Fluoksetin nedir tüm detaylarıyla öğrenmek için bu makaleyi inceleyin. Eski tür antidepresanlara kıyasla çok daha hafif yan etkileri bulunan Fluoksetin, bir çeşit selektif serotonin geri alım inhibitörüdür. Pek çok ilacın etken maddesi görevini görmekte ve kişinin iyilik haline kavuşmasını sağlamaktadır.
İçindekiler
- 1 Fluoksetin Nedir?
- 2 Fluoksetin Ne İşe Yarar?
- 3 Fluoksetin Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
- 4 Hangi İlaçlar Fluoksetin İçerir?
- 5 Fluoksetin Yan Etkileri Nelerdir?
- 6 Fluoksetin Nasıl Kullanılır?
- 7 Fluoksetin Kaç Doz Kullanılır?
- 8 Fluoksetin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hastalıklar
- 9 Fluoksetin Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?
- 10 Sıkça Sorulan Sorular
- 10.1 Fluoksetin Gebelikte Kullanılır Mı?
- 10.2 Fluoksetin Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?
- 10.3 Fluoksetin Alkolle Birlikte Kullanılır Mı?
- 10.4 Fluoksetin Kullanılırken Araç Kullanılır Mı?
- 10.5 Fluoksetin Aniden Bırakılırsa Ne Olur?
- 10.6 Fluoksetin Tedavi İçin Tek Başına Yeterli Midir?
- 10.7 Fluoksetin Reçetesiz Alınır Mı?
Fluoksetin Nedir?
Sıkıntılı yaşam olayları, yoğun stres, travmatik olaylar, doğal afetler, kayıp veya yas gibi durumlar kişilerin serotonin seviyelerinin düşmesine neden olan durumlardır. Serotoninin tekrar düzenlenmesi ve kişinin iyilik haline kavuşabilmesi için, rahatsızlığına göre kullanması gereken bazı ilaçlar bulunmaktadır.
Serotonin seviyesinin düşmesi, depresyon, anksiyete, Okb ve daha pek çok psikiyatrik rahatsızlığa neden olabilmektedir. Özellikle ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsü olan kişilerin, bu tarz durumlarla karşılaşma ihtimali daha yüksektir.
Fluoksetin Ne İşe Yarar?
Fluoksetin vücudun serotonin nörotransmitterinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kişinin rahatsızlığıyla ilgili semptomlarının hafiflemesini sağlayan bu ilaç, uzun vadede olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat tek başına tedavi edici bir nitelik taşıdığı konusunda herkes hem fikir değildir. İlaç tedavisi kesildiği anda hastalığın nüks riski bulunmaktadır.
Dolayısıyla kişilerin mutlaka tedaviyi psikoterapi ile desteklemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde uzun yıllar ilaç kullanılmak zorunda kalacaktır. Ve hatta bazen ömür boyu kullanım gerekecektir. Oysa psikoterapi, ilaçla birlikte kişinin hastalığının tamamen düzelmesini sağlayabilir ve kişinin kısa süre içerisinde ilaç tedavisini kesmesini sağlayabilir.

Fluoksetin Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan inhibitörlerden biri olan Fluoksetin, farklı ilaç isimleri ile reçete edilebilir. En sık reçete edildiği rahatsızlıklar:
- Depresyon
- Yaygın anksiyete bozukluğu (yab)
- Sosyal anksiyete bozukluğu
- Panik atak
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Adet öncesi sendromu (pms)
- Yeme bozuklukları (özellikle bulimia)
- Çeşitli uyku bozuklukları
tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak doktorunuz farklı bir hastalık için de sizlere bu inhibitörü reçete edebilmektedir. Kişinin durumu, hastalığının şiddeti veya hayat düzeni ilaçların hangi formunun kişi için uygun olduğu konusunda belirleyici nitelik taşımaktadır.
Hangi İlaçlar Fluoksetin İçerir?
Farklı dozajlarda bu inhibitörü içeren farklı ilaç seçenekleri mevcuttur. Bu etken maddeye sahip olan ilaçlarla çok sık karşılaşılmaktadır. Çünkü genel olarak hemen hepsi aynı hastalık grupları üzerinde etkili olsa da, kişinin yaşamına göre ilaç seçeneği değiştirilmektedir.
Her birinin farklı etkileri bulunmakta ve farklı ilaçlarla kullanımı uygun olmaktadır. Dolayısıyla doktor kişi için hangi ilacın daha uygun olduğuna, kişinin hastalığını ve yaşamını değerlendirerek karar verecektir.
- Prozac,
- Zedprex,
- Deprex,
- Florak,
- Fulsac,
- Depset,
- Target
gibi ilaçlar bu inhibitörü içermektedir.
Fluoksetin Yan Etkileri Nelerdir?
