• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
  • Kullanıcı Girişi
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Kleptomani nedir?

Kleptomani nedir?

Seray Serdar Yazar; Seray Serdar
4
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Kleptomani nedir? Kleptomani sebepleri nelerdir? Kleptomani nasıl tedavi edilir ve Kleptomani belirtileri nelerdir? İşte kleptomani hakkında tüm merak edilenler!

Kleptomani kelimesi, yunanca kleptes (çalmak) kökünden gelmektedir. Genel olarak belirtilen rahatsızlık, bireylerin, gerçekte ihtiyaç duyulmayan ve zatî bir değeri olmayan eşyaları çalma dürtüsü olarak bilinmektedir. Birey, kontrol edilemez dürtüler eşliğinde neredeyse bulunduğu her mekânda, sadece çalma sürecini yaşamak istemektedir. Kleptomani hastaları, yasal süreçlerden korktukları için herhangi bir tedavi girişiminde bulunmamakta ve bu kapsamda hastalığın sürecini artırmaktadır.

Günümüzde, hastalığa uygun doğrudan herhangi bir tedavi bulunmasa da çeşitli psikoterapi yöntemleri eşliğinde Kleptomaninin dürtülerinin azaltma işlemi yapılabilmektedir. Peki belirtilen etkenlerden ziyade tam olarak kleptomani nedir sebepleri nelerdir?

İçindekiler

  • 1 Kleptomani Sebepleri / Kleptomani nedir?
  • 2 Kleptomani nasıl Tedavi Edilir? / Kleptomani Anlamı nedir?
  • 3 Kleptomani Belirtileri / Kleptomani Teşhisi
    • 3.1 Kleptomani Hastasına nasıl Davranmalı?
    • 3.2 Kleptomani Cezai Sorumluluğu
    • 3.3 Kleptomani Para Çalar mı?

Kleptomani Sebepleri / Kleptomani nedir?

Kleptomani nedir konusu kapsamında Kleptomani sebepleri arasında, doğrudan herhangi bir etken bulunmamakta, genel olarak hastalığın, çeşitli bozukluklar eşliğinde türediği tahmin edilmektedir. Güncel olarak yapılan araştırmalar çerçevesinde Kleptomani hastalığına sebep olan fizyolojik bozulma olasılıkları, bu şekilde olmaktadır:

Beynin dopamin salgılayan bölgesindeki nörotransmitter (sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan hücreler) bozukluğu

İnsan beyninde, çeşitli eylemler eşliğinde ödül görevi taşıyan dopamin bölgesi bulunmaktadır. Normal birey, belirli bir eylem gerçekleştirdiği zaman, örneğin-oyun oynamak, şarkı dinlemek ve b. dopamin bölgesi bireye ödül sunarak bireyin süreçten zevk almasını sağlar. Beynin bu bölgesindeki bozukluk, bireyin sadece çalma eyleminden zevk almasına, süreç dışında olan hiçbir eylemi, gerçekleştirme ihtiyacında bulunmamasına olanak sağlamaktadır. Kleptomani nedir konusuna ek olarak genellikle dopamin nörotransmitterlerindeki bozukluk, bireye genetik olarak da geçebilmektedir.

Serotonin bölgesindeki nörotransmitter bozukluk

Beynin serotonin bölgesiyse, ruh hali ve duyguları yönetmektedir. Aynı şekilde belirtilen bölgedeki sinir hücrelerinin iletişiminde bozukluk yaşanması, bireyin kendisini sadece çalma eylemi eşliğinde iyi hissetmesine sebep olmaktadır. Kleptomani nedir sorusu eşliğinde serotonin bölgesindeki nörotransmitter bozukluk, çeşitli ilaçlar eşliğinde giderilebilmektedir.

Beynin opioid bölgesindeki bozukluk

Son olarak insan beyninde opioid bölgesi bulunmakta, bu bölge bireyin dürtülerini kontrol etmektedir. Olası herhangi bir bozukluk, bireye kleptomani riski sağlayabilmektedir.

Kleptomani nasıl Tedavi Edilir? / Kleptomani Anlamı nedir?

Kleptomani hastaları, çalma eylemleri kapsamında yasal işlemler ile baş-başa kalabileceklerinden korktukları için herhangi bir tedavi girişiminde bulunmamaktadır. Bu durum hem hastalığın sürecini artırmakta hem de dürtülerin git-gide daha da büyümesine olanak sağlamaktadır. Peki tam olarak kleptomani nedir konusu kapsamında hasta, tedavisini nasıl gerçekleştirebilir?

Genel olarak hastanın her şeyden önce bilmesi gereken tek şey, terapist ve hasta arasında gizlilik kuralının bulunduğudur. Dolayısıyla terapistin, hastanın kimliği fark etmeksizin, herhangi bir bilgisini 3-cü şahıslara verme yetkisi yoktur.

