• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
  • Kullanıcı Girişi
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Anksiyete » Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Yazar; Seray Serdar
38
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sosyal anksiyete bozukluğu temelinde kaygı olan bir problem. Kaygı strese verilen tepkidir. Bedensel ve zihinsel sebeplerden oluştuğu gibi bedensel ve zihinsel sonuçlarında olması mümkündür. Kaygının oluşmasında kişinin zihnine gelen istemsiz, rahatsız edici düşenceler etkili olur.

Aynı zamanda bedenin yoğun stres altında kalp atışının hızlanması, terleme gibi fiziksel tepkilerden dolayı da kaygı seviyesi artar. Ayrıca kaygı yaşayan kişi davranışsal olarak kaçınma, yok sayma gibi davranışlarda bulunmaktadır.

Bu durumu yaşayan kişi kaygısıyla yüzleşmediği için bir döngü içine girecektir. Düşüncelerden kaçmak ve durdurmak zordur. Bu yönden istemsizce düşüncelerin gelmesi kaygıyı tetikleyebiliyor. Artık kişi kaygısından dolayı hem kendisi hem yaşamı sıkıntı yaşayacak seviyeye gelirse bir problem olduğunu söylenebilir.

Belirli noktalarda kaygının da yaşamda yeri vardır. Fakat kaygının seviyesi ve yaşattığı sıkıntılar kişinin psikolojik sürecini etkileyecektir.

sosyal-anksiyete-bozuklugu1
Sosyal Anksiyete Bozuklugu

Sosyal anksiyete bozukluğu bir tür sosyal fobi olarak da biliniyor. Kişinin sosyal ortamlarda kendisini rahatsız hissetmesi, zihnine gelen istemsizce düşünceler, dalga geçileceğinden kaygılanması kendine güvenmemesi, reddedileceği, yargılanacağı ya da suçlanacağı gibi düşüncelerin gelmesi sosyal fobi ile yakından ilgilidir.

Bu düşünceler kişinin benlik saygısını, benlik algısını oldukça derin etkiler. Sosyal fobisi olan kişi kendini bir başkasının gözünden görmek isteyecektir. Fakat bu görme kendisinin zihnine istemsizce gelen olumsuz düşünceler olacağı için özgüven problemi yaşayabilirler.

Davranışsal olarak da sosyal fobinin etkileri vardır; başkalarının yanında yemek yemek, konuşmak, telefonla konuşmak kişi için yoğun stres veya kaygı sebebi olacaktır. Kaygı arttıkça kişi yaşadığı durumun başkaları tarafından anlaşılacağından korkar.

Ayrıca bu durum daha yoğun kaygı yaşamasına sebep olacaktır. Bu durumda sosyal fobi yaşayan kişiler, sosyal ortamlardan kaçınarak devam etmeye çalışacaklardır. Bu kaçınma davranışı kişinin potansiyelini etkileyecektir. Sosyal bir varlık olan insan için bu  durum çok zordur. Bu durumda kişinin sosyal ilişkileri veya iş yaşamı gibi sosyal ortamlara girmesi gerekebilir.

 

İçindekiler

  • 1 Sosyal Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
  • 2 Kimlerde Sık Görülür?
  • 3 Sosyal Anksiyete Tedavisi

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

Bu bozukluk çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başladığı gözlemlenmiştir. Kişi bu kaygısıyla başa çıkmazsa ileriki dönemlerde etkisi devam edecektir. Sosyal fobi kişinin yaşamını sınırlandırır. Sosyal ortamlara girmekten kaçınabilir.

Ya da girdiği zaman, yüz kızarması, el titremesi,terleme, bulantı, karın ağrısı gibi bedensel tepkiler çıkabilir. Kişinin zihnine istenmeden gelen tekrarlayıcı düşünceler hakimdir. Ayrıca sosyal fobisi olan kişiler ve ya utanganç olan kişiler arasında fark bulunmaktadır.

Utangaç olan kişiler olumsuz düşüncelerin tersine bir düşünce duyduklarında kendilerine dair anksiyeteleri sona erer. Sosyal fobisi olan kişiler ise kendilerine dair bir değerlendirme yapmada zorluk yaşarlar. Ayrıca başkalarının nasıl düşündüğü olumsuz düşüncelerini daha da tetikler ve bu durumdan kaçınır.

Kimlerde Sık Görülür?

Sosyal anksiyetenin temelinde genetik ve nörolojik etmenler olabilir. Ailede benzer durumlar yaşayan kişiler vardır. Bunların dışında çevresel etmenler, çocukluk yaşantıları, okul öncesi gelişim dönemlerinde aşağılanma, alay edilme, dışlanma, küçük düşürülme gibi travmatik yaşantılar sonucunda kişide sosyal fobi görülmektedir.

