İçindekiler
Nöroloji Nedir?
Nörolojik Hastalıkların Teşhisi Neden Önemlidir?
Nörolojik hastalıklar insan vücudundaki sinir yapıları ile ilgili olduğu için teşhiste geç kalınmaması oldukça önemlidir. Nörolojik sorunlar sebebiyle ortaya çıkan hastalıklar hayati önem taşır. Bu nedenle teşhis ve tedavide geç kalınması vücutta kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.
Nöroloji bölümlerine gelen hastaların bütün tetkikleri genelde aynı gün içinde yapılır. Buna yönelik olarak teşhis konduktan sonra tedavi sürecine de hızlı bir şekilde geçilmektedir.
Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Nörolojinin baktığı hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Beyin damar hastalıkları
- Epilepsi
- Baş ağrısı
- Bunama (demans)
- Uyku bozuklukları
- Demiyelinizan hastalıklar
- Kas hastalıkları
- Beyin damar hastalıkları

Epilepsi
Halk arasında ‘sara’ veya ‘nöbet geçirme’ de olarak bilinen epilepsi, beyin aktivitesinin anormal hale gelmesiyle uyum ve bazen de bilinç kaybına sebep olarak ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlıktır.
Sinir hücrelerinden ortaya çıkan aşırı uyarılma ile beyin fonksiyonlarının eski işlevini yerine getirememesi olarak tanımlayan vücudun anormal ritmik kasılmalarıyla seyreden ve her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Yüksek ateş, geçirilen enfeksiyon, kafa travması, aşırı stres ve uzun süreli uykusuzluk gibi pek çok sebep epilepsiye neden olabilmektedir. Nöbet sırasında belirtiler kişiden kişiye göre de değişebilir.
Baş Ağrısı
İnsanın başında ağrıya duyarlı yapıların bulunması aslında başlı başına bir sorundur. Kafa sinirleri, atardamar ve toplardamarla saçlı deri ve boyun kasları, yüzeysel sinirler, deri, dış kulak yolu ve kulak zarı, sinüsler, göz yuvarlakları ve çevresindeki yapılar, tükürük bezleri, çene eklemi, dişler, şah damarı ağrıya çok duyarlı yapılardır.
Baş ağrıları keskin, sürekli ya da aralıklı, zonklayıcı, hafif ya da şiddetli olabilmektedir. Toplumun büyük bir bölümünde görülebilen bu baş ağrıları iki grupta değerlendirilir.
Bunama (Demans)
Demans hastalığı yani halk arasında bilinen adı ile bunama beyindeki bilişsel işlevlerin bozulması ile ortaya çıkar. Genç yaşlarda yaşanan unutkanlıkla kendini belli etmeye başlayan demans, yaş ilerledikçe kişinin günlük olarak aktiviteleri yapmasını zorlaştırmakta ve kişiyi bakıma muhtaç bir hale getirmektedir.
Fakat yaşlanmaya bağlı olarak etkilenen bilişsel değişiklikler ile demansı karıştırmamak gerekir. Yaşlanmaya da bağlı olarak yavaşlayan öğrenme ve ufak tefek unutkanlıkların demans hastalığının belirtileri olmayabilir.
Uyku Bozuklukları
İnsanlarda yaşam süresinin 1/3’nü oluşturan uyku beynin ve vücudun dinlenmesi için gerekli olan önemli fizyolojik bir ihtiyaçtır. Uykusuzluk diğer pek çok sorunu tetikleyerek hastalıklara sebep olmakta, özellikle çalışma hayatında dikkat eksikliğine ve motivasyona yol açarak yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.
Uykuda solunum durması ve huzursuz bacak sendromu gibi sıklıkla yaşanan problemlerin teşhisini uzman nöroloji hekimlerinin yapması gerekmektedir. Horlamayla başlayan ve uykuda solunumun durması olarak ifade edilen uyku apnesi aynı zamanda obezite, hipertansiyon, kalp krizi, diyabet ya da inme gibi çeşitli ciddi sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Demiyelinizan Hastalıklar
Demiyelinizan hastalıklar, merkezi sinir sistemi ile periferik sinir sistemi etkilemektedir. Miyelin kılıf, merkezi ve çevresel sinir sistemlerinde yer alan sinir hücrelerinin uyartı hızını artıran, sinir sisteminin fonksiyonlarının devam etmesi için hayati önem taşıyan protein ve lipitten oluşan bir dokudur.
