İçindekiler
Duloksetin Nedir?
Duloksetin, seçici bir serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörü (SNRI) grubuna aittir. Bu sınıflamadaki ilaçlar nörotransmitterlerinin geri alımını engeller. Böylelikle alıcı hücrenin ulaşacağı serotonin ve norepinefrin miktarı artar.
Duloksetin İçeren İlaçlar Nelerdir?
Etken maddesi duloksetin olan ilaçları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Cymbalta
- Doletin
- Dosetia
- Dulaxat
- Dulester
- Duloxx
- Duxalta
- Duxet
- Dyloxia
- Komox
- Lodux
- Nexetin
- Zedulox
Duloksetin Ne İçin Kullanılır?
Duloksetin Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Duloksetin, aşağıdaki rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır:
- Yaygın anksiyete bozukluğu
- Majör depresif bozukluk
- Diyabete bağlı nöropatik ağrı
- Fibromiyalji ağrısı
- Kronik kas ve eklem ağrıları
Duloksetin Nasıl Etki Eder?
Duloksetin etkileri vücuttaki çeşitli süreçleri etkilemektedir. Bir yandan beyindeki sinir uyarılarının iletimini ve diğer yandan omurilikteki sinirler yoluyla mesane sfinkterinin işlevini etkiler.
Sinir hücreleri beyinde haberci maddeler sayesinde iletişim kurar. Haberci maddeler bir hücre tarafından salınır ve başka bir hücre tarafından kenetlenme noktaları aracılığıyla algılanır.
Birbirine bağlı sinir hücrelerinin son derece karmaşık ağı nedeniyle haberci maddeler çok farklı etkilere sahiptir. Dolayısıyla beyin bölgelerinde çok çeşitli reaksiyonlara yol açar. Duloksetin gibi inhibitörler bu haberci maddelerin sinir hücrelerinde geri emilimini yavaşlatır ve haberci maddelerin etkisini artırır.
Çok düşük bir serotonin ve norepinefrin konsantrasyonu telafi edilebilir ve pozitif olarak güçlendirilebilir. Diyabetin neden olduğu sinir ağrılarını da azaltır.
Omurilikte artan serotonin ve norepinefrin konsantrasyonu özellikle kadınlarda mesane sfinkterinin aktivasyonuna yol açar. Bu sayede ilaç aynı zamanda idrar kaçırma tedavisinde de kullanılır.
Duloksetin Nasıl Kullanılır?
- Duloksetin tedavinizden önce devam eden mevcut rahatsızlığınız ve kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.
- İlacınızı her gün aynı saatte almalısınız.
- İlacınızı yemeklerden önce veya sonra bütün olarak bir bardak dolusu su ile alınız.
- Doktorunuz önerisine uygun olarak tedavinize devam ediniz.
- Reçete edilen doz, miktar ve süreye dikkat ediniz
- Tedaviyi kendi kararınıza göre yönlendirmeyiniz. İlacın etkilerinin çok güçlü veya zayıf olduğunu düşünürseniz doktorunuza danışmanız gerekir.
- İlacınızı almayı unuttuğunuz durumlarda sonraki dozun zamanı gelmişse almadığınız dozu kullanmayınız. Telafi etme yanılgısıyla çift doz almayınız.
- Tedavi sırasında alkol kullanımı ilaçla etkileşim riski oluşturup istenmeyen sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle alkol kullanmayınız.
Kaç Doz Kullanılması Gerekir?
İlacın dozu ve tedavi süresi hastalığın şiddetine, seyrine ve sahip olduğunuz diğer tıbbi durumlara bağlıdır ve doktor tarafından belirlenir.
Tedavi, günler veya haftalar içinde yavaşça artan düşük bir dozla başlar. Bu sayede vücut ilaca alışır. Özellikle tedavinin başlangıcında huzursuzluk ve uykusuzluk olabilir. Verimli uyku için Duloksetin tedavinizi akşam almamalısınız.
Uygulama alanına bağlı olarak günde bir veya iki kez 30 ila 60 mg alınır. Maksimum günlük doz 120 mg’dır. Daha iyi tolere edilmesi için tedaviye düşük bir dozla başlanır. Ardından aşamalı bir şekilde gereken son doza kadar artırılır.
Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri
Hamilelik ve Emzirme Dönemi
İlacın fetüsü nasıl etkileyebileceğinden emin olmak için yeterli çalışma yapılmamıştır. Duloksetin, potansiyel yararı fetüs üzerindeki riskinden daha fazla olmadığı sürece gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz veya gebelik planlınınız varsa hemen doktorunuza danışmalısınız.
Duloksetin, anne sütüne geçmektedir. Ancak emzirme döneminde kullanımına ilişkin şu ana kadar yeterli bilgi bulunmadığından bu tür bir kullanım önerilmemektedir.
Çocuklar ve Ergenlerde Kullanımı
Güvenlik ve etkililik endişeleri nedeniyle çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanılmamalıdır. Bu yaş grubunda büyüme, olgunlaşma ve bilişsel gelişim üzerine uzun dönemdeki etkileri henüz kanıtlanmamıştır.
Bu tip ilaçlar, 18 yaş altındaki hastaların kullanımında öz kıyım (intihar), saldırganlık, karşı çıkma ve öfkenin ön planda olduğu gibi yan etkilerin görülme riskini artırmaktadır.
