Unisom Nedir?
Vücudun doğal kimyasal histamininin etkilerini azaltan bir antihistamindir. Histamin hapşırma, kaşıntı, kurdeşen, gözlerde sulanma ve burun akıntısı, diğer alerji belirtileri gibi belirtilere sebep olabilir.
İçindekiler
Başlangıçta alerjiye karşı kullanılan Unisom, uykuya neden olmaktadır. Alerji tedavisinde daha az arzu edilen olan çok yorgun düşürücü etkisi, uyku bozukluklarında beklenilen etki olarak kullanılmaktadır.
Alım süresinin birkaç günle sınırlı olması şartıyla uyku bozukluklarının kendi kendine tedavisi için 18 ila 65 yaş arasındaki kişiler için “uygun” kabul edilir.
Unisom Ne İçin Kullanılır?
Unisom hapşırma, burun akıntısı, sulu gözler, kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı ve diğer soğuk algınlığı veya alerji belirtilerini tedavi etmek için kullanılır.
Diğer uygulama alanları şu şekildedir:
- Öfkeyi azaltmak
- Uyku bozukluklarını tedavi etmek
- Alerji (alerji) kaynaklı cilt hastalıklarında kaşıntı, kızarıklık ve şişliği hafifletmek
- Saman nezlesi, alerjik rinit, bronşiyal spazmlar ve spazmodik öksürükte alerjik reaksiyonları hafifletmek
Unisom Nasıl Etki Eder?
Diğer antihistaminiklerin aksine 1. kuşak H1 antihistaminiklerin seçici bir etkisi yoktur. Merkezî bir depresan etkisi vardır ve yatıştırıcı etki özellikle belirgindir. Merkezî sinir sisteminde histaminin bazı fonksiyonlarını baskılar. Sonuç olarak yatıştırıcı ve antiemetik bir etkiye sahiptir. Unisom bu nedenle artık antialerjik olarak değil uyku ilacı olarak da etki etmektedir.
Unisom Nasıl Kullanılmalıdır?
- Uyumadan bir saat önce Unisom almanız gerekir. Gece uyansanız dahi başka bir tablet almamalısınız çünkü aldıktan sonra en az yedi ila sekiz saat uyumalısınız. Aksi takdirde ilacın ertesi gün de etkili olmasını beklemeniz gerekir.
- Yaklaşık iki hafta sonra tedaviyi bırakacaksanız dozu kademeli olarak azaltmalısınız. Bu sürede eskisinden çok daha zor uykuya dalacağınızı bilmelisiniz, gün içinde huzursuzluk ve kaygı baş gösterebilir.
- Tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız. Daha çok veya az miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre kullanmayın. Bu ilaç genellikle belirtiler düzelene kadar sadece kısa bir süre için alınır.
- 18 yaşından küçük çocuklarda kullanmayınız.
- 12 yaşın altındaki bir çocukta uykusuzluğu tedavi etmek için kullanmayın. 6 yaşından küçük çocuklarda soğuk algınlığı veya alerji tedavisi için bu ilacı kullanmadan önce doktora danışmalısınız. Bir çocuğa soğuk algınlığı veya alerji ilacı vermeden önce daima bir doktora danışın.Çok küçük çocuklarda bu ilaçların yanlış kullanımı tehlikeli sonuçlar oluşturmaktadır.
- Midenizi rahatsız ediyorsa ilacınızı yemeklerden sonra veya sütle birlikte alınız.
- Uykusuzluğu tedavi etmek için birkaç saatinizi uyumaya ayıyorsanız Unisom almak Tedavi seyrinde doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
- Soğuk algınlığı veya alerji şikâyetleriniz bir haftada düzelmezse veya uyku sorunlarınız2 haftalık tedaviden sonra devam ederse hekiminizle görüşmelisiniz.
- Bu ilaç, alerji cilt testi sonuçlarını etkileyebilir. Başvurduğunuz diğer polikliniklerde antihistaminik aldığınızı söyleyiniz.
- Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Bir sonraki planlanmış dozunuzun zamanı yaklaşmışsa kaçırdığınız dozu atlayın. Kaçırılan dozu telafi etmek için çift doz almayınız.
- Neredeyse normal uyanma saatiniz geldiğinde uykusuzluk çekiyorsanız unuttuğunuz dozu atlayın. Gece uyku saatine kadar beklemeniz gerekir.
Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Unisom bulanık görmeye neden olabilir. Ayrıca düşüncelerinizi veya tepkilerinizi etkileyebilir. Araba kullanırken veya dikkatli olmanızı ve net bir şekilde görebilmenizi gerektiren herhangi bir şey yaparken dikkatli olun.
- Başka herhangi bir soğuk algınlığı, öksürük, alerji veya uyku ilacı kullanmadan önce danışmanız gerekir. Belirli ürünleri aynı anda almak ilacın etkisini artırabilir.