Miyelinin kaybına bağlı olarak gelişmekte olan sinir hücrelerinin fonksiyonlarına göre çeşitli nörolojik sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlardan en önemlisi ise genç yaşlarda görülebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığıdır. Dünya çapında yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 35 bin kişide görülen MS hastalığı ataklar halinde başlamaktadır.
Kas Hastalıkları
İnsan vücudundaki kaslar, hareket etmeden göz açıp kapamaya kadar gülme, konuşma gibi eylemlerle bağırsak hareketleri ve kalp kasılmasına kadar pek çok görevi yerine getirir. Miyopatiler yani kas hastalıkları vücudu hareket ettiren kasların büyük bir bölümünü etkiler.
Bu hastalık kas hücrelerinin yapısı ya da işleyişini bozmaktadır. Çocukluktan, erişkinliğe ve hatta yaşlılığa kadar görülebilen kas hastalıkları, yaşam konforunu bozan ciddi problemleri içermektedir. Myastenia Graves, toplumda sık görülen bir kas hastalığıdır.
Nörolojik Hastalıklarda Tanı ve Tedavi
Nörolojik hastalıklarda tanı ve tedavileri gelişmiş laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile sağlanmaktadır;
Teşhis için kullanılan bilgisayarlı tomografi, MR, renkli doppler gibi yöntemler, anjiografi, nörolojik muayeneden sonra oldukça önemli yer tutmaktadır. Başta epilepsi ve çeşitli bilinç bozuklukları olmak üzere diğer hastalıklarda tanıda önemli olan uyanıklık ve uyku EEG (elektroensefalografi) tetkiklerinin de yapıldığı EEG laboratuvarı, nöroloji bölümünün bünyesinde bulunur.
Aynı zamanda nöroloji bölümünde bulunan uyku ve uyku hastalıkları merkezinde gece boyunca uykuda evde uyku testi, polisomnografi (uyku testi), MSLT ve diğer ileri tetkikler de yapılmaktadır.
Nörolojik Hastalıklarda Tedavi
Hastalıklarda tedavi için ilk olarak teşhisin yapılması önemlidir. Periferik sinir ve kas hastalıklarının teşhisinde kullanılan EMG (elektromiyografi) ve uyarılmış yanıtlar laboratuvarı nöroloji bölümünün belli başlı laboratuvarlarını vardır.
Tüm hastalıkların teşhisinde önemli bir yer tutan kan tahlilleri de nöroloji doktorları tarafından da istenmektedir. Kan tetkikleri sonucunda pek çok nörolojik hastalık hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Tüm bu tedavi ve uygulamalar uzman nöroloji doktorları tarafından yapılmaktadır. Buna yönelik olarak da bir tedavi uygulanır.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıklarıyla ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; spinal kord (omurilik)i beyin ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılmaktadır. Nörologların tedavi alanlarına giren bazı hastalık ve bozukluklar arasında felç, MS (multipl skleroz, Parkinson ve Alzheimer hastalığı), ALS (amyotropik lateral skleroz), epilepsi, uyku bozuklukları, migren, titreme, ağrı, beyin ve omurilik yaralanması, periferik sinir hastalığı ve beyin tümörleri sayılabilir. Standart bir nörolojik muayene öykü alma, kraniyel sinirler, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, motor sistem, serebeller muayene, duysal sistem, refleksler ve sinir germe testlerinden oluşur. Eğer hasta beyin veya sinir sistemi ile bağlantılı sorunlar yaşıyorsa bir nöroloğa yönlendirilir. Örneğin duyu değişiklikleri, nöbet, kafa karışıklığı, baş ağrısı, kas ve koordinasyon sorunları veya kafa travması gibi sorunlarda mutlaka bir nöroloğa başvurmak gerekir. Her türlü beyin kanaması, kanamanın bulunduğu yere göre hastada çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Sürekli devam eden baş ağrısı, bulantı- kusma, kuvvet kaybı ve felç, denge bozukluğu, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, hatta bilinç kaybı en belirgin belirtilerdir.Nöroloji İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Nöroloji Neye Bakar?
Nörolojiye Hangi Şikayetlerle Gidilir?
Nörolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Nörolojiye Ne Zaman Gidilir?
Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?