En az yan etkisi olan kişilerin hayatını bu noktada en az zorlayan ilaçlardan biridir. Yan etkiler ilk 10 gün görülür. Daha sonra tamamen geçer. Bu durum bazı kişilerde daha az sürerken, bazı kişilerde birkaç gün daha fazla sürer. Kişinin ilaca verdiği bir yanıt olan yan etkiler genellikle ağır değildir ancak beklenmeyen bir etki görülmüşse, kişinin mutlaka doktoruna başvurması ve ilacı değiştirmesi gerekecektir. Yan etkilerin şiddeti bu noktada önem arz etmektedir. Özellikle panik atak rahatsızlığında, ilaç ilk birkaç gün semptomları kötüleştirebilir. Ancak durum yavaş yavaş normale dönecek, semptomların kişi üzerindeki etkisi azalacaktır.
Yaygın Yan Etkiler
- Mide bulantısı ve ishal gibi gastroentrolojik sorunlar,
- Uykusuzluk veya çok sık uyanma gibi uyku sorunları,
- Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi nörolojik sorunlar,
- Özellikle ellerde ve tüm vücutta uyuşukluk hissi,
Ciddi Yan Etkiler
Bu etkiler yüz kişiden yalnızca birinde görülen etkilerdir.
- Ciddi düzeyde dikkat dağınıklığı, çeşitli hafıza problemleri, epilepsi nöbetleri, mantıklı düşünememe, denge kaybı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi veya bayılma gibi nörolojik sorunlar,
- Kendine zarar verme ve intihar eğilimi gibi durumlar,
- Göğsün sıkışması, nefes alamama hissi, boğuluyormuş gibi olma, göğsün ağrıması ve sıkışması,
- Aşırı neşeli veya heyecanlı hissetme, yerinde duramama, bir türlü yorulmama,
- Regli dönemi kanamalarının artması ve ara kanama görülmesi gibi jinekolojik sorunlar,
- Vücutta durdurmakta zorlanılan kanamaların görülmesi,
- Kanlı kusma, kanlı öksürük, dışkıda veya idrarda kan görme,
- Erkeklerde 4 saatten fazla süren ağrılı ereksiyon görülmesi,
- Serotonin sendromu
- Ciddi düzeyde alerjik reaksiyonların görülmesi (dilin, yüzün, ellerin şişmesi, göz bebeklerinde büyüme veya sararma gibi)
gibi durumlarda ilacı kullanmaktan kaçınmalı ve acilen doktorunuza başvurmalısınız.
Fluoksetin Nasıl Kullanılır?
Fluoksetin ne sıklıkla kullanılır? sorusu akıllara gelebilir. Günde bir, iki ya da üç doz kullanılabilmektedir, bunu doktor belirleyecektir. Hiçbir ilaçta olmadığı gibi, bunda da doktor kontrolü olmadan kullanmak doğru değildir. Kişinin ilacı mutlaka bir psikiyatri uzmanı aracılığıyla temin ediyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, tok karna tüketilmesi gereken bir ilaçtır.
Tablet ya da şurup formları bulunmaktadır. Kişi için hangisi daha uygunsa doktor onu temin edecektir. İlacın bir dozunu kullanmayı unutmuş olan kişiler, kesinlikle ertesi gün iki doz almamalıdır. Yapmaları gereken, o dozu atlamak ve diğer dozdan devam etmektir. Ancak aynı gün içerisinde unutulduğunun anlaşılması halinde, (4 saate kadar gecikmeyle) aynı gün alınabilir. Her gün aynı saatte kullanılmasında fayda olacaktır.
Fluoksetin Kaç Doz Kullanılır?
Fluoksetin 20 mg, 10 mg ve 5 mg formları bulunmaktadır. Doktorun belirlediği dozajda kullanımı uygundur. Kişilerin kendilerine tanı koyup, kendi bildiklerine göre bu ilacı kullanmaları sakıncalı olacaktır. Doktor kullanılan diğer ilaçlar mevcutsa, onları da değerlendirerek ilacı reçete edecektir. Ayrıca kişinin yaşam düzeni de ilacın hangi dozda kullanılacağı konusunda belirleyici olacaktır.
Fluoksetin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hastalıklar
İlacın bazı hastalıklar mevcutken kullanılması risk arz edeceğinden dolayı, kişinin dikkatli olmaları ve ilaç reçete edilmeden doktora durumlarını aktarmaları gereken bazı hastalıklar mevcuttur.
- Diyabet gibi şeker rahatsızlıkları,
- Epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıklar,
- Çeşitli gastroenteolojik sorunlar (mide sorunları),
- Karaciğer rahatsızlıkları,
- 12 parmak bağırsağıyla ilgili sorunlar,
- İdrar söktürücü ilaç kullanımına bağlı durumlar,
- Manik depresif tablonun oluşumu,
- İntihar düşüncelerinin mevcut olması,
- Ailede intihar veya bipolar öyküsü.
