Mani Tedavisinde Kullanılan Diğer İlaçlar
Akut manik nöbet genellikle iki (Lityum ve Antipsikotik) tedaviyle düzelir. Antipsikotik ilaçların tardiv diskinezi riski göz önüne alındığında lityum + benzodiazepine uygulanmaktadır Sedasyon sağlama açısından yararlı bir tedavi seçeneği olarak ileri sürülmektedir
Yine daha önce belirtildiği gibi E.C.T. manik akut tedavisinde tedavi seçeneğidir. Lityum tedavisinin etkili olmadığı, ve yan etkilerin fazla olduğu durumlarda antikonvülsif ilaçlar kullanılmaktadır
Bu ilaçların isimleri aşağıdaki gibidir:
- Carbamezapine,
- Valproik asit ve Clonazepam
- Kalsiyum kanal blokörleri
- Verapamil, Ni- fedipine ve
- Diltiazem
CARBAMEZAPİNE:
Carbamezapine genel olarak temporal lop epi- lepsisi, jeneralize epilepsi ve trigeminal nevralji tedavisinde kullanılır. Bunun yanı sıra akut mani tedavisinde (nöroleptik + lityum) kadar etkili olduğu ve sürdürüm tedavisinde ise lityuma eşdeğer olduğu gösterilmektedir.
Carbamezapin oral yolla alındıktan kısa bir süre sonra hızla ab- sorbe olur ve 2-6 saat içinde kanda en yüksek düzeyine erişir.
Yarı ömrü 1317 saat olup tedaviye 200 mg. ile başlanır ve iki günde bir 200 mg. artırılarak 600-1200 mg. arasında terapötik doza erişmektedir Bazı araştırmalarda antimanik etkinin sağlanması için gerekli dozun antiepileptik ilaç kullanımından daha yüksek olduğu ileri sürülmüştür.
Antimanik etkinin sağlandığı carbamezapin serum düzeyi 6-8 µg./ml.’dir. Bununla birlikte lityuma göre terapötik ve toksik düzey sınırları daha geniş olduğundan sık olarak kan düzeyinin kontrol edilmesi gerekmez.
En sık görülen yan etkiler uyuklama, baş dönmesi, bulantı, kusma, bulanık görme ve ağızda yanma olup bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Kardiyak ve toksik etkileri trisiklik antidepresiflere benzer. En önemli yan etkisi % 3 oranında görülür. Kemik iliği süpresyonuna bağlı lökopeni, anemi trombositopeni ve pansitopenidir.
Bu nedenle mani tedavisinin başlangıcında ayda bir daha sonrası da üç ayda bir kan sayımı yapılmalıdır Beyaz küreler 3000/mm altına düşerse tedavi kesilip hematoloji konsültasyonu yapılmalıdır.
Psikoloji Testleri için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsin