• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi 2022

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi 2022

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
1
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? sorusunun cevabı ve Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri merak edilenler arasında yer almaktadır. Şizoid Kişilik Bozukluğu; insan ilişkilerine karşı ilgisiz olma, kişinin kendisini çevresinden soyutlama durumu olur. Yalnızlığa düşkünlük, içe dönüklük ve duygularını belli etme de zorluk yaşama gibi belirtilerle seyreden bir psikolojik bozukluktur. 

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? sorusu ve kimlerde görüldüğü araştırılır ancak genellikle utangaç yapıdaki insanlarla şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişilerin aynı özellikleri taşıdıkları düşünülür. Ancak durum hiçte böyle değildir.  Utangaç insanlar içe kapanık olabilirler ancak bu, insan ilişkilerinin kötü olduğu anlamına gelmez. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler ise insanlarla yakın ilişkiler, sıcak duygusal bağlar kuramazlar. Böyle bağlar kurma ihtiyacı da hissetmezler. Çoğu duyguyu eksik yaşarlar. Başkalarının beklentilerine, isteklerine karşılık veremezler. Bunun yanında eleştirilere de karşılık vermemeyi tercih ederler. Bu da çevrelerinde “soğuk biri” olarak anılmalarına yol açar.

İçindekiler

  • 1 Şizoid Kişilik Bozukluğu ile Şizofreni Arasındaki Fark Nedir?
  • 2 Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
  • 3 Şizoid Kişilik Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur?
  • 4 Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
  • 5 Şizoid Kişilik Bozukluğu Testi
  • 6 Sıkça Sorulan Sorular
    • 6.1 Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
    • 6.2 Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
    • 6.3 Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
    • 6.4 Şizoid Kişilik Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur?

Şizoid Kişilik Bozukluğu ile Şizofreni Arasındaki Fark Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu, şizofreni ile karıştırılmamalıdır. İsim olarak birbirlerine benzerlik göstermektedirler. Ancak Şizoid Kişilik Bozukluğu olan kişiler, genellikle hayatlarını düzgün şekilde idame ettirebilirler. Fakat genel olarak kendilerini toplumdan soyutlarlar ve topluma yabancılaşırlar. İkili ilişkilere karşı mesafeli davranırlar. Şizofrenide ise farklı değişkenler vardır. Şizofreni hastası olan kişiler, gerçek olaylar ile gerçek olmayan olayları ayırt edemezler. Gerçek olaylardan bile çok farklı anlamlar çıkararak kafalarında bir sürü şeyler kurarlar. Hiçbir gerçekliği olmayan bu düşüncelerden dolayı endişe ve kaygı duyarlar. İki hastalık arasındaki en temel farkta tam olarak budur. Şizoid bozukluk yaşayan kişiler duygusal iniş çıkışlar yaşamazken, şizofreni hastalığı olanların duygu durumları oldukça hareketlidir. Şizofreni türlerinden biri olan Paranoid Şizofreni ile ilgili bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri insanlar arasında farklılık göstermekle beraber birçok belirtisi de olabilir. Bu belirtiler, hastalığı teşhis etme ve tanı koymada da önemli belirtilerdir. Şizoid kişilik bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişiler yaptıkları aktivitelerden keyif almazlar.
  • Hayal dünyalarında yarattıkları ideal bir dünya vardır ve bu dünyada hayaller kurmaktan zevk alırlar. Kurdukları hayaller genellikle gerçeğe yakın hayallerdir.
  • Şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler, çoğunlukla yalnız kalmak isterler. Yalnızlık onları daha güvende hissettirir ve bir süreliğine de olsa kişilerde rahatlama sağlar. Yine de  yalnız kaldıkları her zamanda  mutlu değillerdir. Aslında içten içe yalnız olmak istemezler ve çevreleriyle duygusal ilişkilerde bulunmak, arkadaşlık kurmak isterler. Düşündükçe, yapamadığı şeyler üzerinden kişi, kendini büyük bir boşlukta hisseder. Sevilmediklerini ve değer görmediklerini düşünerek kişiler, mutsuz olur ve hiçbir zaman düzelemeyeceklerini düşünür.
  • Diğer insanlar gibi olamayacaklarını düşündükleri için intihar etmeyi bile düşünebilirler.
  • Şizoid bozukluğa sahip kişiler, çevrelerine duygusuz bir insan oldukları izlenimini verirler. Yaşadıkları olumlu veya olumsuz durumlardan sanki hiç etkilenmiyormuş gibi duygusuz ve donuk davranırlar. Çoğu zaman duygularını gizlemek için böyle davranırlar. Çevrelerinden gelen övgü ve eleştirilere karşı da ilgisiz ve kayıtsız davranışlarda bulunurlar. 
  • Şizoid kişilik bozukluğu olan hastaların empati yetenekleri de gelişmemiştir. Karşısındaki insanın duygularını anlasalar bile ona göre hareket etmezler ve duyarsız davranırlar. Bu da iletişim kurmalarını oldukça zorlaştırır ve insanların kendilerinden uzaklaşmasına yol açar.
  • Şizoid bozukluk yaşayan kişiler, cinsellik konusunda bir sorunları olmamasına rağmen cinsel deneyim yaşamak istemezler.
  • İnsanlarla bir ilişki içinde olmaları ve bu ilişkiyi devam ettirmeleri bile yeterince zor bir durum. Bir de cinsellik yaşamak için ekstra çaba harcamaları düşünülemez. Çünkü bu konu ilgilerini çeken bir konu değil. Bu yüzden bu kişilerin, evlenmek ve yuva kurmak gibi hayalleri de yoktur.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur?

