yan Etkiler
- Uykusuzluk
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Sedasyon
- Mide bulantısı
- Ağız kuruluğu
- Kabızlık
Yaygın Yan Etkiler
- Öfke
- Duyarsızlaşma
- Akatizi, titreme
- Tat alma bozukluğu
- Görme bozuklukları
- Kulak çınlaması
- Taşikardi, çarpıntı, sıcak basması
- Nefes darlığı
- Esnemede artış
- Kilo artışı
- İshal, kusma
- Ciltte döküntü, kaşıntı
- Kilo kaybı, iştah azalması
- Artan kolesterol seviyeleri
Venlafaksin Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?
MAOI (monoamin oksidaz inhibitörü) grubundan bir ilaç alıyorsanız bu tedavinin kesilmesinden sonra en az 14 gün geçmeden venlafaksin tedavisine başlamamalısınız. Buna ek olarak herhangi bir MAOI kullanımına başlamadan en az 7 gün önce venlafaksin kullanımını sonlandırmalısınız.
Venlafaksin ile aynı anda kullanılan diğer ilaçlar etkileşime neden olabilir. Aşağıdaki ilaçların birini veya daha fazlasını kullanıyorsanız kesinlikle doktorunuzu bilgilendirmelisiniz:
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ( takrolimus, siklosporin, sirolimus gibi immünosupresanlar)
- Antifungal ilaçlar ( lotrimazol, ketokonazol, itrakonazol gibi antifungal ilaçlar)
- Çeşitli antidepresanlar ( amitriptilin, klomipramin, imipramin, sitalopram, esitalopram, fluoksetin, norfluoksetin, sertralin )
- Güçlü ağrı kesiciler ( alfentanil, kodein, fentanil, metadon )
- Kolesterol düşürücü ilaçlar ( atorvastatin, lovastatin, simvastatin gibi statinler )