Psikolojik mide bulantısı nedenleri çoğu kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Notmal mide bulantısı, genellikle üşüttüğümüz veya midemizi bozduğumuz vb. durumlarda ortaya çıkan fiziksel bir belirtidir. Ancak bu, psikolojik mide bulantısı şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Eğer bireyin ruhsal durumu vücut üzerinde çok güçlü bir etkiye sahipse, kişilerde psikolojik mide bulantısı belirtileri görülebilir.
Bu yazıda psikolojik mide bulantısı yaşayanlar ve psikolojik mide bulantısını atlatanlar hakkında da bilgileri sunacağız. Bu konu hakkında tüm detaylar için okumaya devam edin.
İçindekiler
Psikolojik Mide Bulantısı Nedir?
Psikolojik mide bulantısının nedenleri arasında ilk olarak kişilerde oluşan kaygı problemleri, anksiyete ve panik atak gelir. Kişiler bazı dönemlerde yaşadığı olumsuz deneyimleri daha fazla hatırlamaya başlarlar ve bu rahatsızlıkları daha fazla hissetmeye başladıkları için kişilerde psikolojik rahatsızlıklar görülebilir.
Herkesin yaşadığı normal kaygı ve hissilerden farklı olarak kontrolsüz bir şekilde duyulan bu kaygı ve endişeler psikolojik mide bulantıları ve kalp çarpıntıları ile ortaya çıkabilir.
Kişiler duygularını tam olarak ifade edemedikleri anlarda vücut bazı tepkiler ve belirtiler göstermeye başlar. Bu belirtiler genellikle kişide alışkanlık haline gelmiş olan midede rahatsızlık ve mide bulantısı hissidir. Psikolojik olan mide bulantıları, genellikle duyguların net bir şekilde sözlü olarak ifade edilememesi ve içe kapanıklık sebebiyle kendini fiziksel semptomlarla belli eder.
Ayrıca psikolojik mide bulantısı nedenleri arasında olan bir diğer psikolojik rahatsızlık ise anoreksiya nervoza ile benzer sebeplerle ortaya çıkan blumia nevroza rahatsızlıklarıdır.

Psikolojik Mide Bulantısı Nedenleri
Psikolojik mide bulantısının ana sebepleri kaygı ve anksiyete bozuklukları, anoreksiya nevroza ve blumia nevrozadır. Şimdi tüm detaylarıyla psikolojik mide bulantısı neden olur inceleyelim.
Kaygılar
Psikolojik mide bulantısının başlıca sebeplerinden biri, yoğun stres yaşayan kişilerde bir tepki olarak ortaya çıkan kaygılardır. Yaşanılan bu kaygılar, psikolojik ve fiziksel belirtileri de beraberinde getirebilirler. Fiziksel belirtilerden biri de mide bulantısıdır ancak o da psikolojik kökenlidir.
Topluluk önüne çıkmadan önce bazı kişilerin kalp atışları ve nefes alışverişleri hızlanır. Bu belirtilere mide bulantısı da eklendiğinde, kişinin o an ki heyecanı duygularını ifade etmesine imkan vermediği için kişi psikolojik kökenli bu tür belirtiler gösterebilir.
- Panik Atak: Psikolojik mide bulantısının nedenlerinden bir tanesi de hiçbir belirti göstermeksizin, sadece büyük bir korku hissi olarak kendini gösteren panik ataklardır.
- Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu:Kontrolsüz bir şekilde kaygı ve endişe duyulmasına sebep olan bu bozukluk, kronik bir rahatsızlık sayılabilir. Bu bozukluk, kişileri nedensiz bir şekilde endişeli olmaya ittiği için yakın çevrelerine bunu açıklamaları ve onlarla bunu paylaşmaları da zor olabilir.
- Sosyal Anksiyete Bozuklukları: Sosyal fobi olarakta isimlendirilen bu bozukluklar, sosyalleşmekten hoşlanmayan bireylerin kalabalık bir ortama girdikleri zaman aşırı korku hissetmeleridir. Böyle durumlarda da bireylerde psikolojik mide bulantısı görülebilir.
- Fobiler: Kişilerin, aşırı boyuttaki korkularını ifade eder. Fobisi olan kişiler, korkmalarına sebep olacak şeylerle karşılaştıklarında endişe ve panik içerisinde olabilirler bu da psikolojik mide bulantısına yol açabilir.
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu:Hayatlarında travma yaratacak şeyler yaşamış kişiler, kendilerini sürekli tehlike altındaymış gibi hissetmelerinden kaynaklı olarak baş ağrısı, çarpıntı ve mide bulantısı yaşayabilirler.
