Kitap okuma alışkanlığının sağladığı güzellikler, kitap okumanın faydaları ve kitap okumak için çeşitli sebepler saymakla bitmez. Kitap okumak kişiye pek çok özellik katmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı olan, hayatının bir kısmını sürekli kitap okumaya ayıran, her geçen gün kitaplardan daha fazla bilgi alan insanlar diğer kitabı zorunluluktan okuyan ya da hiç okumayan insanlara göre elbette ki bazı bakımlardan öndedir.
Kitap okuyan inanların daha üretken olduğu, hayal güçlerinin daha gelişmiş olduğu, pek çok bilgiye sahip olduğu, daha akıcı ve güzel konuştuğu bilinmektedir. Bu özelliklere ek olarak sürekli kendilerine bir şey katarlar. Kitap okuma alışkanlığını kazanmak da kişi istediği sürece oldukça kolaydır. Bazı yöntemler ile kısa sürede kitap okumaya alışmak ve kitap okumayı sevmek mümkündür.
İçindekiler
1-İlk Olarak Akıcı Kitaplar Okumak
Kitap okumaya başlayacak ve bunu kendine alışkanlık olarak edinmek isteyen kişiler için tavsiye olarak ilk olarak sürükleyici kitaplardan başlanması önerilebilir. Örneğin çok bilindik bir çırpıda bitirilebilecek öneri kitaplar alınmalı ve ilgi çeken bir kitabı okumaya başlanmalıdır. Bu sayede kitaplara olan ön yargı kırılabilir.
2-Kitap Okumak İçin Ortam
Kitap okumak için motive olunamıyorsa bunun için kişi kendine özel sadece kitap okudu samimi hoş bir ortam oluşturabilir. Ortamdan kasıt kütüphane ve kitap okunan ayrı bir oda değil rahat bir koltuk bile olabilir. Yaşam alanının bir kısmını kitap okumaya ayırarak bu işte kişi kendini heveslendirebilir. Kitap okunulan ortamda dikkat dağıtacak elektronik eşyalar ve benzeri şeylerin bulunması kişiyi olumsuz etkileyebilir ve kitap okumadan caydırabilir.
3-Liste
Bir okunacak kitapların hedef listesini oluşturmak kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteye kişinin işini kolaylaştıracaktır. Öncelikle internetten ya da çevre yardımı ile kişi kendine uygun okumak istediği kitapların bir listesini oluşturduktan sonra kitap okumak isteyecektir. Okudukça kitapların üzerini çizmek ya da yanına tik atmak daha da motive edeceğinden dolayı liste oluşturmak kitap okuma hevesi için oldukça iyi bir yöntemdir.
Sadece okunacak kitapların değil okunmuş kitapların listesini yapmak da alışkanlık için bir yöntemdir. Okunulan kitapları not etmek ve hatta kitap hakkında belirli küçük notlar almak daha da heveslendirecektir.
4-Hedef Koymak
Hedef koymak elbette kişinin kitap okumaya heveslenmesini sağlayacaktır. Ele alınan bir kitaba bitirmek için belirli bir gün sınırı koymak ya da gün içerisinde safa hedefi koymak gibi bazı yöntemler ile kısa sürede pek çok kitap okunabilir ve kitap okuma hevesi, kolayca kazanılabilir. Sadece bu şekilde değil kitap okumanın sonunda kişinin kendini ödüllendirmesi gibi küçük motivasyonlar da işe yarayacaktır. Örneğin “Bu kitap bittiğinde şu filmi izlemek için kendime zaman ayıracağım.” Gibi hedefler konabilir.
5-Kütüphane ve Sahaflar
Kütüphaneler ve Kitapçılar kitaplar ile insanların en çok bir araya geldiği mekanlardır. Kitapları tanımak aralarında gezinmek ve incelemek kitaplara olan ön yargının kırılması için en büyük fırsattır. Bu yüzden kitapçıları ziyaret etmek, kütüphanelere kayıt olmak kitapları daha çok sevmeyi sağlayacaktır.
6-Kitaptan Sıkılınca Bırakmak
Okunulan kitap kişiyi etkilemediyse ve ilgisin çekmiyorsa kitabı bırakmak ve yenisini okumaya başlamak daha iyi olacaktır. Çünkü okunulan ve beğenilmeyen kitabı okumak kitap okumaktan uzaklaştıracaktır.
7-Yanında Kitap Taşımak
Gidilen her yere özellikle de tatile ya da uzun süreli bir yere gidilecekse kitap taşımak iyi olacaktır. Bu sayede kitap okumak için bulunan en küçük bir fırsatta dahi kitap okunabilir. Kitap okuma alışkanlığı bu tür küçük fırsatlarda okunularak kazanılır.