Güncel olarak kleptomani tedavisi, aşağıda belirtilen yöntemler eşliğinde gerçekleştirilmektedir:

  1. Psikoterapi
  2. Bilişsel davranışsal terapi
  3. İlaç tedavisi

Belirtilen tedavi yöntemlerinde, genel olarak bireyin dürtülerini kontrol etmesi ve hastalığı bir nevi kontrol altına alması amaçlanmaktadır.

Hastalığın tedavisi kapsamında şayet, psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi yeteri gelişimi sağlamadıysa, ilaç tedavisi yapılmaktadır. Peki kleptomani nedir konusuna ek olarak ilaç tedavisinde hangi ilaçlar kullanılmaktadır?

Genel olarak ilaç tedavisi eşliğinde bireye verilen ilaçlar, bu şekilde olmaktadır:

  • Lityum
  • Klomipramin
  • Pimozid
  • Buspiron

Ayrıca terapistin görüşü eşliğinde bireye, dürtü bozukluğu SSRI ilaçlarından farklı olarak antidepresanlar da verilebilmektedir.

Kleptomani Belirtileri / Kleptomani Teşhisi

Kleptomani hastalığının belirtileri genel olarak herhangi bir fiziksel rahatsızlık kapsamında gerçekleşmemektedir. Kleptomani hastalığının belirtileri çerçevesinde genel nitelik, bireyin ihtiyaç duymadığı eşyaları çalma süreci eşliğinde oluşan kısır döngü olmaktadır. Peki tam olarak kleptomani nedir belirtileri nelerdir?

Örnek olarak belirtmek gerekirse:

  • Bireyin, herhangi bir ihtiyacı bulunmadığı eşyayı sırf zevk almak sebebiyle çalmak istemesi.
  • Dürtülerin oluşması kapsamında bireyin kontrolünü kaybedeceğini bildiği için gergin, telaşlı ve huzursuz hissetmesi.
  • Herhangi bir eşyayı çaldıktan sonra, gerginlik, telaş ve huzursuzluğun yerine bireyin, mutluluk ve doymuş hissine kapılması.
  • Fakat bireyin, belirtilen hissi yaşamasından dakikalar sonra yaptığı eylemden dolayı pişman, utanç ve kendinden nefret etme hislerine kapılması.
  • Son olarak yukarıda belirtilen etkenlerin sırasıyla tekrarlanması.

Genel olarak bir kleptomani hastasının hayatı, yukarıda belirtilen etkenler kapsamında gerçekleşmektedir. Birey, her ne kadar hayatının risk altında olmadığını hissederek tedaviye ihtiyaç duymadığını belirtse de genellikle kleptomani, bireyin hayat kalitesini düşürmektedir.

Kleptomani hastalığının teşhisi kapsamında ise genellikle ilk önce bireyin yaşadığı belirtilerin altında herhangi bir fizyolojik problem olup olmadığı araştırılır. Şayet belirtiler, fizyolojik etkenlerden kaynaklanıyorsa, genellikle bireye çeşitli soru anketi uygulanmaktadır. Genel olarak kleptomani nedir konusu kapsamında belirtilen anket eşliğinde, bireye aşağıdaki nitelikte sorular sorulmaktadır.

  1. Kleptomani hastasının, çalma krizleri geldiği zaman dürtüleri eşliğinde nasıl hissettiğine dair çeşitli sorular.
  2. Kleptomani hastasının, çaldığı eşyalar kapsamında gerçekleştirdiği eylemleri öğrenmeyi amaçlayan sorular.
  3. Son olarak hastanın, çalma eylemini neden gerçekleştirdiğine dair çeşitli sorular ve b.

Kleptomani Hastasına nasıl Davranmalı?

Kleptomani nedir

Kleptomani hastaları, genellikle utanç sebebinden dolayı durumlarının; arkadaşları, yakınları ve b. herhangi bir kişiler tarafından bilinmemesini istemektedir. Belirtilen etken kapsamında eylemler gerçekleştiren kleptomani hastalarına, genel olarak yakınları tarafından aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Kleptomanili bireyi, terapist ve hasta arasındaki gizlilik kuralı hakkında bilgilendirmek ve yaptığı eylem fark etmeksizin, hemen tedaviye başlamasını önermek.
  • Hastaya, yaptığı eylemi hastalığından dolayı gerçekleştirdiğini anlatmak ve bu kapsamda kendisini suçlu hissetmemesini sağlamak.
  • Son olarak hastanın yakınları, hastaya anlayış göstermeli ve her süreçte yanında olacağını hissettirmelidir.

Genel olarak kleptomani hastalarının, belirli yaştan sonra dürtülerinde azalma gerçekleşmektedir. Dolayısıyla her ne kadar hastalık bireylerin huzurunu ve yaşam kalitesini bozsa da doğru tedavi ve yaklaşım eşliğinde hastalıktan kurtulmak çok kolaydır.