- Alkol kullanımı, yan etkilerini artırabilir.
- Terlemeyi azaltabilir ve sıcak çarpmasına daha yatkın hâle getirebilir. Egzersiz yaparken ve sıcak havalarda aşırı ısınmaktan veya susuz kalmaktan kaçınmanız gerekir.
Hamilelik ve Emzirme Dönemlerinde Kullanılır Mı?
Unisom, emzirme döneminde anneden çocuğa geçme durumu vardır. Bu nedenle emzirme sürecinde kullanılmamalıdır.
Unisom Yan Etkileri Nelerdir?
Yaygın Yan Etkiler
- Kabızlık
- Bulanık görme
- Ağız, burun veya boğaz kuruluğu
- Hafif baş dönmesi
Ağız kuruluğu, kabızlık ve kafa karışıklığı gibi yan etkilerin yaşlı hastalarda görülmesi daha olasıdır.
Ciddi Yan Etkiler
Alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa zaman kaybetmeden acil tıbbi yardım almanız gerekir:
- Kurdeşen (ürtiker)
- Nefes almada zorluk
- Yüz, boyun, dil ve boğazda şişme
Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzla görüşmeniz gerekir:
- Zihin karışıklığı
- Halüsinasyon
- Şiddetli baş dönmesi veya uyuşukluk
- İdrara çıkmada azalma veya hiç idrara çıkmama
Unisom Hangi Durumlarda Sakıncalıdır?
Unisom kullanımının ciddi etkileşimlerle olumsuz sonuçlar yarattığı durumlar şunlardır:
- Kalp yetmezliği
- Yüksek tansiyonda
- Kronik solunum güçlükleri ve astım için
- Bozulmuş karaciğer fonksiyonu
- Göz tansiyonunuz (glokom)
- Reflü (mide sıvısının yemek borusuna geri akışı) varsa
- Kronik bronşit, akut kronik bronşiyal astım
Unisom Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doktorunuzun önerdiği dozu aşmayınız. Önerilen dozdan fazla alım gerçekleşirse doktorunuza başvurunuz.
Alkolle beraber kullanmayınız, etkileşime girebilmektedir.
İlacı kullandığınız süreç içerisinde tepki sürenizi ve konsantrasyonunuzu etkileyeceğinden dolayı araç ve makine kullanımından kaçınınız.
Eczanelerden alınabilmesi için hekim tarafından reçete edilmesi gerekir. Unisom 25 mg 20 tablet 2023 yılı fiyatı 31,9 TL olarak belirlenmiştir. Unisom ilacını uzun süreli ve kontrolsüz bir şekilde kullanırsanız bağımlılık yapma durumu ortaya çıkabilmektedir. Eğer ilacı kullanacaksanız kısa süreli kullanım olarak uyku sorunları ile başa çıkmak için kullanabilirsiniz. Uzun süreli kullanımda aniden kesme meydana gelirse yoksunluk sorunları ortaya çıkabilmektedir. Uyku düzenini sağlamak için kullanılan Unisom gibi uyku ilaçları, alındıktan sonra 30 dakika ila 1 saat sonra uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Bununla beraber uyandığınızda bir süre uykulu hal devam edebilmektedir. Fakat etkiler kişiden kişiye değişebilmektedir, herkeste aynı etkiler meydana gelmez. Kullanmadan önce doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarına uymanız bu anlamda önem arz eder. Eğer uykuyla alakalı ciddi bir sorununuz yoksa Unisom ilacını günde bir defa kullanabilirsiniz. Fakat ciddi uyku problemleri yaşıyorsanız doktorunuzun önerisi dahilinde ilaç kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Unisom ilaç içeriğinde Diphenhydramine ve Doxylamine succinate adında iki etken madde mevcuttur. Bu maddeler beynin histamin reseptörlerine bağlanarak uyku halini artırmakta, dolayısıyla uykusuzlukla baş etmeyi kolaylaştırır. Unisom ilacının psikolojinizi olumsuz etkilemesi kullanım şeklinize bağlıdır. Bu tür uyku ilaçları kısa vadede uyku düzeninizi sağlar ama kötüye kullanırsanız psikolojinizi olumsuz etkileyebilmektedir. Oldukça nadir bir şekilde Unisom gibi uyku ilaçlarını kullandıktan sonra daha yoğun veya garip rüyalar gören örnekler vardır. Önerilen dozda ve doğru bir kullanımla bu tarz problemler meydana gelmeyecektir.Unisom İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Unisom reçetesiz satılır mı?
Unisom ilaç fiyatı ne kadar?
Unisom Bağımlılık Yapar Mı?
Unisom Kaç Saat Uyutur?
Unisom Günde Kaç Defa Kullanılır?
Unisom Etken Maddeleri ve İşlevleri
Unisom Kullanımı Psikolojiyi Olumsuz Etkiler Mi?