Uzman bir psikolog tarafından verilen psikolojik desteklere terapi adı verilir. Bu terapilerin internet üzerinden sunulması ise online terapi olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemle terapi almak isteyen insanlar online terapi yasal mı sorusunu gündeme getirir. Giderek daha da yaygın hale gelen online terapi bazı Avrupa ülkelerinde yasal değildir. Örneğin Avusturya ve Almanya online terapi hizmetini yasal olarak görmez. Amerika ise bu hizmetin yasal olduğu ülkeler arasında yer alır.
Yasal Olmayan Ülkelerin Gerekçeleri
Online terapinin yaygın olmadığı ülkelerde çeşitli nedenler gerekçe olarak sunulur. Bu ülkeler için online terapi yasal mı sorusunun cevabı hayırdır. Çünkü;
- Özellikle ülkeler arasında sunulan terapilerde uzman olduğunu iddia kişinin yetkinliğini araştırmak zordur.
- Herhangi bir sorun yaşandığında uzman kişiye ulaşmak zor olacaktır.
- Bilgilerin gizli kalacağından emin olmak güçtür.
- Her ülkenin yasal düzenlemesi kendine hastır.
- Terapi hizmetini ücret karşılığında veren uzmanın vergi takibini yapmak güçtür.
Bu gibi çeşitli zorluklarla birlikte online terapiye yasal olarak izin vermeyen ülkelerde bir diğer gerekçe de takibin zor olmasıdır. Devlet tarafında ücretsiz sunulan terapi hizmetleri vardır. Bu hizmet online sunulduğunda devletin takip etmesi zorlaşır. Bu nedenle de online terapi yasal değildir.
Türkiye’de Online Terapiye Bakış Açısı
Online terapinin yasal olması veya olmaması gerektiği günümüze tartışılmaya devam etmektedir. Ülkemizde kimi psikologlar online terapi hizmetinin yasal olması gerektiğini savunur. Bu düşüncede olan uzman kişilere göre sanal ortam geleneksel olmayan psikoterapi ortamlarına dahil olur. Bu kişilere göre eğitimini alan kişinin her şekilde terapi yapması mümkündür. Geleneksel terapi anlayışında var olan kurallar ve etik değerler yok sayılmadıkça online terapiler yapılmalıdır.
Online terapi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yeni bir kavramdır. Bu hizmetten yararlanan kişiler faydalı olduğunu söyledikleri sürece online terapiler artarak devam edecektir. Net bir yasa bu konuda ülkemizde yoktur. Yasal değildir şeklinde bir kural olmadığı için online terapinin ülkemizde yasal olduğunu söyleyebiliriz.
Online Terapide Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ülkemizde online terapi katılımcılarının önemli bir kısmı taciz ya da tecavüze uğramış kişilerden oluşuyor. Bu durumu yüz yüze gelerek bir kişi ile paylaşmanın zor bir durum olduğunu düşünen kişiler ekran karşısında kendini ifade etmeye çalışıyor. Bu gibi zorlukla kendini açan kişilere karşı hassas davranılması gerekiyor.
Psikoterapilerde esas olan kişinin konuşmasıdır. Bu sebeple terapiler esnasında yazışmak istenilen faydayı göstermez. Önemli olan konuşarak iletişim kurmaktır. Online terapi almak isteyen kişilerin, uzmanın eğitiminden emin olması gerekir. Online terapi yasal mı sorusunun hemen ardından terapiyi yapacak kişinin eğitimi araştırılmalıdır. Konuşmadan yazı ile yürütülen iletişim terapiden çok danışma olacaktır. Kişilerin alanlarında uzman olduğundan emin olduktan sonra ise kendinizin rahat iletişim kurabildiği bir kişi olmasına dikkat etmelisiniz. Rahatlıkla konulabilmeniz çok önemlidir.