Phone (cep telefonu) ve snubbing (cehalet) sözcüklerini birleştirerek “phubbing” terimini elde ederiz. Phubbing, orantısız bir şekilde cep telefonuna odaklanarak sosyal veya kişilerarası etkileşimlerde bulunurken başkalarını görmezden gelme veya ihmal etme uygulamasıdır.
İçindekiler
Phubbing, sosyal etkileşimi azaltan bir kişiyle yüz yüze, toplum içinde veya sosyal bir toplantıda konuşurken sürekli olarak cep telefonunu kontrol etme uygulamasıdır. Bu, her zaman akıllı telefonları ve diğer akıllı cihazları kullanma bağımlılığının bir sonucu olabilir. Kişilerarası ve sosyal ilişkilere zarar verebilecek Phubbing yaygındır. Diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurma yeteneği, cep telefonlarına sağlıksız bir şekilde odaklanmaktan zarar görebilir, bu da yalnızlığın artmasına ve gerçek dünyadaki insanlarla etkileşimin azalmasına neden olabilir.

Phubbing Örnekleri
Phubbing’in birkaç deneysel örneği vardır:
- Bir arkadaş toplantısında herkesin telefonlarına baktığı sosyal etkileşimin sonucu.
- Bir kural, çiftlerin birlikte yemek yerken sohbet etmek yerine cep telefonlarını kullanmalarıdır.
- Bir toplantıdayken veya öğle yemeği yerken sürekli olarak cep telefonlarını kontrol etmek.
Davranış üzerine yapılan araştırmalara göre, Phubbing’in sosyal ilişkiler, yalnızlık ve insanların mutluluk ve hayal kırıklığı düzeyleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, daha güçlü sosyal bağlar ve etkileşimler oluşturmak için kartvizit cep telefonlarının kullanımı teşvik edilmektedir. Phubbing önleme önlemleri, büyüme sürekliliği, akıllı cihaz sınırlamaları veya bireysel çaba ve ebeveyn grupları gibi sağlıklı etkileşimleri teşvik eden sonuçlar. Yüz yüze etkileşimlere odaklanmak için cep telefonlarını belirli bir süre sessize almak, hemen atmak veya önemli sosyal toplantılarda kullanmaktan kaçınmak faydalı olabilir.
Phubbing’in Aşamaları Nelerdir?
Kimse aniden phubbing hastalığına yakalanmaz. Hastalığın dört aşamasından birinde durumu anlamak ve dikkatli olmak çok önemlidir.
- İlk eylem, telefonu meraktan almaktır, ki bu genellikle bir sorun değildir.
- Kişi, çevresindekiler tarafından dışlanmamak için ikinci adımda sosyal davranışlarda bulunmalıdır.
- Üçüncü adımda, yakın çevredeki sorunlardan uzaklaşmak veya eğlenmek gibi bir amaç ortaya çıkar.
- Son aşamada kişi tamamen telefonuna bağımlı hale gelir ve çevresinde ne olursa olsun onu kullanmak ister.
İnsanlar Neden Phubbing Yapar?
Araştırmalara göre her dört içerik tüketicisinden biri akıllı telefon bağımlılığı yaşıyor ve bu tüketicilerin büyük çoğunluğu bunun farkında bile değil. Bu anlatıya yol açan hikayeler çok çeşitli olsa da yankı uyandıran bazı gereksinimler var. İlk açıklama, insanların teknolojiyi kullanarak meraklarını kontrol edemedikleridir. Bağımlı bir arkadaş grubuna sahip olmak da phubbing şansını arttırır. Ek olarak, sonsuz ve etkisiz zaman içeren tüm durumlarda olduğu gibi, yeterli bilgi kullanımı siber riski çoğaltır.
Teknolojinin bir amacı olmalı. Aksi takdirde zaman daha çok boşa harcanır. Bir kişinin bir şeye bağımlı hale gelmesine katkıda bulunan faktörlerden biri, çevresinden bağımsız olarak asosyal bir yaşam tarzı yaşamasıdır. Bu olasılığın, içsel dürtülerini dizginleyememekten keyif alanlar tarafından fark edilmesi daha olasıdır. Temel gerekçe, insanların gerçek dünyada ulaşamayacakları bilgilere sanal dünyada kolayca ulaşabilmelerinde yatmaktadır. Teknolojik araçlardan biri olan akıllı telefon, hayatımızda var olan sorunları çözmeye çalışmak yerine tüketim zamanını tüketiciye davet etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Pharmaton nedir?
Hangi Belirti ve Semptomlar Phubbing’e İşaret Ediyor?
Phubbing’i tespit etmek zordur. İtiraf etmek daha da zor. Cep telefonunu aşırı kullanmanın reddedilmesi bu nedenle en tipik semptomdur.
- Zamanla akıllı telefonlar kullanılarak daha fazla zaman harcanır.
- Telefon kullanım süresinin artması nedeniyle alışkanlık haline gelmesi.
- Her telefonda harcanan süreyi göz ardı etmek.
- Kişinin akıllı telefonu yanında olmadığında, öfke, bitkinlik ve huzursuzluk gibi yoksunluk sendromu belirtileri kendini göstermeye başlar.
