• Telefon: 0545 724 8902
  • E-posta: destek@cevrimiciterapi.com
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster
  • Kullanıcı Girişi
online-terapi
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Randevu Al
online-terapi

Ana sayfa » BLOG » Flört Şiddeti Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Flört Şiddeti Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Yazar; Seray Serdar
28
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Flört şiddeti terimini daha önce duydunuz mu? Günümüzde daha farklı bir görünüm kazansa da, aşkın paylaşmak olduğu unutulmamalıdır. Günümüz ilişkilerinde aşkın çok fazla kontrol etme arzusu olarak yorumlandığı bir gerçektir. İkili ilişkiler yaşayan partnerler, birbirlerini değiştirmek ve kendi istediği gibi davranmasını sağlamak üzere çeşitli güçler kullanır. İstismar haline dönüşen bu problem, uzun vadede çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Flört şiddeti şeklinde tamamlanan bu durum, her zaman gözle görülür bir istismar değildir. Farklı çeşitleri mevcuttur ve farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. 

Geçmişten günümüze bakıldığında, istismar fiziksel ya da cinsel şiddet şeklinde görülmektedir. Ancak şiddet yalnızca bu şekilde değil, duygusal olarak da ortaya çıkar. Pek çok kişinin fark etmediği ya da es geçtiği bu problem, partnerler arasında çok yıkıcı sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıca flört şiddeti her ne kadar erkekler tarafından yapılıyor görünse de, durum daha farklıdır. Günümüz ilişkilerinde erkekler kadar kadınların da zalim taraf olduğu görülmektedir. Kurban her zaman kadın değildir. Zalim taraf ise bazen yaptığı davranışların yanlış olduğunun farkında bile değildir. Gördüğümüz kültür, zaman zaman ilişkilerde yanlış bir şey olmadığını gösterir. 

İçindekiler

  • 1 Flört Şiddeti Çeşitleri 
  • 2 Flört Şiddeti İle Nasıl Başa Çıkılır?
    • 2.1 Zalim Olmamak İçin:
    • 2.2 Mağdur Olmamak İçin

Flört Şiddeti Çeşitleri 

Birden fazla flört şiddeti çeşidi mevcuttur. Her biri ilişkiyi sağlıksız hale getirmekte ve kişilere zarar vermektedir. İlişkilerde görülen anlaşmazlıkların temelinde bu durum yatıyor olabilmektedir. Zaman zaman çiftlerin neden kavga ettiklerini dahi bilmeden kavga etmelerinin temelinde de bu durum yatmaktadır. Çiftlerden birinin sürekli kendini üstün görüp karşı tarafı değiştirmek istemesi, bu şiddete zemin hazırlayan durumlar arasındadır. İlişki karşı tarafı kendine ya da hayal ettiğin kişiye dönüştürerek değil, onu olduğu gibi kabul ederek sağlıklı hale gelmektedir. 

  • Fiziksel Şiddet: Aralarında çok ciddi zararlara neden olan, mağdurun hem bedenini hem de ruhunu açıdan şiddet türüdür. Genellikle zalimin erkek olduğu bu türde, kişinin bedenine zarar gelmektedir. Mağdurun susmaması ve durumdan emniyet güçlerini haberdar etmesi büyük önem arz etmektedir. Uzun vadede devam eden fiziksel şiddet, çok ciddi sonuçlar beraberinde getirir. 
  • Duygusal şiddet: Mağdurun aldatılmasını, sürekli incitilmesini, zalimin mağdura sürekli bağırmasını, onu farklı ortamlarda renci etmesini ve daha pek çok durumu kapsayan flört şiddeti türüdür. Genellikle mağduru duygusal bir çöküntüye sürekleyen bu durum, oldukça kırıcıdır. Uzun vadede devam etmesi, mağdurun depresyon, okb ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarla karşılaşmasına neden olmaktadır. 

İlgili yazıya göz atabilirsiniz: Depresyon nedir? Nasıl Tedavi edilir? 

