Borderline kişilik bozukluğu çoğu kişi tarafından tam anlamıyla bilinmeyen bir kavramdır. Borderline, kişinin duygu ve düşüncelerinde bir istikrarsızlık, sürekli karar değiştirme ile tanımlanan bir psikiyatrik hastalıktır. Kişilik bozukluğunda hastalar her an her şeyin değişebileceğine inanmaktadır. Bu nedenle bu hastalar her şeyin en kötüsünü sürekli düşünerek düşünceleri ile kendilerini yıpratmaktadır. Borderline kişilik bozukluğunda hastalar düşüncelerinde ve hareketlerinde oldukça dengesiz bir haldedirler.
İçindekiler
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Kişilik bozukluğunda “borderline” kelimesi sınırda, yani ucu kaçacak kadar fazla ve ani düşünce değişikliklerini anlatmak için kullanılmıştır. Bu kişilerin bir dakika sonra ne düşüneceği ve nasıl hareket edeceği net değildir, belirsizdir. Bu hastalıkta kişiler kendileri ve çevrelerindeki insanlar hakkındaki duygularını ve düşüncelerinde ani bir değişikliğe gidebilirler.
Bu durum da kendilerinin nasıl biri olduğu hakkındaki fikirlerinde kararsız kalmalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle bu hastalığı olan kişiler kendileri hakkında da olumlu olumsuz ani kararlar verebilmektedir. Borderline kişilik bozukluğu olan birini sevmek oldukça zordur çünkü davranışları tutarsızdır. Şimdi bunun detaylarına inelim.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Borderline kişilik bozukluğu belirtileri olan hastalardaki en çok görülen durum ikili ilişkileri yürütememektir. Herhangi bir konuda ani karar değişiklikleri, kendi benlikleri ve gelecekleri ile ilgili düşünce değişimleridir. Bu hastalığa yakalanan kişiler kendilerinin nasıl biri olduklarına ve ya hayattaki amaçlarına ve neye değer verip vermemesi gerektiğine karar veremeyebilir. Bu özellikler hakkındaki düşünceleri sürekli değişime uğramaktadır. Bu kişilik bozukluğu olan hastalar sevdikleri ve sevmedikleri şeyler konusunda da oldukça kararsızdır. Ayrıca benlikleri hakkında ani karar değişimleri olduğu için bu kişiler hobi, ilgi alanı gibi alanlarda da oldukça tutarsız düşünceler ve davranışlar gösterirler.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler ikili ilişkilerde sürekli problem yaşarlar. Evliliklerini uzun sürdüremeyebilirler. İkili ilişkilerde yıpratıcı taraf olurlar. Bunun sebebi, hastalık sebebi ile karşısındaki insan hakkında ani karar ve duygu durum bozukluklarının olmasıdır. Bu düşünceler istemeden gelse dahi ilişkiyi oldukça yıpratabilmektedir. Bu nedenle kişilik bozukluğu olan kişiler ayrılık, boşanma gibi durumları oldukça sık yaşarlar.
Kişilik bozukluğunda hastaların günlük hayatları da çok ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Bu hastalıkta kişiler sürekli bir karar değişikliğinde oldukları için okul ve iş hayatlarında çok zorluklar yaşamaktadırlar. Sürekli iş değiştirme, okulda bölüm değiştirme isteği ya da okulu bırakma isteği gibi radikal kararlar da verebilirler. Bu nedenle kişilik bozukluğu olan kişilerin gelecekleri de tehlike altında olabilir. Bu nedenle bir an önce tanı ve tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Borderline kişilik bozukluğunda hastalar pek çok farklı etmenden dolayı bu rahatsızlığı yaşıyor olabilirler. Fakat genel olarak hastalarda depresyon, anksiyete ve stres gibi durumlar var ise bu hastalığın oluşması da oldukça muhtemeldir. Hastalar bu hastalığa genellikle ergenlik ya da genç yetişkinlik döneminde yakalanmaktadır. Bu durum da okul ve iş seçimi gibi son derece önemlidir. Bu konularda kişilerin karar verme yetilerinin oldukça azaldığı anlamına gelmektedir. Bu nedele erkeklerde borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde herhangi bir ayrım yoktur. Cinsiyet farketmeksizin belirtileri anıdır ve bir an önce tedavi edilmelidir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Kişilik bozukluğunda tanı, bu hastalığı saptamada yardımcı olabilecek bir test ile koyulabilir. Bu hastalık yanında başka psikiyatrik hastalıklar da seyredebilir. Bunun için bu hastalığın tanısını koymak pek kolay değildir. Ayrıca hastalardaki ani karar değişiklikleri ve stres, duygu durum bozuklukları, tanıyı koymakta yardımcı etmenlerdir.
Borderline kişilik bozukluğunda tedavi uzun sürebilir. Kişilerin kararlarında sabit kalabilmeleri öğretilmelidir. Her şeyin iyi olacağına inanılması, kişinin benlik kavramı hakkında daha iyi bilgiler öğrenilmesi bu hastalığın tedavisi için son derece önemlidir. Bilişsel davranışçı terapi ile birlikte bu hastalık tedavi edilebilmektedir.
Bu konuda profesyonel destek almak için online psikolog hizmeti tercih edebilirsiniz. Evinizin konforunda uzman psikologlardan destek alabilirsiniz.
Borderline Kişilik Bozukluğu Hakkında SSS
Borderline olduğumu nasıl anlarım?
Borderline kişilik bozukluğu kimlerde görülür?
Borderline hastaları evlenebilir mi?
Borderline kişilik bozukluğu kaç yaşında başlar?
İlk belirtiler ergenlik dönemlerinde görülmektedir.
Borderline genetik mi?
Bilimsel bir araştırmaya göre %60 oranında genetik olabileceği saptanmıştır.
Bi tık belirtileri gösteriyor olabilirim :”)
Greetings from California! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!
Bilgilendirici bir yazı olmuş, çevrimiçi terapi ekibine teşekkür ediyorum.
Masterson kohut eğitiminize katılmıştım. Detaylı bir şekilde kişilik bozuklukları ve kuramlardan bahsettiniz. Çok verimli bir eğitimdi. Teşekkür ederim
Oldukça faydalı bir yazı olmuş. Borderline kişilik bozukluğu hakkında artık sizin sayenizde bilgi edinmiş oldum. Eminim daha bilmediğim birçok konu hakkında sayfanızda faydalı bilgilere ulaşacağım ve bu yüzden sayfanızı daha sık ziyaret edeceğim. Teşekkürler.
Bu kişilik bozukluğunu gayet güzel bir şekilde anlatılmış devamını dileriz. Genelikle kişilik bozuklukları ortak belirtiler taşıdığında bazen karıştırılabilir fakat burdaki anlatım gayet güzel anlatılmış ve kişilik bozuklukları arasındaki farkı net anlayabildim