Doğru Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
Öğrenmeye kodlanmış olarak geliriz dünyaya. Kişi, dünyaya geldiği andan itibaren öğrenmeye başlar. Çocuk için en temel eğitim-öğretim öncelikli olarak ailede başlar. Eğitim bir bina ise temelini aile oluşturur. Ailenin çocuğunu doğru yönlendirmesi çocuğun geleceği için hayati derecede önemlidir.
İçindekiler
Her şey doğru ya da yanlış bir okul tercihiyle başlar. Doğru yola giden merdivenleri hızla çıkmak için aldığımız eğitim en büyük yardımcımız olacaktır. Anaokulu, ilkokul, lise gibi basamakları çıktıktan sonra sıra gelir üniversite basamağına. En son ve en zor olan basamaktır bu. Bu aşamaya gelmeden sıkı bir çalışma, bol bol soru çözme evrelerinden geçeriz. Daha sonra sınav dönemi gelir ve onu da bir şekilde atlatırız. Bir sonraki evre doğru üniversite tercihi aşamasıdır.
Alınan puanın ziyan olmaması için ya da sırf yerleşememe korkusundan dolayı yanlış tercih yapılmamalıdır. Öncelikle tercih yapacak kişinin meslek, geçim sıkıntısı gibi geleceğe yönelik kaygıları gözetmeksizin kendi yeteneklerine, birikimlerine uygun olacak programları tercih etmeleri gerekmektedir. Bu şekilde tatmin edici bir geleceğiniz olması kuvvetle muhtemeldir. Doğru üniversite tercihi için atılması gereken ilk adım bu olacaktır.
Doğru Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle tercih yapacak Üniversite adayının yapmak istediği mesleğin ne olduğunu belirlemeli ve tercihi de buna göre yapmalıdır. Ailesi ya da arkadaşlarının baskısı altında kalmayıp nihai kararı vermelidir. Doğru bir tercih için; ÖSYM’nin yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatli bir şekilde okumanız, tercih etmek istediğiniz bölüm ve programı belirlemeniz gerekmektedir. Belirlenen bu bölümlerin yanlarında yer alan tüm özelliklere(ikinci öğretim, burs, ücret, özel koşullar vs.) dikkat edilmelidir. Üniversite seçiminde doğru tercih yapmak için tercihimizi yapacağımız yüksek öğretim programının önceki yıl başarı sıralamasına özellikle dikkat edilerek yapılması önemli derecede gereklidir. Ayrıca uzman görüşlerden de destek alarak daha sağlıklı bir tercih yapmak mümkündür.

Tercih Yaparken En Sık Görülen Hatalar
Yükseköğretim programı ile ilgili koşulları okumadan geçmek tercih esnasında yapılan hatalardan biridir. Bir diğeri ise; başarı sıralamasını göz ardı ederek sırf alınan puana göre tercihte bulunmaktır. Geçen senelerin başarı sıralamasını ve puanını incelemeden tercih yapmak tercih yapım aşamasındaki bir diğer hatadır.
Tercih yapılacak bölümün vakıf üniversitesi mi devlet üniversitesi mi olup olmadığına bakmak gerekir. Ya da burslu veya ücretli olup olmadığına dikkat edilmeden yapılması yanlış bir tercih sonucu doğurur. Herhangi bir üniversite kontenjanına yerleşememe korkusundan dolayı kişiliğiniz rengine uyumsuz bir bölümü yazmak tercihte yapılan önemli hatalardandır. Aile büyüklerinin tercih yapacak adaya müdahale ederek adayın istemediği bölümü yazmaya mecbur bırakması adayın gelecekte mutsuz olacağı bir işi yapmasına mahal verecektir.
Doğru Tercihte Bölüm Mü Üniversite Mi?
Üniversite adayı öncelikli olarak hangi dalda yetenekli, hangi bölüme ilgili ve yeteneği var onu bilmelidir. Hangi işi yaparsa mutlu olacak, hayat kalitesi artacaktır bunu öncelikle belirlemiş olmalıdır. Daha sonra okumak istediği şehre karar vermelidir. Doğru tercihte bölüm de önemlidir üniversite de. Ama aday mutlu olacağı bölüm ve üniversite hangisi ise onu tercihte üst sıralara yazmalıdır. Kişi nerede mutlu olacaksa doğru tercih orasıdır. Üniversite tercihi yapacak adayın hayali nereden geçiyorsa (bölüm ya da üniversite farketmez) doğru tercih odur. Ayrıca sonuç olarak aday doğru bir tercih yapmış olur. Yapılan doğru tercihle aday, üniversitenin ve geleceğin kapısını gönlü rahat bir şekilde aralamış olur.
Doğru Tercih Aşamasına Nasıl Olur?
Tercih dönemine gelene kadar öncesi vardır bu da sınav sürecidir. Doğru üniversite tercihi yapmak için sınavın başarılı geçmesi muhakkaktır. Üniversite sınavı, tercih aşaması, sonuçların açıklanması, yerleşme veya herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşememe gibi aşamalar aslında birer domino taşını anımsatır. Bir hareket tüm taşları yerinden oynatabilir. Ya da yanlış bir hamle tamamlanmamış domino dizisini devirip dökebilir.
Her şeyi en başta hatasız veya daha az hatayla yapmak başarılı ve refah düzeyi yüksek bir hayatı da beraberinde getirir. Hayaliniz ,planlarınız, puanlarınız, neye uygunsa ,kendinizi nerede görmek istiyorsanız ona göre tercihte bulunmak bu aşamada ciddi derecede önem teşkil etmektedir.
Yorumlar 1