  • Sözel Şiddet: Mağdurun işittiği kelimelerin ruhunu acıtmasını içeren şiddet türüdür. Zalim sürekli olarak mağdura bağırır, ona hakaretler savurur. Bazen sebepli, bazen sebepsiz gelişen bu durum, mağdurun ruhunda çeşitli hasarlar bırakmaktadır. 
  • Cinsel Şiddet: Her ne kadar ikili ilişki içerisinde olunsa da, kişi istemediği takdirde kimsenin ona dokunmaya hakkı yoktur. Mağdurun cinsel olarak istemediği durumlarla karşılaşmasını içeren şiddettir. Bazen taciz, bazen tecavüz olarak ortaya çıkabilir. 
  • Maddi Şiddet: Mağdurun maddi anlamda zalime bağımlı olduğu zamanlarda oluşan şiddettir. Zalim ihtiyacı olduğunu bile bile, maddi olarak güçlü durumdayken mağduru maddi güçlüklere sürüklemektedir. 

Flört Şiddeti İle Nasıl Başa Çıkılır?

Bu şiddet türlerinden herhangi birini yaşayan mağdur, çoğu zaman durumun farkındadır. Karşı tarafın ona flört şiddeti uyguladığını bilmekte ancak çaresizce kabul etmektedir. Ancak zalim yaptığı şeyin bir türlü farkına varamaz. Dolayısıyla bu şiddetle başa çıkmak için, hem zalimin bilinçlenmesi, hem de mağdurun bazı davranışlarından vazgeçmesi gerekir. Her yol denendiği halde geçmeyen bir durum söz konusuysa, kişilerin bir uzmandan yardım almaları büyük önem arz etmektedir. 

Zalim Olmamak İçin:

Flört şiddeti konusunda zalim olmamak için, kişilerin yaptıklarının farkında olmaları en büyük başlangıç olacaktır. Pek çok zalim beklentilerinin karşılanmadığından şikayet etmektedir. Oysa ki beklentileri çoğu zaman gerçekçi değildir. Ayrıca karşı tarafın kişinin beklentilerini karşılamakla ilgili bir yükümlülüğü yoktur. Her ne kadar bir ilişki başlamış olsa da, karşı tarafın kimliği ilişkinin başından beri aynıdır. Herkesin hayatının sorumluluğu kendisinin üzerindedir. Maddi beklentilerini karşılamayacaksanız, maddi beklentisi olan bir kurban seçmemeniz gerekir. Bunun yanı sıra, ona hakaret etmek, onu duygusal olarak yıpratmak gerçekçi bir partner seçmediğiniz için beklentilerinizi karşılamanızla ilgili bir intikam da değildir. Bilinçdışının asıl öfkeyi kime karşı hissettiğini anlamak gerekir. Bu durum öfkenizi partnerinize yansıtmanızı engelleyecektir. 

Partneriniz sizden ayrı bir kişidir. Dolayısıyla sizin gibi olmasını beklemeniz hatalı olacaktır. Her dediğinize “evet” cevabını vermek zorunda değildir. Sizin yaşam tarzınıza, sizin prensiplerinize uygun bir hayat yaşamak zorunda değildir. Onun sizden farklı bir ailesi, farklı bir geçmişi, farklı bir okul, iş ve sosyal yaşamı vardır. Ortak pek çok yönünüz mevcut olsa da, ortak olmayan yönlerinizi ortakmış gibi görmeniz hatalıdır. İkiniz de birbirinizden farklı bireyler olduğunuzu unutmamalısınız.

Mağdur Olmamak İçin

Flört şiddeti konusunda mağdur olan sizseniz, net sınırlar çizmelisiniz. Sınırlarınızı partnerinizin aşmasına izin vermemelisiniz. Kendi değerinizin ve sorumluluklarınızın bilincinde olun. Herkesten ve her şeyden önce gelenin yine kendiniz olduğunu unutmamanız çok önemli. Onun sorumluluklarını üstünüze almayın. Yeri geldiğinde bu senin sorumluluğunda demeyi bilin. Aşırı fedakarlıktan kaçınmaya bakın, kendi hayatınız önceliğiniz olsun. Kırıldığınız noktalarda bunu karşı tarafa bildirin. “Böyle söylemen beni üzüyor.” gibi cevaplar verin. Ne yaptığının farkında olmasını sağlayın. Baş edemediğiniz yerlerde bir uzmana başvurun. Flört şiddeti uzun vadede çeşitli problemleri beraberinde getirir. Çoğu zaman mağdur olan taraf için çok yıkıcı bir durumdur. Dolayısıyla uzun süre devam etmesine izin vermeden ikili olarak uzmana başvurmaktan kaçınmayın. 

