Kişinin elinden gelen her şeyi yapmaya çalışması güzel bir davranış kalıbıdır. Herhangi bir işi mümkün olan en iyi şekilde yerine getirmek için çaba göstermek ile mükemmeliyetçiliğe ulaşmak farklı iki eylemdir. Birincisi olumlu bir psikolojik davranış olurken diğeri ise önemli bir kaygı durumunun sebebidir. Kişiler en iyiye ulaşmak için bir çaba gösteriyorsa bu durum olumlu bir durumdur ve kişi bu hedefine ulaşmaya çalışırken yaptığı işten ve çabadan keyif almaktadır. Mükemmeliyetçi insanlar ise en iyiye ulaşmak için bu süreçte herhangi bir hatanın olmasını kabul edemezler. Bir işi en iyi şekilde yapsalar bile o işten tatmin olmazlar ve o işte halen daha bir hata olduğuna inanırlar. Bu olumsuz durumlar her zaman aynı anda görülmemektedir. Genel olarak mükemmeliyetçilik 3 türe ayrılmaktadır:
- Başkasına yönelik olarak gerçekleşen mükemmeliyetçilik,
- Kişinin kendisine yönelik olarak yaşadığı mükemmeliyetçilik,
- Sosyal beklentiler nedeni ile oluşan mükemmeliyetçilik.
Mükemmeliyetçiliğe Ulaşmak Konusundaki Farklılıklar
Başkasına yönelik olarak gerçekleşen mükemmeliyetçilik durumunda normal şartlarda herhangi bir kıstas olmamasına rağmen kişinin kendince belirlediği yüksek standartlara, başkalarının uymasını bekleme durumudur. Aslında böyle bir standart bulunmamakla birlikte, kişi, çevresindeki kişilerin bu kalıplardaki bir düzeyde davranmasını ya da yüksek seviye işler çıkarmasını ummaktadır. Bu tarz insanlar sahip oldukları işi, herhangi birine emanet etmek istemezler. İşi emanet etseler bile yapılan işte bir sürü kusur ve hata bulurlar. Yapılan iş kendilerini kesinlikle tatmin etmez. Bu insanların öfke durumları yüksektir. Mevcut ilişkilerinde de herhangi bir doyuma ulaşmaları kolay olmamaktadır.
Kişinin kendisine yönelik olarak yaşadığı mükemmeliyetçilik durumda da kişi, kendisine ulaşması imkânsız görünen hedefler belirlemektedir. Bu hedeflere ulaşması imkânsız olsa da kişinin böyle bir hedef belirleme eğilimi bulunmaktadır. Kişi, sürekli kendini eleştirmektedir. Hiçbir hataya işinde ya da eylemlerinde yer vermez. Hedefe yönelik olarak yaptığı tüm çabaları yetersiz bulur. Hatta bazı zamanlarda en doğru adımları atsa bile kendisinin yanlış adımlar attığını düşünmektedir.
Mükemmeliyetçi Olmanın Olumsuz Yönleri
Sosyal beklentiler nedeni ile oluşan mükemmeliyetçilik durumunda insanların, kişinin kendisinden yüksek başarılar beklendiğini düşünmektedir. Normal şartlarda böyle bir beklenti bulunmasa bile kişi, öyle olduğunu düşünmektedir. Bu kişiler için başkalarından onay almak ya da bu insanların takdirlerini kazanmak çok önemlidir. Bu edinimlere sahip olmak için çok yüksek standartlar belirlemektedirler. Kişinin kendisi için belirlediği standartlara ulaşamaması durumunda ciddi bir öfke durumu gözlenmektedir. Bu kişiler, hata olarak düşündükleri şeyler sonucunda insanlar tarafından acımasız bir şekilde yargılanacaklarına inanmaktadır.
Kişilerde depresyon durumunun gözlenmesi normaldir. Ayrıca sosyal kaygı sorunları da had safhada yer almaktadır. Mükemmeliyetçi olma durumu ile ilgili yaşadığınız sorunlar nedeni ile yardım almak istiyorsanız online psikolog hizmeti bu günlerde sizler için son derece faydalı olacaktır.
Mükemmeliyetçiliğe Ulaşmak Kaygısı Nedeni ile Ortaya Çıkan Olumsuz İnançlar
Mükemmeliyetçiliğe ulaşmak kaygısı nedeni ile ortaya bazı olumsuz inançlar çıkmaktadır. Bu olumsuz inançlar genel olarak şöyledir:
- Hata yapma korkusu,
- Başarısız olmaktan korkma,
- Onaylanmama durumundan korkma,
- Yapmalı, Etmeli Düşüncesi.
Hata yapma korkusu, kişinin kendisini geliştirmesini engellemektedir. Kişinin kendisini eleştirmek için küçük bir hata yapması bile yeterli olmaktadır. Bu kişiler küçük bir hata yapmayı büyük bir başarısızlık olarak görmektedir. Bu nedenle en ufak bir hataya dahi tahammülleri bulunmamaktadır. Kişinin başarısız olmaktan korkma durumunda ise, kişinin saygınlığı başarılı olmasına bağlı tutulmuştur. Kişi başarısız olduğunda saygınlığını kaybedeceğine inanmaktadır. Mükemmeliyetçi olma konusunda sizlerde çeşitli kaygılar yaşıyorsanız online terapiler ile bu durumun yarattığı olumsuzlukları aşabilirsiniz. Bu kişiler küçük bir başarısızlık yaşadıklarında bu durum onlar için çok büyük bir yıkım olabilmektedir. Ayrıca onaylanmama durumunda da kişinin hata sonucunda insanlar tarafından dışlanacağı ve bir daha onaylanmayacağı düşüncesi hâkim olmaktadır. Mükemmeliyetçiliğe ulaşmak konusundaki kaygılar önemli sorunlar arasında yer almaktadır.