Kleptomani Cezai Sorumluluğu

Kleptomani nedir

Genel olarak kleptomani hastalarının en çok korktuğu şey, yaptıkları çalma eylemi kapsamında maruz kalacakları cezai sorumluluktur. Fakat Türk ceza kanunun 32-ci maddesine göre akıl sağlığı bozuk olan ve yaptıkları eylem kapsamında herhangi bir farkındalığı bulunmayan bireylerin çalma eylemlerine herhangi bir ceza verilmemektedir.

Dolayısıyla, hastanın elinde kleptomaniye dair belgenin bulunması ve eylemleri kapsamında hukuki sonuçları algılayamıyor olması, herhangi bir ceza almamasına olanak sağlamaktadır.

Kleptomani Para Çalar mı?

Kleptomani nedir

Kleptomani hastalığına sahip bireyler, genel olarak herhangi bir değeri bulunmayan malları çalma eğilimi gösterir. Dolayısıyla, belirtilen etken para bile olsa, hastalar eylemlerini, malın değerinden çok sürecin sonundaki zevkten dolayı gerçekleştirmektedir.

Ayrıca kleptomani nedir konusu kapsamında bireyler, çoğu zaman çaldıkları eşyaları ya hediye etmekte ya da tekrar çaldıkları yere bırakmaktadır.

İlginizi çekebilir: Psikolojik kalp çarpıntısı rahatsızlığına ne iyi gelir?

Kleptomani kimlerde görülür?

Kleptomani hastalığı, genel olarak çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Dürtü bozukluğu kapsamında oluşan kleptomani, ergenlik dönemi ve 30 lu yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.

Kleptomani geçer mi?

Kleptomani hastalığı, kendi kendiliğinden geçmemekte, sadece belirli yaş aralığından sonra hastalığın temeli olan dürtülerde azalım yaşanmaktadır.

Kleptomani genetik mi?

Hastalığın sebebi tam olarak bilinmese de genel olarak ortalama hastaların belirtilen rahatsızlığı genetik olarak aldığı tahmin edilmektedir.

Kleptomanlar ne çalar?

Kleptomani hastaları, genel olarak sadece dürtülerini sakinleştirmek amaçlı çalma eylemi gerçekleştirmektedir. Belirtilen çalma eylemi kapsamında genellikle herhangi bir değerli eşya ve b. etkenlerin elde edinimi amaçlanmamaktadır.

İlgili Yazılar:

  1. Abilify (Aripiprazol) Nedir? Faydaları Nelerdir? Yan Etkileri
  2. Bulimia Nervoza Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Seray Serdar

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 4

  1. Esra says:
    3 hafta önce

    Herkesin genel olarak bildiğini düşündüğü bu konuda doğru bildiğim yanlışların olduğunu gördüğüm verimli bir yazı okumuş oldum. Özellikle genetik yanının olabileceğini tahmin etmezdim. Teşekkürler çevrimiçi..

    Cevapla
  2. Enes aslan says:
    3 hafta önce

    Kleptomani alanında bilgi verici
    Güzel bir makale olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki akademik hayatımızda başarılarınızın devamını temenni ederim. İyi günler ve iyi çalışmalar

    Cevapla
  3. şerifenur says:
    3 hafta önce

    Yazınız güzel olmuş, emeğinize sağlık.
    Kleptomani hakkında çok bilgilendirici bir yazı bu konuda aydınlatılmış olduk.
    Nedir, altta yatan nedenleriyle ayrıntılı bir yazı.

    Cevapla
  4. Hatice nur duran says:
    3 hafta önce

    Kleptomani tedavisinin zorlu sürecinde etkili olan yasal yolların korkutuculuğu konusunda iç ferahlatıcı birkaç karar alınmalı diye düşünüyorum hastanın bu konudaki kaygısı biterse tedaviye olumlu cevaplar verir diye düşünüyorum.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (122)
    • Aile Ruh Sağlığı (2)
    • Anksiyete (5)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (3)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (4)
    • Online Terapi (5)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (5)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Kişilik Bozuklukları (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (3)
  • Yeme Bozuklukları (3)

Popüler Bloglar

  • tranko buskas nedir

    Tranko Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    1 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Panik Atak Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Anksiyete Bozukluğu Nedir?

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Faverin (Fluvoksamin) Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri

    0 paylaşım
    Paylaşım 0 Tweet 0

Hey merhaba 👋
Tanıştığımıza memnun oldum.

Her ay, gelen kutunuza harika içerikler almak için kaydolun.

İstenmeyen posta göndermiyoruz!.

E-bültenimize başarıyla abone oldunuz!

Çevrimiçi Terapi

Online psikolog sitemiz, ihtiyacı olan insanlara en uygun fiyat politikası ile alanında uzman psikologları buluşturmak için kurulan Türkiye'nin en büyük psikoloji sitesidir. Hemen şimdi psikoloğunu seç ve görüşmeye başla.

Kurumsal

  • Blog
  • Basın
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap