Korona virüsün yol açtığı vaka sayısı ciddi rakamlara ulaştı. Evrensel olarak daha önce hiç karşılaşılmamış büyüklükte ve tehlikede bir salgınla baş başa kalmış bulunmaktayız. İnsanların sağlığını ve yaşamını tehdit eden böyle büyük bir salgın sırasında, durumdan ruhsal açıdan etkilenmemek mümkün değildir. COVID-19 ve kaygı bu dönemde sıklıkla karşılaşılan ve normal olan bir durum olarak karşılanmalıdır. Sağlıklı bir bireyin anormal durumlarda kaygı ve korku gibi tepkiler vermesi normal bir durumdur. Daha önce hiç karşılaşılmamış olan böyle durumlar nedeni ile psikolojik tepkilerin verilmesi, sağlıklı bir insandan beklenen davranışlar olmaktadır.
COVID 19 ve Kaygı Neden Görülmektedir?
Bu dönemde kişinin hayatında daha önce yaşamadığı bir salgın ya da benzeri bir olay, kişinin travmatik bir algıya sahip olmasına neden olmaktadır. Kişide görülen travmatik algının genel olarak oluşma sebepleri şöyledir:
- Kişinin yaşantısına sahip olduğu planlarını iptal etmesi,
- Hayata dair beklentilerinin sonuçsuz kalması,
- Kişinin mevcut hayat düzeninin bozulmuş olması,
- Hayat düzenindeki istikrarın bir anda değişmiş olması.
Bu süreçte, kişilerin yaşamları korona virüsten ciddi anlamda etkilendi. Kişinin yaşamı sırasında karşılaştığı travmatik olaylar sonucunda, kişide depresyon durumlarının gözlemlenmesi ve iç huzuru bozan durumlara yol açan duyguların hissedilmesi normal bir durum olmaktadır.
COVID 19 ve Kaygı Sonucunda Gözlemlenen Olumsuz Durumlar Nelerdir?
Kişinin daha önce hiç karşılaşmadığı durumlar nedeni ile yaşadığı travmatik durumlar sonucunda hissettiği olumsuz duygular genel olarak şunlardır:
- Korku, kaygı, panik hali, öfke durumunun gözlemlenmesi, umutsuzluk, çaresizlik, gerginlik, aşırı hassas olma ve vb.
Kişinin travmatik olaylar sonucunda bu ve benzeri duyguları yaşamaları ve çevresine yansıtması aşırı olmamak kaydı ile normal karşılanmalıdır. Böyle duygu ve davranışlar aşırı olmadığı müddetçe ve çevreye zarar verilmediği sürece hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Bu tarz semptomlar sağlıklı bireylerde meydana gelen ve geçici bir süreye sahip olarak gözlemlenen duygulardır. Böyle durumlarda kişinin kendinde ya da yakın çevresindeki birinde bulunan olumsuz duygular nedeni ile tedirgin olmasına gerek yoktur. Alacağınız online terapi seansları ile kendinizi çok daha rahat hissedebilirsiniz. Önemli olan, alınan bazı tedbirler aracılığı ile olumsuz duygulardan kısa sürede kurtulmaya çalışmaktır.
COVID 19 ve Kaygı Sürecinde Neler Yapmak Gerekmektedir?
COVID 19 ve kaygı durumları bireylerin duygusal anlamda zarar görmesine yol açan büyük etkenlerdir. Korona virüsün yaygınlaştığı bu dönemde, olumsuz durumların bazı olumlu sonuçlara yol açtığı da görülmektedir. Bu olaylar nedeni ile kişilerin tedbirli davranmaya başladıkları, daha doğru kararlar aldıkları ve fayda sağlayan tutumların ortaya çıktığı, görülen olumlu durumlar arasında yer almaktadır. Kişinin yaşadığı zorlu süreçlerde bireyin kendini sorgulaması ve davranışlarında daha dikkatli olması önemlidir. Yaşanan travmatik durumun etkilerinin ağır olarak hissedilmesi sonucunda kişinin ölçülü ve tedbirli davranması kolay olmayabilir. Bu dönemde güvenilir kaynaklara itibar etmek önemlidir.
Bu zorlu dönemde kişinin daha önce sahip olduğu hayat rutininden uzaklaşması bir kayıp olarak algılanmaktadır. Bu dönemde, salgın öncesi döneme yakın aktivitelere devam etmeye çalışmak gerekmektedir. Kişi evde bulunduğu sürece boyunca farklı hobilerle ilgilenmelidir. Kitap okumalı, resim çizmeli, evde spor yapmalı, arkadaşları ile görüntülü konuşmalar yapmalı, aile bireyleri ile etkili vakit geçirmeye çalışmalıdır. Bunun yanında ayrıca online psikolog yöntemi ile güvenilir bir şekilde terapi yapabilirsiniz. Bu sayede kişinin travmatik durumdan çıkması hızlanacaktır. Travmatik durum, zararlı bir hale gelmediği müddetçe hastalık olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Kişinin eski rutin hayatını çağrıştıran eylemlere devam etmesi, kaygı dolu bu süreci atlamasına yardımcı olacaktır. COVID 19 ve kaygı durumundan kısa sürede kurtulmak için kişi, pozitif bir düşünceye sahip olmalıdır. Bu sürecin nasıl olsa sona ereceğini bilerek olumsuz düşünceleri kendinden uzaklaştırmalıdır.