İlgili Yazılar:

  1. Antalya Psikolog
  2. Psikolog Bakış Açısı ile Narsizm Nedir?

Seray Serdar

Lisans eğitimini Haliç Üniversitesinde tamamlayan Seray Serdar, eğitim hayatı boyunca katıldığı seminer, eğitim ve akademik araştırmalar ile kendini geliştirmiştir. Vaka çeşitliliği en yüksek olan uzmanlar arasındadır. İstanbul Gedik Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Çevrimiçi Terapi’de online terapi hizmeti vermekte ayrıca eğitmen olarak görev almaktadır.

Yorumlar 28

  1. Eda says:
    9 ay önce

    Çok güzel işlere imza atıyorsunuz.

    Cevapla
  2. Seda Akbuğa says:
    9 ay önce

    Güzel ve etkili bir yazı olmuş teşekkürler

    Cevapla
  3. Kader Kete says:
    9 ay önce

    Merhaba oyun terapisi icinyaziyorum heyecanla bekliyorum

    Cevapla
  4. Beyzanur Çetinkaya says:
    9 ay önce

    Bu konu hakkında daha çok konuşup farkındalık kazanmamız lazım, çok faydalı bir yazı olmuş. 👏🏻

    Cevapla
  5. Büşra says:
    9 ay önce

    Bilgilendirici güzel bir yazı..

    Cevapla
  6. Leyla Nur Davşan says:
    9 ay önce

    Lisans eğitimindeki eksiklikleri çevrimiçiterapi ile tamamlıyoruz. Teşekkürler.

    Cevapla
  7. Aynur says:
    9 ay önce

    ❤❤❤

    Cevapla
  8. Ceren says:
    9 ay önce

    Ne yazık ki ülkemizde çok yaygın görülen bir durum..

    Cevapla
  9. BURCU AVERİ says:
    9 ay önce

    Bitirme projem için çok güzel bir kaynak 🙏🏻

    Cevapla
  10. Kübra Demircan says:
    9 ay önce

    Her konuya çok güzel değinilmiş, bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim çevrimiçi terapi ailesi

    Cevapla
  11. beyza says:
    9 ay önce

    Flört şiddeti birçok manipulasyonu içinde barındırıyor, gün sonunda kendini suçlu hissediyorsun

    Cevapla
  12. Gizem says:
    9 ay önce

    Faydalı yazılar, teşekkürler ☺️

    Cevapla
  13. Gizem says:
    9 ay önce

    Çok faydalı bir yazı, teşekkürler

    Cevapla
  14. Ayşenur GÜREL says:
    9 ay önce

    Tüm blog yazılarını severek takip ediyorum. Çok beğeniyorum tebrikler ve teşekkürler 🙂

    Cevapla
  15. beril says:
    9 ay önce

    çok faydalı bir yazı olmuş, umarım herkes bu konuda bilinçlenir çünkü çevremde gördüğüm ilişkiler maalesef sağlıklı değil.

    Cevapla
  16. merve buçakcı says:
    9 ay önce

    çok faydalı bir yazı olmuş. birçok kişi tarafından göz ardı edilen cinsiyet fark etmeksizin çoğu zaman sevgisinden diye adlandırılarak mazur görülen bir konu. birçok önemli noktaya ışık tutmuş. teşekkürler çevrimiçi terapi

    Cevapla
  17. Özge says:
    9 ay önce

    Çok etkili ve faydalı bir yazı olmuş teşekkürler bilgilendirme için 🙂 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

    Cevapla
  18. Firdevs says:
    9 ay önce

    Çok güzel bir konuya değinilmiş. Flört döneminde sevgi ve şiddet birbirinden farklı olduğuna dair güzel bir farkindalik. Elinize sağlık ☺️

    Cevapla
  19. shadrepalowam says:
    9 ay önce

    Açıklayıcı net bir yazı olmuş:))
    Zalim kelimesi yerine başka bir kavram kullanmak daha iyi olabilir.

