Klostrofobi ne demek?
Kapalı alanlarda buna örnek olarak: sinema,asansör,kapalı alan tiyatroları yada etkinliklerine gittiğinizde ortamdan çıkma isteğinin yoğunluğu, sıkışmış gibi hissetmek,korku duygusunu o an yaşamak, çaresizlik hissi, duvarların üstünüze geldiği düşünceleri yoğunluktaysa evet bu yaşanılan benzer olayların tanımı klostrofobi oluşumu denilebilinir.
Klostrofobinin tanımlamasını yapacak olursak, kapalı olanlarda oluşan buradan çıkamayacağım düşüncesiyle oluşan nedensiz ve mantıklı olmayan korkuyla bütünleşen bir durumdur.
Fobi Ne Demek?
Bireylere göre değişiklik gösteren nesne ve ya durumlara karşı hissettiği yada verdiği tepkiler sonucu yoğun oluşan korku, endişe ve üzerinde hissettiği baskıdır. Gerçekte kişi için tehlike yaratmayacak durumu tehlikeli durummuş gibi yorumlamasından kaynaklı olarak hissettiği endişenin kontrolden çıkıp yoğun olarak bu durumu yaşamasıyla fobi oluşmaktadır.
Bireyler bu durumlardan kaçınma davranışı sergilemeye başlarlar bu yüzden hayatlarında kısıtlamalarla karşılaşmış olurlar.Bu durum müdahale edilmedikçe içinden çıkılamayacakmış gibi algılanıp kişilerin hayatlarında büyük bir sorun gibi algılanmaya başlar.
Klostrofobi Nedir?
Klostrofobi, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, kapalı yerlere karşı olan aşırı ya da mantık dışı korkudur.
Her ne kadar kapalı bir alanda sıkışmak gibi gerçek bir tehdit içeren durumlarda yaşadığımız korku normal olsa da klostrofobiye sahip bireyler gerçekçi bir tehlike içermeyen durumlarda da şiddetli bir endişe hissederler. Toplu taşımaya binmekten,tiyatro ve sinemaya gitmekten,asansöre binmekten kaçınırlar.
Klostrofobinin Belirtileri Nelerdir?
Kalp atışının artması,başının dönmesi,titreme gibi bedensel tepkimeleri vardır. Bunlarla birlikte nefes alıp vermekte güçlük çekmesi, mide bulantısının oluşması,bulanık görme gibi belirtiler gözlemlenmektedir.
Klostrofobiye Ne Sebep Olur?
Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler sonucunda travmatik olay sonucunda tetikleyici etmenler sebebiyle gün yüzüne çıkmaktadır.Kapalı alanlarda durmakta sıkıntı yaşayan bireylerin çocukluk döneminde yada yetişkinlik döneminde yaşadığı bir zorbalığına maruz kalması o düşüncesini o alanda tetikliyor olabilir. Birçok olay ve durum klostrofobinin oluşmasına neden olmaktadır.
Klostrofobinin Oluşmasını Tetikleyen Durumlar:
Asansörlerde uzun süre kalmak
Tünellerden geçişler
Tüp trenlerin içinde yolculuk yapmak
Döner kapılardan geçişler
Merkezi sistemle kilitlenen araçlar
Alışveriş merkezlerindeki soyunma kabinleri
Kilit sistemli pencereler
Altı ay süresince, kapalı alanlarda kalabalığın olduğu alanlarda bulunmaktan kaçınıyorsanız ve o ortamlara maruz kaldığınızda endişe ve korku yaşıyorsanız klostrofobinin etkisi altına girmiş olabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog
Elif ATABAY