DÜŞÜNCE VE DUYGULARI BIRBIRINDE AYIRA BILMEK
Her dakika, her saniye zihnimizden binlerde düşünce geçiyor ve devamlı olarak çevremizde ne olup ne bittiğini yorumlamamıza anları algılamamıza yardımcı olmaktadır. Genellikle farkında olmadan etrafımızda olağan şeyleri kendimizde anlamlar yükleriz. Bir durumun iyi mi kötü mü olduğunu, hoşuna gidip gitmediğini düşüncelerimiz gücüyle karar vermemiz sağlanmaktadır. Düşüncelerimiz bize her zaman doğru olanı mı söyler? Ne yazık ki her zaman doğru olanı söylemezler bunun nedeni bizim düşüncelerimizi çarpıtarak yorumlamamızdır. Düşüncelerimiz zihinsel bilişlerimizdir. Düşünce, aldığımız eğitimler ve genetik faktörlerin birleşimiyle oluşmaktadır. Düşüncelerimizin farkındalığı varsa eğer bunu değiştirmek ve yapılandırmak bizim elimizdedir. Duygular ve düşünceler birbirine karışabilirler. Bazen kendimiz yada sosyal çevremizin “sevilmediğimi hissediyorum, kilolu olduğumu hissediyorum, başarılı olmadığımı hissediyorum” gibi kendi kafasında cümleler kurmaktadır.
Online terapi bu süreçte sizin duygu ve düşüncelerinizi birbirinden ayırmanıza yardımcı olur.
Düşüncelerimize ilk olarak mutlak gerçeklilik anlamı yükleriz. Düşüncelerimizi sorgulamadan doğruluğuna inanırsak duygu durumumuzda değişikliklere hatta olumsuzluklara yol açmasına neden olur. Düşüncelerimizi şekillendirmek ve değiştirmek duygularımıza göre daha kolaydır. Düşüncelerimizde ki değişim tabi ki de duygularımızın değişimine de sebep olur.
İkinci olarak duygularımızın daimi olarak tartışmaya ve eleştiriye açık olmayışıdır. Hissettiğimiz duygu ve düşüncenin savunmasını yapmamız aslında bizim tartışmaya ve eleştiriye kapalı olduğunun belirtisidir. Hissettiklerimizin gerçek olduğuna her zaman inanırız. Örnek olarak sevgilimizle olan bir davranış sonrası beni eskisi gibi önemsemediğini düşünüyorum bunun mutlak gerçeklik olduğuna inanırız ve ulaştığımız sonuç eleştiriye ve tartışmaya kapalıdır. Yaşadığımız duygular eleştiriye ve tartışmaya kapalı olduğu için değişimi de kabul etmez. Bu durum yaşandığında profesyonel destek almak online terapi desteğiyle farkındalık kazanmak kişinin duygu durum ve düşüncesinin anlamlandırılmasına yardımcı olur.
EGZERSİZ: DÜŞÜNCELERİMIZI TEST ETMEK
• Yaşadığım olay neydi benim için ne ifade ediyor?
• Yaşanılan olay sonrasında ne hissettim ve ne düşündüm yada ne olsun diye hayal ettim?
• Düşüncenin doğru olduğunu kanıtlayan nedir? Bu durumu düşünmemi sağlayan nedir?
• Alternatif olarak farklı bir açıklama yapılabilir mi?
• Doğru düşünceye sahipsem en kötüsü ne olur? Olduğunda ben ne yapabilirim ki?
• Muhtemelen ne olabilir ki?
• Aynı duygu ve düşünceyi kendime devamlı söylersem ne olabilir ki?
• Düşüncemi değiştirebilsem neler olabilir ki?
• Bir arkadaşımın başına da aynı yaşadığım durum gelse ona ne söylerdin?
• Şuan neler yapmalıyım?
Uzman Klinik Psikolog
Elif ATABAY
Harika
👍