    Cevapla
  20. Merve Adanur says:
    9 ay önce

    O kadar önemli bir konu ki aslında, hep gözden kaçıyor gibi geliyor. Özellikle gençler arasında okul ortamında uzman olarak çok gözlemlemekteyim. Emeğinize sağlık, çok verimli bir yazı olmuş 👏🏻

    Cevapla
  21. Miray says:
    9 ay önce

    Her yazı gibi bu yazıda çok açıklayıcı ve aydınlatıcı olmuş. Çevrimiçi Terapi Ailesine teşekkür ederiz.

    Cevapla
  22. dilan says:
    9 ay önce

    Çevrimiçi terapiden bdt eğitimi almıştım gerçekten çok verimli oldu, teşekkür ederim.

    Cevapla
  23. Esra says:
    9 ay önce

    Çevrimiçi terapi ailesini tebrik ediyorum, çok güzel işler yapıyorsunuz teşekkür ederiz 🙏🏻

    Cevapla
  24. Aysel says:
    9 ay önce

    🙏🙌

    Cevapla
  25. Kübra says:
    9 ay önce

    İlgiyle takip ediyorum tüm yazıları
    Güzel ve etkili bir yazık olmuş
    Teşekkürler

    Cevapla
    • Sümeyra says:
      9 ay önce

      Çok etkili ve açıklayıcı bir yazı olmuş.
      Bu tür bilgilendirici içeriklerde bulunduğunuz için teşekkür ederiz.

      Cevapla
    • Sümeyra says:
      9 ay önce

      Çok etkileyici ve açıklayıcı bir yazı olmuş.

      Cevapla
  26. Merve Pehlivan says:
    9 ay önce

    👏

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • BLOG (144)
    • Aile Ruh Sağlığı (3)
    • Anksiyete (5)
    • Bipolar Bozukluk (1)
    • Cinsel Sağlık (3)
    • Çocuk Psikiyatrisi (2)
    • Depresyon (6)
    • Erişkin Psikiyatrisi (5)
    • Genç – Ergen Psikiyatrisi (2)
    • Kişilik Bozuklukları (5)
    • Online Terapi (6)
    • Panik Atak (1)
    • Psikoloji (2)
    • Sağlık (6)
  • Cinsel Terapi (2)
  • Eğitimlerimiz (5)
  • Genel (1)
  • Somatizasyon Bozuklukları (4)
  • Yeme Bozuklukları (3)
[mailpoet_form id="1"]

Kurumsal

  • Blog
  • Hakkımızda
  • Psikologlar

Şartlar ve Gizlilik

  • Çerez Politikası
  • Ön Bilgilendirme Formu
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Şartları Sözleşmesi

Testler

  • Sosyal Fobi Testi
  • Sıkıntılara Dayanma Ölçeği
  • Beck Depresyon Testi
  • Beck Umutsuzluk Ölçeği
  • Dikkat Eksikliği Dehb Testi
  • Duygusal Özerklik Ölçeği
  • İnternet Bağımlılığı Testi
  • Kendini Tanıma Testi
  • Ne Kadar Mutlusun? – Oxford Mutluluk Testi
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi
  • Özgüven Testi
  • Panik Atak Testi
etbis

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
  • Psikologlar
  • Bloglar
  • Psikoloji Testleri 2022
  • İletişim
Sonuç Bulunamadı.
Tüm Sonuçları Göster

Hayati tehlike arz eden bir durumda iseniz - bu siteyi kullanmayınız. Acil Durum Hatları
2020 - Online Terapi ve Psikolog | Tüm Hakları Saklıdır.

Hoş geldiniz

Konuk yazar olarak giriş yapıyorsunuz

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap