Psikolog ve psikiyatri arasındaki fark, çoğu zaman karıştrılmakta ya da detaylı bilgiler içermemesi dolayısıyla kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Ruhsal sıkıntıları olan, kendini kötü hisseden, kaygıya veya diğer sebeplere bağlı olarak iyilik hali bozulmuş olan kişiler, hangi uzmanın kendisi için daha iyi bir seçim olacağı konusunda karar vermekte zorlanmaktadır. Dışarıdan bakıldığında ikisinin de aynı işlevi gördüğü düşünülebilir. Ancak ikisi de birbirinden farklıdır ve farklı çalışma alanları mevcuttur.
Psikolog ve psikiyatri arasındaki fark ilk olarak okunan okullardan gelmektedir. Lisans seçimi dahi buna göre yapılmaktadır. Daha sonra ilgili bölümlerde okunan dersler, makaleler ve eğitimler farklılık göstermektedir. Psikiyatrist biraz daha tıbbi alana kayarken, psikolog direkt ruh sağlığı üzerine çalışmalar gösterir.
İçindekiler
Nasıl Psikolog Olurum?
Psikolog nasıl olunur? sorduğunuzu duyar gibiyim. Psikolog olmak isteyen kişilerin ilk olarak, eşit ağırlık bölümünden üniversite sınavına girmesi gerekir. Daha sonra belirli bir sıralama yapıp, “psikoloji” bölümünü tercih etmelidir. Devlet ya da özel üniversite, ya da burs durumu fark etmeksizin “psikoloji” bölümünü bitiren herkes psikologtur. Bölüm 4 yıl sürmekte, bu süreç boyunca çeşitli derslerin teorileri ve uygulama kısımları aktarılmaktadır. Fakat kişinin profesyonel destek sağlayabilecek düzeye ulaşması için, dışarıdan bitirmesi gereken farklı ekolleri ve terapi yöntemlerini içeren eğitimler mevcuttur.
Kişi eğer uzman psikolog olmak istiyorsa, lisans eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans programına kayıt olmalıdır. Psikolojinin herhangi bir dalından yüksek lisans yapmak uzman olmak için yeterlidir. Kişi eğer uzman klinik psikolog olmak istiyorsa “klinik psikoloji”, uzman nöropsikolog olmak istiyorsa “nöropsikoloji” alanlarında yüksek lisans yapmalıdır. Kişi bu tercihi okulu bitirdikten sonra yönelmek istediği alanı baz alarak verebilir.
Nasıl Psikiyatrist Olurum?
Psikiyatri olmak isteyen kişilerin ilk olarak sayısal bölümden üniversite sınavına girmesi gerekir. Daha sonra çok iyi bir sıralama yapıp “tıp fakültesi”ne girmeleri şarttır. 6 yıllık tıp eğitiminin ardından, uzman olmak istedikleri alana yönelmeleri gerekecektir. Kişi bu noktada “kardiyoloji” isterse kalp doktoru, “psikiyatri” isterse psikiyatrist olacaktır. Tıp fakültesini bitirmiş olan doktorların, 4 yıllık psikiyatri uzmanlığı almaları psikiyatrist olmak için yeterlidir.
Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark
İki uzman arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Ancak psikolog ve psikiyatri uzmanı arasındaki en belirgin fark daha okudukları bölümlerden başlamaktadır.
- Psikolog çeşitli terapi eğitimleriyle güçlendirdiği konuşma terapisi yapar. Kişiyi EMDR, Flash EMDR, BDT, Psikodinamik ve diğer çeşitli terapi ekol ve yöntemleri ile tedavi eder. Psikiyatri uzmanı, psikoterapi ve farmakolojik tedaviyi bir arada götürebilir. Eğer hastanede çalışan bir psikiyatri uzmanı ise, yalnızca farmakolojik tedavi sağlayacaktır. Fakat özel kliniği olan psikiyatri uzmanları genellikle çeşitli terapi eğitimlerini tamamlamakta, farmakolojik tedavi ile birlikte psikoterapi desteği sağlamaktadır.
- Psikiyatri uzmanı aynı zamanda bir doktordur. Psikiyatri uzmanına giden vakalar genellikle şizofreni, ağır kişilik bozuklukları, psikoz, bipolar, majör depresyon gibi psikoterapinin yalnızca çok uzun vadede etkili olabileceği vakalardır. Bu vakaların acil müdahaleye ihtiyaçları vardır. Örneğin majör depresyondaki bir hasta, farmakolojik tedavi ile semptomları hafifletilmezse intihar edebilir. Bunun yanı sıra paranoid kişilik bozukluğu olan bir hasta, şüphelerinden dolayı yaşamını idame ettiremeyebilir. Narsistik kişilik bozukluğu olan bir hasta, çevresine zarar verebilir.
- Psikologlara gelen danışanlar ise genellikle farmakolojik tedaviye çok fazla ihtiyaç duymayacak kişilerdir. Seansların ilerlemesi halinde gerekli görülürse, psikolog bir psikiyatri uzmanına yönlendirme yaparak farmakolojik tedaviye başlatabilir. Fakat hafif depresyon, kaygı bozukluğu, fobiler, sıkıntılı hissetme gibi durumların olması halinde bir psikologtan destek almak çok daha etkilidir.
Psikoloğa mı, Psikiyatriste mi Gitmeliyim?
Kişinin yaşadığı durum tercih edeceği uzman hakkında detaylı bilgi verecektir. Yukarıda psikolog ve psikiyatri arasındaki fark açıklanmıştır. Ancak kişi hala karar verememişse, ilk olarak bir psikologtan destek alması daha faydalı olacaktır. Durumu anlayan psikolog, en doğru desteği kimin vereceğini danışana detaylı şekilde açıklayacaktır. Zaman zaman psikolog ile psikiyatriste bir arada başvurmak etkili olabilir. Kişi ayda bir kere farmakolojik tedavisine, haftada bir kere ise psikoterapi seanslarına devam edebilir. En doğru uzmanın seçilmesi için kişinin detaylı öyküsüne ihtiyaç duyulacağı unutulmamalıdır. Artık sadece fiziksel olarak değil, çevrimiçi olarak seanslara katılabilirsiniz.
Psikolojik desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz? Hemen online psikolog ile 5 dakika ücretsiz öngörüşme yapın, sorunlarınızı anlatın ve fikir alın. Online terapi için buraya tıklayın.
Çevrimiçi terapi ailesine ruh sağlığı alanında hizmet veren kişileri eğiterek, ücretsiz gelişmesine imkan verdiği için en içten teşekkürlerimi, minnetlerimi iletiyorum.