Araç ve Makine Kullanımı
Tedaviniz sırasında odaklanma problemleri, görme bulanıklığı, baş dönmesi, kendinizi uykulu hissetme gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu ihtimaller gerçekleştiğinde araç ve makine kullanma, bisiklete binme gibi faaliyetler sakıncalı olabilir. Nasıl etkilediğinizi fark etmeden araç veya herhangi bir alet ya da makine kullanmayınız.
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
Duloksetin kullanan bipolar duygu durum bozukluğu olan kişilerde manik atak tetiklenebilir. Belirtiler şunları içermektedir:
- Önemli ölçüde artan enerji
- Şiddetli uyku problemleri
- Yarış düşünceleri
- Düşüncesiz davranış
- Alışılmadık derecede büyük fikirler
- Aşırı mutluluk veya öfke
- Normalden daha fazla veya daha hızlı konuşma
- Çağrışımların zihinde eskiye göre daha hızlı olması
Ciddi Böbrek Rahatsızlığı
Şiddetli böbrek hastalığınız varsa veya diyalize giriyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza rahatsızlığınız hakkında bilgilendirmelisiniz. Böbrekleriniz ilacı vücudunuzdan uzaklaştırmakta sorun yaşayabilir. Bu da ilacın birikmesine ve yan etki riskinin artmasına neden olabilir.
Duloksetin Yan Etkileri Nelerdir?
Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi yan etkiler görülmektedir. Ancak bu etkiler herkeste ortaya çıkmayabilir. Meydana gelebilecek yan etkileri şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Çok Yaygın Yan Etkiler
- Mide bulantısı
- Terleme
- Baş ağrısı
- Uykulu hissetme
- Ağız kuruluğu
Yaygın Yan Etkiler
- Uyuma güçlüğü
- Huzursuzluk
- Sersemlik ve uyuşukluk
- Esnemede artış
- Titreme ve titremeyle birlikte ciltte batma ve karıncalanma hissedilmesi
- Kan basıncında artış
Ciddi Yan Etkiler
Duloksetin alerjisi bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşağıda listelediğimiz seyrek görülen ciddi yan etkilerden biri varsa acil tıbbi yardım alınmalıdır:
Serotonin Sendromu
- Halüsinasyonlar
- Koma
- Kas sertliği
- Baş dönmesi
- Kızarma
- Titreme
- Nöbetler
- Terleme veya ateş
- Mide bulantısı, kusma veya ishal
- Koordinasyon sorunları veya kas seğirmesi
- Yüksek veya düşük tansiyon
Karaciğer Hasarı
- Kaşıntı
- Koyu renkli idrar
- Üst karın sağ tarafında ağrı
- Cildin veya gözlerin beyazının sararması
- Kan basıncındaki değişiklikler
Kanda Düşük Sodyum Seviyeleri
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Kararsız hissetmek
- Kafa karışıklığı
- Konsantrasyon sorunları
- Düşünme veya hafıza sorunları
Duloksetin Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?
Duloksetin, diğer ilaçları da parçalayan spesifik bir enzim tarafından karaciğerde parçalanır. Diğer ilaçların metabolizmasını azaltabilir veya onların etki etmesini önler. Bu, aynı zamanda başka ilaçlarla alınmasının kendisinin veya diğer etken maddelerin kan düzeylerinin artmasına veya azalmasına neden olabileceği anlamına gelir.
Duloksetin, kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar veya vitaminlerle etkileşime girebilir. Etkileşim, bir maddenin diğer bir ilacın çalışma şeklini değiştirmesidir. Bu zararlı olabilir veya ilacın etkisini engelleyebilir. Etkileşimlerden kaçınmak için aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Serotonerjik İlaçlar
Aşağıda belirtilen ilaçları Duloksetin ile birlikte almak serotonin sendromu riskinizi artırabilir. Semptomlar arasında huzursuzluk, terleme, kas seğirmesi ve kafa karışıklığı olabilir.
Serotonerjik ilaçların örnekleri şunları içerir:
- Fluoksetin ve sertralin gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar)
- Venlafaksin gibi serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SSNRI)
- Amitriptilin ve klomipramin gibi trisiklik antidepresanlar (TCA)
- Selegilin ve fenelzin gibi monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI)
- Opioidler fentanil ve tramadol
- Anksiyolitik buspiron
- Triptanlar
- Lityum
- Triptofan
- Amfetaminler
- Sarı kantaron
Kan Sulandırıcılar (Antikoagülanlar)
Duloksetin ile kan sulandırıcı ilaçlar almak anormal kanama riskinizi artırabilir. Bu riski oluşturan kan inceltici örnekleri şunlardır:
- Apiksaban
- Varfarin
- Klopidogrel
- Dabigatran
- Edoksaban
- Prasugrel
Duloksetin, serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörleri (SNRI) ilaç grubuna aittir. Evet Duloksetin kullanımı uykulu hissedilmesine neden olabilir. Hayır duloksetin, yalnızca reçete ile satın alınabilir.Duloksetin Sıkça Sorulan Sorular
Duloksetin hangi grup antidepresan?
Duloksetin uyku yapar mı?
Duloksetin reçetesiz alınır mı?