- Günlük yükümlülüklerini yerine getirememek.
- Sağlıksız psikososyal, psikolojik ve sosyal koşullarda bulunmak.
Phubbing’in Yansımaları
Uzun süreli alışkanlıklarınız sizi sosyal çevrenizde asosyal göstermeye başladıysa, uyarı işaretleri sizin için yanıp sönüyor. Maruz kalma riski iki farklı şekilde derecelendirilebilir. Birincisi, başkalarına saygısızca davranmanın neden olduğu gergin kişilerarası ilişkiler potansiyelidir. Öte yandan ameliyat, yüz yüze paylaşımlarda her geçen gün azalma olduğu gerçeğidir.
İnsan gibi sosyal bir varlık sosyal olmaktan vazgeçerse geriye ne kalır? İnsanlar artık sadece tüketim ihtiyaçlarını düşünüyor. Ancak konuşmak ve göz teması kurmak hayatımızda sandığımızdan çok daha büyük bir öneme sahiptir. Duygu yükleme konusunda paylaştığınız bir sosyal medya durum güncellemesi beğeni alabilir. Ancak, kendinizi kötü hissettiğinizde kimsenin destek vermek için kapınızı çalmadığına dikkat etmek çok önemlidir. Çekeceğiniz travma, sanal ve gerçek yaşamlarınızın ne kadar farklı olduğu orantılı olarak artacaktır. Sizi dinleyen veya dinleme yeteneğine sahip insanlarla birlikteyken akıllı telefonlarınızı bir kenara bırakmalısınız. Hani bir atasözü vardır, İnsanlar konuşur, hayvanlar birbirini koklar. Ne yazık ki, bu atasözü modern zamanlarda yavaş yavaş alaka düzeyini kaybediyor.
Phubbing’in İlişkiye Etkileri
Bir fenomen, etrafımızdakilerle iletişim kurmamızı zorlaştırabilir. Bu sendrom kalın çizgilerle işaretlenmesi muhtemel evliliklerin önüne de engeller koyabilir. Bu sonuçları destekleyen birkaç çalışma aşağıda listelenmiştir:
- Bir taraf yüz yüze görüşme yaparken diğer tarafla telefonda konuşurken fiziksel konuşmalar zarar görür.
- Çiftlerin birbirlerine yalan söyleme olasılığı daha yüksektir ve sonuç olarak evlilik doyumları daha düşüktür.
- İlişkilerinin bundan fayda sağlamadığı açık. Ayrıca bu patojenik gösterge, depresyon vb. durumlar sorunun kaynağı olabilir.
İlginizi Çekebilir: Augmentin Nedir?
Phubbing’in Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Birisi tarafından phubbing yapıldığında kendini yetersiz ve aşağılanmış hissedenler çok etkilenebilir. Etkileşim ve iletişimin ne kadar zayıf geliştiğinden bahsetmiyorum bile. Phubbing’in başarılı olmasını sağlayan temel duygular şunlardır:
- Aidiyet/İlişki
- Yaşam öz kontrolünün öz-değer önemi
Birisi size phub attığında, kendinizi önemsiz, istenmeyen ve reddedilmiş hissedebilirsiniz. Beynin nasıl geliştiği üzerinde önemli bir etkisi olabilir ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Aynı şekilde biz de farkında olmadan o kişinin ahlakını bir başkasının önünde tehlikeye atmış olabiliriz.
İlginizi Çekebilir: Benexol Nedir?
Telefon bağımlılığı ne denir?
Modern toplumun karşı karşıya olduğu sorunlardan biri olan nomofobi (İngilizce: "cepsiz telefon fobisi"), en yakından ilişkili oldukları teknolojik cihazlardan biri olan cep telefonu tarafından tezahür ettirilmektedir.
Sosyotelizm nedir?
Günümüzde, birisiyle konuşurken sürekli olarak bir akıllı telefona veya sosyal medya platformuna yapıştırılmış olmak, toplumculuk olarak adlandırılmaktadır.
Cep telefonu bağımlılığının belirtileri nelerdir?
Telefon bağımlılığı sürekli olarak telefonunuzu kontrol etme dürtüsü ve akıllı telefonunuzu bırakır bırakmaz elinize alma eğilimi gibi sorunlara yol açabilir. Telefon bağımlılığı olan bir kişi, sıklıkla telefonunun çaldığını varsayar ve açar.
Partner phubbing nedir?
Bu davranışta bulunan kişi partneriyle birlikteyken sık sık akıllı telefonunu kontrol eder. Telefonlarını ya ellerinde tutuyorlar ya da her zaman görünür durumda tutuyorlar. Çiftler arasında kıskançlığın getirdiği sorunlara da katkıda bulunur.
Telefon bağımlılığı nasıl başlar?
Telefon bağımlılığına katkıda bulunanların başında özellikle mesajlaşma, oyun oynama ve sosyal medya uygulamaları gelmektedir. Telefon kullanan her genç bağımlı sayılmaz. Bağımlılık potansiyeli hakkında konuşmak, bu eylemin devam etmesini ve her seferinde önemli miktarda zaman almasını gerektirir.