Etiyoloji Nedir?
Tıbbi bir terim olan Etiyoloji, belirli bir hastalığın arkasındaki nedeni belirtir. Etiyoloji sözcüğü, “neden” anlamına gelen ve Yunanca bir kelime olan “aitia” sözcüğünden gelir. Türkçe ’ye “neden bilimi” olarak çevrilmiştir. Hastalığın neden geliştiğini de çözmek ve anlamak yani bunun bilimini yapmak demektir.
İçindekiler
Bir hastalığın sebebini bulmak oldukça önemli bir husustur. Çünkü hastalığın nedenini ortadan kaldırmak, hastalığı tedavi etmekle eşdeğerdir.
Herhangi bir hastalığın etiyolojisinin bilinmesi, aynı zamanda o hastalığı önleyici tedbirler alınmasını da gerekli hale getirdiği için oldukça önemlidir.
Yaşadığımız bir hastalığın sebebinin bilinmesi, sadece hastalık ortaya çıktıktan sonraki süreçte hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Bireyin hastalığa yakalanmadan önce bu hastalığı önleyebilmek için ne yapılması gerektiğinin bulunmasını ve gerekli tedbirlerin de alınmasını sağlar.
Psikolojide Etiyoloji Ne Anlama Gelir?
Açıklanması biyolojik nedenlerle pek mümkün olmayan bir rahatsızlığın, temel nedenlerinin neler olabileceği üzerine yapılan bilimsel araştırmalardır.

Psikolojik bozuklukların yaşanmasına neden olabilecek pek çok durumdan söz edilebilir bu yüzden yaşanan bu tür rahatsızlıklar diğer durumlara göre daha karmaşıktır.
Bildiğiniz üzere psikolojik bozuklukların, yani depresyon, Anksiyete ya da sosyal fobi gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olan pek çok etken vardır. Üstelik ortaya çıkan bu nedenler birbirleri ile etkileşime geçerek çok daha farklı sonuçlarda ortaya çıkarabilir.
Hastanın odaklanma, dikkat ve anlama kabiliyeti gibi bilişsel faktörler, yaşı ve cinsiyeti gibi demografik faktörler veya yaşanan bir olaya ya da kişiye karşı tutumlarını belirleyen psikolojik faktörler bunlardan sadece belirli bir kısmıdır.
Yukarıda bahsi geçen faktörlerden hangisinin psikolojik rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu anlamak için hastalığın etiyolojisinin detaylı bir şekilde araştırılması ve incelenmesi gerekmektedir.
Psikolojik Rahatsızlıklarda Etkisi Nedir?
Yaşanan tüm fiziksel rahatsızlıklarda olduğu gibi psikolojik hastalığın sebeplerinin bulunması büyük bir öneme sahiptir. Çünkü hastanın yaşadığı problemi ortadan kaldırmanın ilk ve en önemli adımı psikolojik rahatsızlığın araştırılmasıdır.
Örnek olarak, şizofreni rahatsızlığını ele alalım. Şizofreninin tedavi edilebilmesi için öncelikle bu hastalığın etiyolojisinin detaylı bir biçimde incelenmesi gerekir. İnceleme sonucunda pek çok nedenden de söz edilmektedir.
Örneğin hastanın doğumu sırasında beyninde ortaya çıkan bir hasar şizofreniye neden olmuş olmaktadır. Bir diğer sebep, kalıtsal bir hastalık olduğu düşünüldüğünde hastanın şizofreni belirtileri göstermesinin temelinde gen havuzunda bulunan anormal genler de etkili olmuş olmaktadır.
Buna ek olarak ailelerinin henüz çocuk yaşta hastaya karşı olan tutumları, şizofreninin oluşmasında etkili olan etiyolojilerden biri olmaktadır.
Elbette ki yaşanan bu duruma açıklık getirebilmek için hastalığın öyküsü ayrıntılı bir şekilde acil olarak tedaviye başlanması oldukça önemlidir.
Yaşanan bir psikolojik rahatsızlığın tespitini yapmak, uygulanan terapi sürecinin daha doğru ve etkili bir biçimde yönetilmesine de yardımcı olmaktadır.
Bu noktada kesinlikle bir psikologdan destek alınması gerekmektedir. Çünkü alanında uzman bir psikolog; sahip olduğu donanım ile yaşanılan psikolojik rahatsızlığın araştırmasını derin bir şekilde yapmaktadır. Edindiği bilgiler ışığında hastaya yarar sağlayacak iyileşme yöntemine çok daha kolay bir şekilde karar verecektir.
Hastalık Sürecinde Neden Önemlidir?
Tıp’ın çokça yararlandığı bir bilim dalı olan etiyoloji, hastalıkların altında yatan nedenlerin araştırılmasında hekimlere pek çok fayda sağlamaktadır.
Bir hastalığın doğru teşhis edilmesi; tedavi sürecinin olumlu devam etmesi çok önemlidir.
Örneğin, bir şikayetle hasta, doktorun kapısını çaldığında doktor, ilk olarak hastanın anlattığı rahatsızlıklar ve gösterdiği belirtiler belirlemeye çalışmaktadır.
Bunun için ilk adım olarak hastayı muayene eder, eğer ihtiyaç varsa röntgen çektirmesini ister. Doktor gerekli gördüğü takdirde bazı tahlillerin yapılmasını istemektedir.
Muayene, röntgen ve tahliller sonucunda hastalığa neden olan unsurlar yani hastalığın etiyolojisi ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda doktor, tedavinin nasıl yapılması gerektiğine karar vermektedir.
Yalnızca fiziksel hastalıkların nedenleri ile ilgilenmemektedir. Ruhsal bozuklukların ve hastalıkların da nedenlerini açıklamaya yardımcı olmaktadır.
Daha fazla bilgi için psikologlarımız ile 5 dk ücretsiz olarak görüşebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Nedir?
Sorusunun cevabı şu şekildedir; Tıbbi bir terim olan Etiyoloji, belirli bir hastalığın arkasındaki nedeni belirtir. “Neden” anlamına gelen ve Yunanca bir kelime olan “aitia” sözcüğünden gelir. Türkçe ’ye “neden bilimi” olarak çevrilmiştir. Etiyoloji demek, hastalığın neden geliştiğini de çözmek ve anlamak yani bunun bilimini yapmak demektir
Psikolojide Ne Anlama Gelir?
Psikolojide etiyoloji ne anlama gelir sorusunun cevabı şu şekilde vermektedir. Açıklanması biyolojik nedenlerle pek mümkün olmayan bir bilimsel araştırmalardır.
Psikolojik Rahatsızlıklarda Ne Anlama Gelmektedir?
Yaşanan tüm fiziksel rahatsızlıklarda olduğu gibi psikolojik ve bilişsel hastalıklarda da etiyolojinin bulunması büyük bir öneme sahiptir.
Çünkü hastanın yaşadığı problemi ortadan kaldırmanın ilk ve en önemli adımı psikolojik rahatsızlığının araştırılmaktadır.
Hastalık Sürecinde Neden Önemlidir?
Tıp’ın çokça yararlandığı bir bilim dalı etiyolojidir. Hastalıkların altında yatan nedenlerin araştırılmasında hekimlere pek çok fayda sağlamaktadır.