Psikolojik Ağrılar Nedir?
Fizyolojik sebebi olmayan ağrılarınızın temel nedenleri psikolojik sebepler olabilmektedir. Literatürde bu duruma somatizasyon denmektedir. Bireyin somatizasyon bozukluğu tanısı alması için:
İçindekiler
- Fizyolojik sebebi olmayan ağrılar
- İş ortamı
- Sosyal hayat
- Aile ortamı
- Okul hayatı
gibi yaşamındaki önemli yer kaplayan aktiviteleri ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkilemesi gerekmektedir.
Somatizasyon bozukluğuna sahip olan kişiler sık sık fiziksel olarak ağrılar çektikleri hakkında şikayette bulunurlar. Bu ağrılar sürekli olarak yer değiştirmektedir.
Somatik kişilerin önemli özelliklerinden biri de birçok kez ve farklı doktorlara görünmek istemeleridir. Göründükleri doktorlardan aldıkları farklı tanılar ve farklı tedavi yöntemlerinden de memnun kalmazlar ve ağrıları dinmez.
Somatizasyonda birey bilinçli olarak veya bilinçsiz olarak bedensel rahatsızlıklarını kendi kişisel kazançları için kullanabilmektedir.
Somatizasyon bozukluğu olan bireylerden oluşan bir ailede yetişen çocuk sağlıklı olduğunda değil, hastalandığı zaman ilgi gösteren ebeveynlere sahipse somatizasyona yatkınlığı artmaktadır. Sorumluluklardan, görevlerden veya cezalardan kaçma ve ilgi görme isteği de somatizasyona sebep olabilmektedir.
Somatizasyon bozukluğuna sahip olan bireylerde ayrıca ayrılmak istemedikleri yerlerden veya kişilerden ayrıldıkları veya ayrılacak gibi oldukları zamanlarda da fizyolojik alt yapısı olmayan ağrılar gözlemlenmektedir.
Sebepleri Nelerdir?
- Stres
Somatizasyon bozukluğuna sahip olan bireylerin psikolojik olarak değerlendirmeleri sonucunda çoğunlukla sebep olarak stres unsurları bulunmaktadır. Bu unsurları kişi fark etmediği, çözemediği ya da yok saydıkları zamanlarda bu unsurlar kendisini fiziksel ağrılar olarak göstermektedir
Strese neden olan en önemli etkenlerden biri yaşanan travmatik olaylardır. Bireyin o dönem içerisinde stres kaynağı olabilecek bir durumu olmasa bile öncesinde yaşadığı travmatik olaylardan dolayı stres sebeplerine sahip olmaktadır.
Somatizasyon bozukluğu tanısı almış olan kişilerin altta yatan, bireyin kendisinin bile farkında olmadığı psikolojik sorunların da olduğunu çoğunlukla gözlemleyebiliriz. Bu kişiler küçük ağrılarının bile sebeplerini daha büyük hastalıkların habercisi olarak görürler. Bu durumların aslında kaygı bozukluğuyla da ilişkili olduklarını söyleyebiliriz. Ortada bir sebep yokken bedensel ve içsel problemler yaşarlar ve bu durumun olası sonuçlarından oldukça korkarlar.
- Olumsuz bir bakış açısına sahip olmak
- Acı veya ağrılara hem fiziksel hem de duygusal olarak aşırı duyarlı olmaktadır.
- Yetiştirilme şeklinden kaynaklı faktörler
Belirtileri Nelerdir?
- Bireyin bedeninin değişik bölgelerinde farklı eşiklerde ağrılarının olması
- Nefes darlığı
- Çarpıntı ve göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Cinsel isteksizlik ya da cinsel birleşme anında ağrılar yaşanmaktadır.
- Ses kısılması
- Duyma problemleri
- Yutmada zorluk yaşanması
- Görme problemleri
- Felç ve benzeri durumlar yaşanması
- Karın ağrısı
- Bulantı ve kusma nöbetleri, öğürmeler
- Karın şişmesi
- Adet düzensizliği, bozukluğu , aşırı kanamalar ve hamilelik sürecinde normalden fazla olarak kusar.
Bireyin bu ve bu gibi yaşadığı rahatsızlıklar eğer fizyolojik temellere dayanmıyorsa somatizasyondan söz edebiliriz.
Somatizasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer psikolojik temelli rahatsızlıklar gibi somatizasyonu da bir psikologtan terapi yardımı alarak tedavi etmek mümkündür. Öncelikli olarak kişinin yaşadığı semptomların temeli olan negatif düşünceleri değiştirmek amaçlanmaktadır.
Tedavinin asıl amacı bireyin şikayetlerini tamamen ortadan kaldırmaktır. Bireyin geçmişte yaşadığı travmatik olaylar psikoterapi ile çalışılarak kademeli olarak azaldığını ve sonrasındaysa ortadan kalktığını görürüz. Psikoterapi haricinde EMDR yöntemiyle travma çalışması yapılarak son derece hızlı bir biçimde sonuç alınabilmektedir.
Somatizasyon bozukluğuna sahip olan bireylerin günlük, akademik, iş veya sosyal yaşamlarında aksaklıklar olacağı için tedaviye başvurması gerekmektedir. Tedavi sonucunda günlük yaşantısı olumlu olarak değişecektir.
Günümüzdeki birçok insanda karşılaştığımız bir durum. Bunu detaylıca anlattığıniz için teşekkür ederim.
Teşekkür ederim faydalı bilgiler için