sizoid-kisilik-bozuklugu-nedirŞizoid kişilik bozukluğu teşhisi nasıl konulur? sorusu çok sık rastlanan bir sorudur. Kişiler, internet ortamında oluşan ve  fazlasıyla bilgi kirliliğine sebep olan bir sürü gereksiz ve yanlış bilgiden dolayı, bu tür araştırmalar yaparken yanlış bilgiler edinebilirler. Hatta bazı testlere girip kendilerini hasta bile ilan edebilmeleri oldukça yüksek bir ihtimaldir. Kişilere tavsiyemiz eğer bazı belirtilere sahip olduklarını düşünüyorlarsa, hemen bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. Bu tür hastalıkların teşhisi zor olduğu için işi uzmanına bırakmak en iyisi olacaktır.

Teşhis konulurken bu konudaki yetkili kişi yani psikolog veya psikiyatr, kişinin fiziksel ve ruhsal durumu hakkında bilgi sahibi olmak için kişiye birtakım sorular sorarlar. Ve kişinin ne durumda olduğunu saptamaya çalışırlar. Bu tür psikolojik bozuklukları saptamak için bir laboratuvar testi henüz mevcut değildir. Ancak doktorlar, aynı belirtilere sebep olabilecek hastalıkların var olup olamayacağını belirginleştirmek için bazı fiziksel testler isteyebilir. Eğer belirtilerin sebebi fiziksel değil de tamamen psikolojikse uzman, çeşitli seanslar yaparak hastayla iletişimini sürdürür bu bozukluğun sebep olduğu şeyleri saptamaya çalışır ve bu doğrultuda bir tedavi süreci başlar.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi, hastalara göre kimi zaman zorlu bir süreç olabilmektedir. Bu hastalığa sahip kişiler, insan ilişkilerinde başarısız oldukları için ve çoğunlukla insanlardan kaçtıkları için tedaviyi kabul etmeleri de uzun sürebilir. Çevrelerinin baskılarıyla tedaviye başlasalar da kendileri tedaviyi gerçekten istemedikleri sürece tedavi süreci sancılı olacaktır.