Fluoksetin Kullanımı Öncesi Doktorunuza Bildirmeniz Gereken Durumlar
Kişiler ilacı kullanmaya başlamadan önce, aşağıdaki durumları mutlaka doktorlarına bildirmelidir. Aksi takdirde ağır yan etkiler oluşma ihtimali yüksektir.
- Kişi eğer bir cerrahi operasyon geçirecekse, ilacı kullandığını ilgili doktora bildirmelidir. Doktorun tavsiyesi üzerine ilacı birkaç gün önce bırakmakta fayda vardır. Bu konuda gerekli bilgileri doktor sağlayacaktır.
- Kişi herhangi bir başka rahatsızlık için ilaç reçete ettirecekse, bu ilacı kullandığını doktora bildirmelidir.
- Nabız düşüklüğü, kalp yetmezliği gibi kalple ilgili sorunların mevcut olması halinde veya kişinin kalp rahatsızlıkları ile ilgili bir ilacın kullanılıyor olması halinde, durumun psikiyatri uzmanına bildirilmesi şarttır.
- Ailede kalp hastalığıyla ilgili bir öykü mevcutsa, doktor durumdan haberdar edilmelidir.
- İdrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin durumu doktoruna aktarması gerekir.
- Kronikleşmiş terleme, kusma veya ishal gibi durumların olması halinde yine doktora durumun bildirilmesinde fayda olacaktır. Çünkü ilaç potasyum ve magnezyum kaybını arttırabilir.
Fluoksetin Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?
Bazı ilaçlarla kullanımı, farklı bir etkileşim yaratacağından dolayı kullanımı uygun olmaz. Eğer kişi aşağıdaki ilaçları kullanıyorsa, doktor aksini söylemediği takdirde Fluoksetin alımından kaçınmalıdır. Çünkü ciddi etkileşim ihtimalleri vardır. Ayrıca bu ilaç bırakılmış olsa dahi 5 hafta boyunca vücuttan atılmamaktadır. Dolayısıyla aşağıdaki ilaçlar kullanılmadan önce, kişi eğer 5 haftadan daha uzun bir süre önce Fluoksetin kullanmayı bırakmamışsa, doktorunu durumdan haberdar etmelidir.
- Mekitazin
- Tramol
- Kan sulandırıcı ilaçlar
- Lityum
- Aspirin
- MAO inhibitörleri
- Pimozid
- Sarı kantaron takviyeleri
- Tiyoridazin
- Farklı serotonin geri alım inhibitörleri
- Metaprolol
- Trisiklik antidepresanlar
- Setirizin
- Difenhidramin
Fluoksetin ilacı hakkında tüm detayları sizlere aktardık. Aklınıza takılan tüm soruları aşağıda ki yorum kısmından sorabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Fluoksetin Gebelikte Kullanılır Mı?
Eğer kişi zorunda değilse, kullanmaması gerekir. Doktora durum bildirilmeli, kar zarar analizi yapılara ortak bir karar verilmelidir.. Gebelikle ilgili yeterli sayılabilecek ölçütte araştırma mevcut değildir.
Fluoksetin Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?
İlaç sütten bebeğe geçer. Dolayısıyla kullanılmaması daha uygundur. Fakat anne zorundaysa durumu doktoruna bildirerek yapacakları kar zarar analizi sonrası ilaç kullanılabilir.
Fluoksetin Alkolle Birlikte Kullanılır Mı?
Etkileşimi farklı ve olumsuz sonuçlara neden olabileceğinden, kullanılmaması daha doğru olacaktır.
Fluoksetin Kullanılırken Araç Kullanılır Mı?
İlk birkaç gün kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Fluoksetin Aniden Bırakılırsa Ne Olur?
Aniden bırakılmaması gereken, doktorun verdiği talimata kesinlikle uyulması gereken bir ilaçtır. Ayrıca aniden bırakılması çeşitli olumsuz yan etkileri beraberinde getirir. Bazen bu etkiler çok ağır ve sancılı olacağından, kişilerin ilacı yavaş yavaş bırakmasında fayda olacaktır.
Fluoksetin Tedavi İçin Tek Başına Yeterli Midir?
Hastalıkların semptomlarını hafifleteceği bir gerçektir. Fakat uzun süreli kullanım gerektirir. Kişiler ilacı bıraktıktan sonra hastalığın tekrardan nüks etme riski oldukça yüksektir. Dolayısıyla kişilerin ilacı kullanırken aynı zamanda psikoterapi almaları gerekecektir. Bu şekilde tedavi hem daha hızlı ilerleyecek, hem de kişinin iyilik halinin tekrar bozulma ihtimali çok çok düşük hale gelecektir.
Fluoksetin Reçetesiz Alınır Mı?
Reçetesiz alınabilecek ancak kesinlikle alınmaması gereken bir ilaçtır. Kişi kendi bildiğine bu ilacı kullanmamalıdır. Doktor kontrolü olmadan kullanımı çeşitli etkilere neden olarak kişinin sağlığını bozabilmektedir.