Sosyal fobi ile çalışırken kişinin yaşadığı olumsuz duyguları ilk olarak nerede deneyimlediği önemlidir.

sosyal-anksiyete-bozuklugu2
Sosyal Anksiyete Bozuklugu

Sosyal Anksiyete Tedavisi

Bu tür bozukluğun tedavi aşamasında ilk olarak kişi yaşadığı problemi kabul etmelidir. Kabul etme kişinin yaşadığı problemden kaçınmasını engeller.

Önemli olan hastanın yaşadığı utangaçlık veya çekingenlik durumlarını ortadan kaldırmak değildir. Yaşadığı stres veya kaygı düzeyini kontrolde tutmak önemlidir. Kişi yaşadığı kaygıyı tanımalı, bedensel ve duygusal tepkilerinin farkında varmalı ve baş etme mekanizmaları ile kontrolde tutmalıdır.

Yaşadığı sıkıntılar kendisine ve ya çevresine zarar verdiği noktada psikolojik olarak destek alınmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog Kıymet Akyol

İlgili Yazılar:

  1. Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
  2. Davranış Bozukluğu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri 2022

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 38

  1. İrem says:
    3 ay önce

    Kaliteli ve nitelikli eğitimleriniz için teşekkür ederiz çevrimiçi terapi ile fark ortada

    Cevapla
  2. Ensar Arslan says:
    3 ay önce

    Çevrimiçi terapinin gerek online gerek yüzyüze yaptığı eğitimler sayesinde bir çok psikolog istifade etmekte ..Gerçekten çok değerli bilgilerle biz psikologlara yardımcı olmak isteyen çevrimiçi terapi ailesine çok teşekkür ederim.

    Cevapla
  3. Yildiz+DOĞAN says:
    3 ay önce

    Merhaba cevirimiciterapi olarak paylaşımlarınız çok iyi bilgilendirici. Vermiş olduğunuz eğitimlerin hepsinden ayrı ayrı memnun kaldım gerçekten çok kaliteli emekleriniz için teşekkürler

    Cevapla
  4. Feride Ünal Aydın says:
    3 ay önce

    Kaliteli ve nitelikli eğitim imkanı sağlıyorsunuz bu bizler için kaçırılmayacak fırsatlar.Her şey için teşekkürler Çevrimiçi terapi🤗

    Cevapla
  5. İbrahim NAZLI says:
    3 ay önce

    Alandaki pek çok kişinin kendini geliştirip daha yetkin hissetmesi ve danışanlarıyla olan ilişkilerini güçlendirmesindeki emeğiniz inkar edilemez. Çok teşekkür ederiz

    Cevapla
  6. Zeynep caltekın says:
    3 ay önce

    Çevrimiçi terapinin tüm eğitimlerini merakla takip etmekteyim. Uzun zamandır en iyi şekilde eğitim vermeyi amaçlamış ve bunu başarmıştır. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

    Cevapla
  7. Nesrin Sevinç says:
    3 ay önce

    Eğitimlerinizden çok faydalandım. Alanda büyük bir hizmete vesile oluyorsunuz. Herkesin bu eğitimlere ulaşabilmesini diliyorum. Bu kadar düşük fiyatlara bu kadar kaliteli eğitimler için, bizlere sunduğunuz fırsatlar için teşekkürler. İyiki varsınız.

    Cevapla
  8. Hilda says:
    3 ay önce

    Yaptığınız eğitimleri ilgiyle takip ediyorum, online eğitimlere ulaşabilme imkanını bize sunmanız çokça takdir edilesi… Kısa zamanda daha çok bilgi aktarımı sizin işiniz. İyi ki varsın çevrimiçi terapi🌸

    Cevapla
  9. Muhammed Okçu says:
    3 ay önce

    Okulda vermedikleri ve bizler için özellikle de hastanede çalışan biri olarak sizlerden almış olduğumuz eğitimlerle danışanlara faydalı olmaktan dolayı sizlere çok teşekkür ederim.

    Cevapla
  10. Asım ervasa says:
    9 ay önce

    Nitelikli eğitimler için teşekkürler iyi ki varsınız

    Cevapla
  11. Çiğdem yalçın says:
    11 ay önce

    Her zaman psikologlarin yaninda ve yardimcisi oldugunuz icin ne kadar tesekkur etsek azdir. Bi cok egitiminize katildim ve oldukca memnun kaldim. Sagolun

    Cevapla
  12. Murat Teke says:
    11 ay önce

    Merhaba, çevrimiçi terapi nin verdiği eğitimlerin bir çoğuna katıldım ve fazlasıyla verim aldım. Bize bu imkanı sağladığınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.