Tedavi için en bilinen, yaygın ve etkili yöntem psikoterapi yöntemidir. Psikoterapinin hastada olumlu sonuç verebilmesi için hasta ve terapist arasında güven ilişkisinin oluşması gerekmektedir. Terapistlerin, hasta ile arasında güven ilişkisini inşa etmesi, psikoterapiye başvurulan çoğu hastalıkta yerine getirilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Hasta, terapistine güvenmediği takdirde yaşadıklarını ve gerçek duygularını ona yansıtmaz ve buda sağlıklı bir hasta – doktor ilişkisi değildir.   

Tedavi sürecinde güven ilişkisinin önemi çok daha fazla artmaktadır.Çünkü şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler, insanlarla ilişki kurmakta zorluk yaşadıkları ve ilişki kursalar bile bundan endişe duydukları için bu onlar için oldukça zor bir süreç olacaktır.

Bu güven sorununu aşmak, terapinin en önemli kısmıdır.Hasta kendini güvende hissettiği ve rahat olduğu sürece duygu ve düşüncelerini, yaşadıklarını, kaygılarını, korkularını, hayallerini yani kendisiyle ilgili çoğu bilgiyi doktoruna aktaracaktır.

Hasta ve terapist arasındaki iletişim bu boyuta ulaştıktan sonra ise terapist, hastanın insanlarla ilgili düşüncelerini değiştirmek için birtakım seanslar yapar. Zorlu ve meşakkatli geçen bu psikoterapi süreci sonucunda kişi, artık diğer insanlarla ilişki kurma ve arkadaşlık yapma konusunda daha olumlu bir yaklaşım içinde olur.  Ancak hastalığın yapısı itibarıyla hemen sonuçlanmayan bu süreçte, hastanın ailesi anlayışlı olmalı ve hastayı olabildiğince desteklemelidir.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Testi

Şizoid Kişilik Bozukluğu Testi her insanında hayatında mutlaka bir kere yaptırması gereken önemli testler arasında yer almaktadır. Bu Şizoid Kişilik Bozukluğu Testi sayesinde şizoid olup olmadığımızı kolayca anlayabiliriz. Eğer test pozitif çıkarsa bir psikolog ile iletişime geçerek konu hakkında detayları alır ve terapi görebilirsiniz. Eğer test negatif çıkarsa bu çok güzel bir haber demektir sağlıklı bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? sorusunun cevabı; insan ilişkilerine karşı ilgisiz olma, kişinin kendisini çevresinden soyutlama durumu olur.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri insanlar arasında farklılık göstermekle beraber birçok belirtisi de olabilir. Kişiler yaptıkları aktivitelerden keyif almazlar. Hayal dünyalarında yarattıkları ideal bir dünya vardır ve bu dünyada hayaller kurmaktan zevk alırlar. Kurdukları hayaller genellikle gerçeğe yakın hayallerdir. V.s.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi, hastalara göre kimi zaman zorlu bir süreç olabilmektedir. Bu hastalığa sahip kişiler, insan ilişkilerinde başarısız oldukları için ve çoğunlukla insanlardan kaçtıkları için tedaviyi kabul etmeleri de uzun sürebilir. Çevrelerinin baskılarıyla tedaviye başlasalar da kendileri tedaviyi gerçekten istemedikleri sürece tedavi süreci sancılı olacaktır.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur?

Teşhis konulurken bu konudaki yetkili kişi yani psikolog veya psikiyatr, kişinin fiziksel ve ruhsal durumu hakkında bilgi sahibi olmak için kişiye birtakım sorular sorarlar. Ve kişinin ne durumda olduğunu saptamaya çalışırlar. Bu tür psikolojik bozuklukları saptamak için bir laboratuvar testi henüz mevcut değildir.

İlgili Yazılar:

  1. Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri
  2. Anoreksiya Nervoza Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 1

  1. Geri bildirim: Kişilik Bozuklukları Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nedir? Çeşitleri Nelerdir? | Çevrimiçi Terapi

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap