Çift ve Aile Terapisi bireylerin yaşadığı ilişki veya evlilik içerisinde oluşan psikolojik ve davranışsal sorunları, aralarındaki etkileşime olumsuz yansımalardan kaynaklandığı noktada objektif bir bakış açısıyla çözüm olanakları sunar.
Ortaya çıkan bu durumlar bireysel veya çift halinde terapi yöntemleri ile çözülebilir. Psikoterapi ve aile ilişkileri üzerinde gerekli eğitimleri almış terapistler tarafından bireylerin başvuruları dahilinde yaşadıkları sorunlar, semptomlar ve iletişim sırasında yaptıkları hatalar seans sürecinde ele alınır. Çift ve aile terapistleri genel olarak aile bireyleri ve çiftler ile etkileşimde olarak gruplar halinde çalışır. Ortaya çıkan sonuçlara bakılarak problem her ne ise bunun çözümüne ikili ilişki açısından bakılarak tedavilerinde yol izlenir.
İçindekiler
Çift ve Aile Terapisine Hangi Durumlarda Başvurmamız Gerekir ?
Her evlilikte problem olabilir. Hemen hemen her çift yaşadığı evlilik sürecinde sorunlar ile karşılaşır. Bu gibi durumlarda ise yardıma ihtiyaç duyar. Çift terapisi almak için ortada problemler yaşanan ve anlaşmazlıklar olan bir evlilik içerisinde olmak gerekmez. Her evlilikte inişler ve çıkışlar olabilir bu durumlar çatışmalı evliliklerde farklı durumlar arz eder. Bu tip evliliklerde yaşanan hayal kırıklıkları, hissedilen olumsuz duygular gelip geçici bir durum değil aslına süreğendir ve bu durumlar yüzünden bireylerin evlilikleri sırasında derin bir tatminsizlik oluşabilir. Bu tip evliliklerde yaşanan olaylar yüzünden çıkan tartışmalar gün geçtikçe şiddetini artırır. Yaşanan tartışmalar ilişkide bir çözüm yolu değildir aksine bireylerde tükenmişlik hissi yaratır. Ama problemlerin olduğu her evlilikte her zaman tartışmalar olmaz. Bazı ilişkilerde tartışmalar yoktur fakat yaşanılan ilişki içerisinde eşler birbirleri ile aralarındaki iletişimi keserler ve birbirleri için bir şeyler yapmayı keserler. Bu gibi durumlarda yaşadıkları ilişki içerisinde işler daha da kötüleşmeye başlar.
Ortaya çıkan tartışmaların çözüme kavuşmadığından ötürü karşı tarafa hissedilen olumlu duygular, aralarındaki arkadaşlık bağı, seks ve ilişkide canlılığın azalması kaçınılmaz bir durumdur. Bu durum sorunlu bir evliliğin olduğunun işaretidir. Karşı tarafı önemsememek, kendi içine kapanmak, şiddet ve aralarındaki bağlantının tamamen kopması yaşanan evliliğin büyük bir problemin ortasında olduğunu ve bu yüzden boşanma potansiyelinin yüksek olduğunu ortaya çıkarır. Bu durum sadece evli bireyler için değil uzun dönemli ilişkilerde de meydana gelebilir ve bu tarz durumların çözülmesi için bir terapist ile görüşmeye ihtiyaç duyulabilir.
Ne Tür Problemler Karşısında Terapi Almalıyız ?
Genel olarak evliliklerde problemler iletişim kaynaklıdır. Eksik veya yanlış bir iletişim içerisinde olmak ilerleyen dönemlerde ikili ilişkilerdeki problem çözme sorunları, tartışma, cinsellik gibi konularda da ortaya çıkar.
Eksik veya yanlış iletişimden kaynaklanan çatışmalarda ise genel olarak bireylerin evliliğin gerekçelerini tam olarak anlayamamasından ve aralarında sağlıklı bir diyalog kuramamasından kaynaklanır. Aralarındaki işbirliğini ve birbirlerine verecekleri desteği nasıl sağlayacaklarını tam olarak bilemeyen bireylerin yaşadığı ilişkilerde bu gibi durumlar bariz meydana gelir. Buna benzer ilişki yaşayan kişilerde ilk başlardaki romantik dönemler bir iyi bir halde devam eder. Fakat bireylerin uzun vadeli bir sorumluluk almaya hazır değiller ise bir süre sonra ilişki içerisinde problemler meydana gelmeye başlayacaktır. Evliliklerde yaşanan uyumsuzluk ve ayrılık riskinin evliliğin hemen hemen başlarında daha yüksek oranlarda görüldüğü çiftler ile yapılan bazı çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bu duruma yönelik eğer çift çocuk sahibi olduktan, çocuklarının ergenlik dönemleri veya evden ayrılmalarından sonra çiftlerin aralarındaki tartışmalarında artamaya başladığı görülmüştür.
Bazı durumlarda ise evliliklerde yaşana problemlerin ilişki içinde olan durumlardan olmadığı bireysel problemlerin sonucundan (örn:alkol veya madde kullanımı) kaynaklandığına rastlanmaktadır. Bu gibi durumlarda evliliğin dışardan iyi gittiği bile görülebilir. Fakat bireyin yaşayacağı tek bir sarsıcı olay evliliği strese sokmaya yeter.
Problemler Olan Bir Evliliğin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Eşlerin arasındaki huzursuzluk ve gerginliklere maruz kalan çocuklarda psikolojik veya psikiyatrik problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu neden ile çocuklara ait olan sorunların çözülmesinde de evlilik terapisinden faydalanmakta fayda vardır. Çocuklarda meydana gelebilecek psikolojik veya psikiyatrik problemleri tedavi edebilmek amacı ile anne ve baba arasındaki evliliklerini etkileyen sorunların çözülmesi gerekmektedir.
Yapılan araştırmalara göre davranış problemleri ve duygusal sorunlar yaşayan çocukların aile içerisinde anne ve baba arasında yaşanan çatışmaya maruz kalmalarından kaynaklandığı görülmüştür. Aile içerisinde yaşanan bu uyum ve uyumsuzluk hallerine maruz kalan çocukların sadece iç yaşantısında değil dışarıdaki sosyal ilişkilerinde de bariz sorunlar olduğu fark edilebilir. Bu gibi aile içi problemlere maruz kalan çocuklar dışarıdaki yaşamlarında iletişim kurmak ve problem çözmekte genel olarak anne ve babayı örnek almaktadırlar. Bu sebeplerden ötürü çocukları sağlıklı birer birey olma yolunda tutmak için ilk başta evliliği sağlıklı kılmak gerekir. Çocuğun yaşadığı problemler anne veya babanın evlilik ilişkilerinden bağımsız bir şekilde gelişen bir problem olsa dahi çocuğa yapılacak olan tedavi sürecinde ebeveynler ile hareket edilmesi gerekir. Bu durum ise iyi bir iş birliği ve ilişki gerektirir. Bu nokta da evlilik terapisi iyi yönde faydalar sağlar.
Problemler Olan Bir Evliliğin Sonuçları Nelerdir?
Sürekli stres içerisinde bir yaşam süre gelen evlilikler iki taraf üzerinde de olumsuz etkiler bırakır. Bu süreç iki tarafta da acı, elem duygusu, endişe, ve depresyon gibi bir takım problemler ortaya çıkarır. Bu problemlerin devam ettiği taktirde ise fiziksel olarak da bireylerin sağlığı olumsuz etkilediğini gösteren bazı araştırmalar vardır. Tabi ki de bu durum sadece anne veya babayı etkilemek ile kalmayıp ailenin diğer fertlerini de derinden etkiler. Özellikle anne ve baba arasında ki zıtlaşmalar büyük boyutlarda olduğunda bu olaylara maruz kalan çocukların diğer çocuklardan daha fazla problemlere sahip oldukları görülmüştür. Bir evlilik çıkmaza girdiği taktirde eğer gereken önlemler alınmaz ise evliliğin gidişatı bir domino taşı yıkılmasının etkisi gibi bir hal alır ve evliliği bitirme noktasına kadar getirir. Bu yüzden ortadaki problemlerin daha fazla büyümeden, çözülmeyecek kadar bir hal almasını beklemeyerek en kısa sürede profesyonel bir yardım alarak çözülme kavuşturmak en doğru yoldur.
Klinik Psikolog Seray Serdar