Anoreksiya Nevroza
Kişilerin hayat standartlarını önemli ölçüde etkileyen ve çok ciddi bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nevroza da psikolojik mide bulantısı nedenleri arasındadır. Aşırı kilo almaktan korkan kişiler, yaşadıkları anoreksiya nevroza hastalığıyla yemek yemeyi reddedip kilo verebilmek için sürekli diyet yaparlar ve devamlı olarak kilo verirler.
Blumia Nevroza
Psikolojik mide bulantısı nedenleri arasında olan bir diğer psikolojik rahatsızlık ise anoreksiya nevroza ile benzer sebeplerle ortaya çıkan blumia nevrozadır . Blumia nevroza hastaları, atakları geldiği zaman hızlı bir şekilde çok fazla yemek yiyip sonrasında pişmanlık duydukları için kilo alacakları kaygısıyla yediklerini hemen kusarlar. Bu rahatsızlık insanı oldukça yıpratır ve yaşam kalitesini düşürür.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik kökenli mide bulantılarının, genellikle duyguların sözlü olarak ifade edilememesi durumunda kendini fiziksel semptomlarla gösterdiğini daha önce belirtmiştik.
Psikolojik mide bulantılarını sıradan mide bulantılarından ayırt etmek ilk aşamalarda zor olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda psikolojik mide bulantısının tanısı da geç konulacağı için tedavi süreci, erken teşhis konulan hastaların tedavi sürecine kıyasla daha uzun sürebilir.
Psikolojik Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Mide bulantısından yakınan kişiler, bu fiziksel bir durum olduğu için ilk aşamada, kliniklerdeki farklı bölümlerde muayene olmak isteyebilirler ancak bu, süreci uzatmaktan başka bir işe yaramaz çünkü hastaların uzman bir psikolog desteğine ihtiyaçları vardır.
Online Psikolog hizmeti ile bu problem için destek alabilirsiniz!
Çevrimiçi Terapi
Özellikle anoreksiya nevroza ya da blumia nevroza hastalıkları nedeniyle psikolojik mide bulantısı yaşayan kişilerin tedavi sürecinin olabildiğince erken başlaması da oldukça önemlidir. Aksi takdirde hastalarda görülen aşırı kilo kaybıyla birlikte hastaların daha farklı sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir ve sağlık durumları daha da tehlikeye girebilir.
Uzun zamandır devam eden mide bulantılarınız varsa ve stresli bir hayat yaşıyorsanız alanında uzman bir psikolog desteği almanız, fiziksel ve ruhsal sağlığınız için çok önemli bir adım olacaktır.
Hastalığın tanısı konduktan sonra tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ancak özel bir tedavi protokolü uygulanması gerekmektedir. Doktor gerekli gördüğü durumlarda bazı ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Hastalar, aldıkları ilaçlar ve psikolojik destekle birlikte bu süreci rahat bir şekilde atlatabilirler.
Psikolojik Mide Bulantısı Hakkında SSS
Mide bulantısının psikolojik olduğunu nasıl anlarız?
Eğer yanlış ve bozuk birşey yemediyseniz, üşütmediyseniz ama yoğun stres altındaysanız ve mideniz bulanıyorsa psikolojik olması muhtemeldir. Yinede bir uzman bir doktora danışarak teşhis koydurmanızda fayda var.
Sürekli mide bulantısı psikolojik olabilir mi?
Mide bulantı problemi fiziksel nedenlerden dolayı kaynaklanabilir. Fakat psikolojik olarakta mide bulantısı problemi baş gösterebiliyor. Kişi yoğun stres altında kaldıysa bu mide bulantısı yapabilmektedir. Eğer fiziksel sebepler mevcut değilse psikolojik sebepler üzerinde durulabilir.
Hangi psikolojik hastalıklar mide bulantısı yapar?
Psikolojik mide bulantısıa sebep olan çeşitli psikolojik rahatsızlıklar şunlardır; anksiyete bozukluğu, kaygı, blumia ve anoreksiya nevroza hastalıklarıdır.
Psikoloji mideyi etkiler mi?
Bu sorunun cevabı evet. Vücut stres altındayken çeşitli organlara etki edebilir. Mide bulantısıda en sık tetiklenen rahatsızlıklardan biridir.
Depresyon mide bulantısı yapar mı?
Sindirim sistemi, psikolojik rahatsızlıklar ile etkilenebilmektedir. Dolayısıyla depresyon hastalığı, bağırsaklar üzerinde etki sahibi olabilir. Mide bulantısı, ishal vb. rahatsızlıklar gözlemlenebilir.
Panik atakta mide bulantısı olur mu?
Evet, panik atakta mide bulantısı belirtisi gözlemlenir. Bunun yanında, ateş, ürperti, terleme, titreme vb. belirtileri de olabilir.