Depresyon nedir ve belirtileri nelerdir ? Depresyon toplumun büyük bir kesimini etkileyebilen, kişinin doğrudan ya da yakın çevresinden etkilenmesi sonucunda ortaya çıkan bir duygu durumu bozukluğudur. Depresyon belirtileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Depresyonda olduğunuzu mu düşünüyorsunuz veya buna ilişkin olarak şüpheleriniz mi var? Sizlere genel olarak depresyon belirtilerinden bahsetmek istiyoruz. Depresyon, kişinin duygu ve düşüncelerini yakından etkileyerek kişinin olumsuz düşüncelere sahip olmasına yol açabilmektedir. Bu durum pek çok insanda görülmekle birlikte tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmaktadır.
Kişinin depresyonda olduğu, kendisine zevk veren eylemlerden artık keyif almaması ve sürekli olarak üzüntü halinde olmasından anlaşılmaktadır. Depresyonda olan kişilerin iş performansı ve sosyal çevresi ile olan etkileşimi de azalmıştır. Kişinin evdeki tavırları eski halinden çok uzaklaşmış olmaktadır. Depresyonu ortaya çıkaran ya da tetikleyen tek bir sebep bulunmamaktadır. Pek çok sebep depresyonun yaşanmasına yol açmaktadır.
İçindekiler
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Herhangi olumsuz bir durum ya da olay karşısında üzülmek normal bir insan davranışıdır. Depresyon belirtileri sırasında normal bir üzüntüden öte bir durum gözlenmektedir. Normal duygulardan farklı olarak bu üzüntü ve mutsuzluk halinin bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Rahatsızlığın belirtileri şunlardır:
- Kişinin günlük aktivitelere olan ilgisinin azalması,
- Sürekli bir üzgünlük halinin gözlenmesi,
- İştahta görülen önemli değişiklikler,
- Uykuya dalma sorunlarının ortaya çıkması, çok uyuma isteği ve sık uyanma durumu,
- Kişinin kendini sürekli olarak yorgun hissetmesi,
- Suçlu hissetmek ve kendini değersiz görmek,
- Kişinin konsantrasyon kayıpları yaşaması,
- İntihara meyilli olma.
Yukarıda belirtilen durumların tek seferde ya da kısa süreli olarak görülmesi, depresyon tanısı için yeterli olmamaktadır. Bu belirtilen, kişide en az 2 hafta boyunca gözlemlenmesi gerekmektedir. İki hafta süresince semptomlar düzelmiyorsa, depresyonun tedavi edilmesi gerekmektedir.
Depresyon Belirtileri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Depresyon rahatsızlığının belirli durumdaki insanlarda görülme sıklığı yüksek olmaktadır. Bu durumdaki insanlar depresyon için risk faktörü taşımaktadır. Depresyon konusunda risk faktörü durumları şunlardır: kişinin sevdiğinden ayrılması, sevdiği kişinin zarar görmesi, kişinin işini kaybetmesi, kadın ya da erkek olması, erken yaşta ebeveyn kaybının yaşanması, boşanma durumu, alkol ya da zararlı maddelerin kullanımı, genetik olarak ailede depresyonun bulunması, bazı ilaçların kullanılması ve bazı hastalıkların görülmesi durumlarına sahip olan insanlar risk faktörü taşımaktadır.
Depresyon Belirtileri Görüldüğünde Depresyon Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Depresyon tanısı koymak için hastanın hikayesi dinlenmektedir. Bunun dışında hekimlerin kullandığı testler de depresyonun tespitinde işlevsel olabilmektedir. Depresyon tanısı konulduğunda tedavi süreci için yüz yüze terapi yapılabildiği gibi online terapi de mümkün olmaktadır. Depresyon tanısı sırasında bu duruma sebep olan durumlar tespit edilir. Depresyona neden olan sıkıntılar genellikle; aile, sağlık, para, iş ya da aşk hayatı ile yakından ilgili olmaktadır. Bu problemlere ait hikâye dinlenerek rahatsızlığın tedavi edilmesi sağlanmaktadır. Etkili bir tedavi yöntemi ile depresyondan kısa sürede kurtulmak mümkündür.
Depresyon Belirtileri Nasıl Sona Ermektedir?
2 hafta ve daha uzun süren belirtiler görüldüğünde psikiyatri hekimine başvurmak gerekmektedir. Depresyon, tedavisi olan bir rahatsızlıktır ancak ne kadar sürede tedavi edilebileceği kişiye göre farklılaşmaktadır. Tedavi sırasında kişiye ait bilgiler ve olaylar öğrenilerek çözüme gidilmeye çalışılmaktadır. Rahatsızlık ağır seyrediyorsa antidepresan ilaçların kullanımı da önerilmektedir.
Ağır seyretmeyen durumlar için mekân değişimi, yaşam tarzındaki değişiklikler gibi durumlar rahatsızlığa iyi gelmektedir. Depresyon tedavisi için herhangi bir sağlık merkezine gitmek yerine online psikolog aracılığı ile tedavi sürecini başlatmak mümkündür. Depresyon belirtileri görüldüğünde bir an önce tedavi sürecine başlamak kişinin yararına olmaktadır. 2 hafta süren depresyon belirtileri sonucunda görülen rahatsızlığın kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.