    Cevapla
  13. hüsna says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi terapi olarak verdiğiniz eğitimler çok verim aldım. Eğitimler için ve hediyeniz için çok teşekkür ederiz, yeni eğitimler için oldukça heyecanlıyım.

    Cevapla
  14. Ozkan says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi eğitimleri ile sektöre büyük bir ders vermiş oldu. 8 yıldır alandayım rekabetin oluşması ile eğitimler uygun fiyata düştü ve alma imkanı bulduk teşekkürler çevrimiçi.

    Cevapla
  15. Arzu Parmaksız says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi terapi mesleklerimize katkı sağladığınız ve bu güzel eğitimlerle bizleri buluşturduğunuz için sonsuz teşekkürler. Aldığım tüm eğitimler birbirinden kaliteli ve faydalıydı tüm ruh sağlığı çalışanlarına tereddüt etmeden eğitimlere katılmalarını tavsiye ederim.

    Cevapla
  16. Ceylan says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi Terapi’nin alanlarında uzman kişilerce verdikleri eğitimlerini ve yazılarını son derece verimli ve faydalı buluyorum. Yeni eğitimlerine katılmak ve alanımda kendimi geliştirmek için sabırsızlanıyorum.

    Cevapla
  17. Sinem says:
    11 ay önce

    Merhabalar, daha önce de verdiğiniz eğitimlerin bazılarına katılmıştım. Çok keyifli ve öğretici bulmuştum. Çok yüksek meblaalara verilen eğitimlerin çevrimiçi terapi tarafından zaman zaman ücretsiz paylaşılmasını çok değerli buluyorum. Emekleriniz için teşekkürler.

    Cevapla
  18. Ceylan says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi Terapi’nin vermiş olduğu eğitimler mesleki açıdan gelişimine çok önemli ölçüde katkıda bulundu. Verdiğiniz faydalı ve verimli eğitimler için teşekkür ediyor, diğer eğitimlerinizi heyecanla bekliyorum.

    Cevapla
  19. Ceylan says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi terapi ile tanışalı çok olmasa da gerek yazıları gerekse de eğitimleri ile gönlümü fethetti diyebilirim. Eğitimleriniz gerçekten verimli ve faydalı. Kendimi geliştirmeme çok katkı sağladınız. Diğer eğitimlerinizi heyecan ile bekliyorum.

    Cevapla
    • Ceylan says:
      11 ay önce

      👏👏👏👏

      Cevapla
  20. Hicran Parlak says:
    11 ay önce

    Merhaba.Sosyal anksiyete ile ilgili vermekte olduğunuz bu değerli bilgiler gerçekten çok yararli.Bu güzel makale için çok teşekkür ediyorum.

    Cevapla
  21. Sule kaya says:
    11 ay önce

    Merhaba cevrimici terapi olarak çok güzel hizmetlere imza atıyorsunuz.Daha önce de eğitimlerinize katılmıştım ve çok faydalı buldum.Osman Olcay beyin cinsel terapi eğitimi danışanlarım için çok katkı sağladı.Telekkürler

    Cevapla
  22. Büşra says:
    11 ay önce

    Merhabalar. Ücretsiz eğitimleriniz ve bilgilendirici yazılarınız için öncelikle teşekkür ederim. Birçok eğitiminize katıldım ve ücretsiz olmasına rağmen üst düzey eğitimlerdi. Gerçekten alanda bilgili psikologlar yetiştirmeye çalışmanız farkediliyor.

    Cevapla
  23. Tuğba says:
    11 ay önce

    İki eğitim aldım ikisi de dolu dolu geçen egitimlerdi gerçekten. Daha da beklediğimiz eğitimler var. Teşekkürler çevrimiçi terapi 👏

    Cevapla
  24. Elif Özdemir says:
    11 ay önce

    Çok teşekkür ederim her şey için iyi ki varsınız. Psikolog olarak kendimi sizinle beraber yeterli hissetmeye başladım . Daha sizden almak istedipim eğitimler var ve heyecanla bekliyorum.

    Cevapla
  25. Ali Rıdvanoğulları says:
    11 ay önce

    Merhabalar, çevrimiçi terapinin 30 ağustosa özel gerçekleştirdiği ücretsiz BDT eğitimi fırsatından yararlanmak istiyorum. Umarım böylesine güzel bir eğitimi alamaya hak kazanırım.

    Cevapla
  26. Fatma arslan güler says:
    11 ay önce

    30 agustos zafet bayramı icin yapacağınız ucretsiz eğitimi heyecanla bekliyorum.şimdiden teşekkürler.

    Cevapla
    • Beyza Nur özdemir says:
      3 ay önce

      Sosyal anksiyete bozukluğu çok açık ve güzel anlatılmış. Benim için çok yararlı oldu. Çevrimiçi terapinin bütün blog yazıları ve eğitimlerini ilgi ile takip ediyorum. Kendimi geliştirmek konusunda en büyük destekçim çevrimiçi terapi. Okulda öğrenmediğimiz ya da çok yüksek ücretlere satılan eğitimler varken bize bu kadar verimli eğitimler verdiğin için teşekkürler Çevrimiçi Terapi 👏

      Cevapla
  27. Psikolojik Danışman says:
    11 ay önce

    Çevrimiçi terapi nin verdiği eğitimlerin hepsi birbirinden kaliteli ve verimli geçti. Özellikle online olması her yerden eğitimlere ulaşmamızı sağlıyor. Online eğitimlere katılım kolaylık sağlıyor.

    Cevapla
  28. Zeynep says:
    11 ay önce

    Merhabalar
    Çevrimiçi terapi ailesi olarak sizlerle yeni tanışıyoruz. Daha önce eğitim alma fırsatım olmamıştı heyecanla bekliyorum🙂 bizim için hazırladığınız faydalı eğitimlere katılmak ve sonuçlarını paylaşmak dileğiyle…

    Cevapla
  29. Serhat says:
    11 ay önce

    Daha önce yaptiginiz eğitimler mukemmeldi iyiki aldim dedigim egitimler ayrica ucretsiz eğitimlerin alandaki öğrenciler için güzel avantajlari var yaptıklarınız ve yapacaklariniz için cok tesekur ederim.

    Cevapla
  30. Esra says:
    11 ay önce

    Cevrimiçi terapi yine yaptı yapacağını 😅aktarım odaklı terapiyi almayı çok istiyordum. Bu anlamlı hediyeniz için çok teşekkürler cevrimiçi ailesi. Böyle güzel hediyelerinizin devamını da bekliyoruz🤓

    Cevapla
  31. Büşra says:
    11 ay önce

    Alandaki pek çok kişinin kendini geliştirip daha yetkin hissetmesi ve danışanlarıyla olan ilişkilerini güçlendirmesindeki emeğiniz inkar edilemez. Çok teşekkür ederiz

    Cevapla
  32. Şevval Nur Aykurt says:
    11 ay önce

    Merhaba, sosyal anksiyete konusunda açıklayıcı bir yazı olmuş. Bunun dışında 30 Ağustos için açtığınız eğitimleri dinlemeyi heyecanla bekliyorum. Bu imkanı genç psikologlara sağladığınız için teşekkürler.

    Cevapla
  33. Rabia Acar says:
    11 ay önce

    Pandemi suresinde cok faydali egitimler paylastiniz gercekten cok tesekkurler. Binlerce liralik sertifikali egitimleri ucretsiz vermen8z cok degerli bir sey. Ayrıca blog yazılarınız da çok eğitici ve bilgilendirici.

    Cevapla
  34. Ozlem says:
    11 ay önce

    Merhabalar, cevrimici terapinin vermis olduğu egitimlere katıldım ve hepsinden ayrı memnun kaldım gayet verimli ve yogun bilgi içerikli idi.Oncelikle bize bu imkanı sağladığınız için teşekkür eder, önümüzdeki eğitimleri heyecanla beklemekteyim.

    Cevapla
    • HİLAL says:
      11 ay önce

      Çevrimiçi terapi instagram sayfasını takip etmekteyim. Özellikle psikoloji okuyan bireylere yönelik böyle faydalı eğitimleri ücretsiz olarak verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim.

      Cevapla
  35. Nagehan Çifci says:
    11 ay önce

    Çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.

    İyi çalışmalar

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (144)
    • Aile Ruh Sağlığı (3)
    • Anksiyete (5)
    • Bipolar Bozukluk (1)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (6)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (5)
    • Online Terapi (6)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (6)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (4)
  • Yeme Bozuklukları (3)
[mailpoet_form id="1"]

Kurumsal

  • Blog
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Testler

  • Sosyal Fobi Testi
  • Sıkıntılara Dayanma Ölçeği
  • Beck Depresyon Testi
  • Beck Umutsuzluk Ölçeği
  • Dikkat Eksikliği Dehb Testi
  • Duygusal Özerklik Ölçeği
  • İnternet Bağımlılığı Testi
  • Kendini Tanıma Testi
  • Ne Kadar Mutlusun? – Oxford Mutluluk Testi
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi
  • Özgüven Testi
  • Panik Atak Testi
etbis

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap