Önemli bir kişilik bozukluğu olan borderline, genç erişkinlerde görülen ve bir toplumda bulunan insan nüfusunun %2’sini etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik bozukluğu kişinin sağlıklı olmayan bir düşünme tarzına ve işleyişine sahip olduğu bir durumdur. Bu rahatsızlığa sahip olan insanlar diğer insanları ve yaşanan olayları algılamakta ve anlamlandırmakta sıkıntılar yaşamaktadır. Bu rahatsızlık, kişinin iş ve okul çevresinde sıkıntılar yaşamasına neden olabileceği gibi sosyal yaşantısında da bazı olumsuz durumlara yol açabilmektedir.
Borderline rahatsızlığına sahip olan kişilerden bazıları, bu hastalığa sahip olduğunu kabul etmemektedir. Kendilerine göre algılama düzeyleri ve davranışları çok normal gelmektedir. Böyle durumda da rahatsız olan kişi, olumsuz bir durumla karşılaştığında direkt olarak karşısındaki kişi ya da olayları suçlamaktadır. Bu rahatsızlığın görüldüğü dönemler genellikle genç yaşlardır. Rahatsızlığın yetişkinlik döneminde de görüldüğü durumlar bulunmaktadır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Durumunda Neler Görülmektedir?
Borderline rahatsızlığına sahip olan kişiler toplum genelinde normal olarak görülen olayları yanlış algılayabilmektedir. Bu kişiler, toplum genelinde yaygın olan genel bakış açısından çok değişik düşünce ve bakış açısına sahip olabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olup da bu durumu fark etmeyen ya da kabul etmeyen insanlar, rahatsız olduklarına inanmamaktadır. Kendilerini rahatsız olarak görmedikleri için de tedavi olmayı kabul etmemektedir. Ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan rahatsızlık kişinin gelişmesi ve olgunlaşması ile ortaya çıkmaktadır.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Borderline kişilik bozukluğu nedenleri çok çeşitlidir. Bireylerin kişiliği, çocukluk döneminden itibaren gelişmeye ve şekil almaya başlamaktadır. Kişinin gelişme sürecinde ailesinden gördükleri ve çevrede tanık olduklarının yanı sıra kendi bakış açısı gelişim sürecine katkı sağlamaktadır. Bazı kişilik rahatsızlıkları aileden genler aracılığı ile aktarılabilmektedir. Bazıları ise hayat tecrübeleri ya da başka nedenler sonucunda meydana gelmektedir. Kişilik bozukluklarının kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı süreçlerin kişilik bozukluğunu ortaya çıkardığı ya da tetiklediği bilinmektedir.
Kişilik bozukluğu rahatsızlıklarını tetiklediği bilinen durumlar şunlardır:
- Kişinin çok sevdiği bir kişiyi kaybetmesi,
- Çocukluk döneminde kişinin tacize uğraması,
- Aile hayatının dengesiz olması ve travmatik olaylara sahne olması,
- Ailede sahip olunan kişilik bozuklukları,
- Ailede bulunan diğer akıl hastalıkları,
- Beyinde bulunan kimyasal farklılıklar.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi Mümkün Müdür?
Rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Borderline tedavisinde üç temel nokta üzerinde durulmaktadır. Kişinin diğerleri ile olan ilişkileri, kişinin kendi benlik algısı ve duygulanımda meydana gelen değişiklikler dikkate alınmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişinin öncelikle kendi algılarında bazı bozukluklar ve değişiklikler görülmektedir. Kişinin kendisini çok iyi bir durumda hissetmesinin ardından çok kısa süre sonra bu düşüncesi ve hisleri değişebilmektedir.
Birden kendisinin iyi bir durumda olmadığını ve başarısız olduğunu düşünmektedir. Aynı durumu diğer insan ilişkilerinde de yaşayabilmektedir. Karşısındaki kişiyi çok sevip dünyanın en iyi insanı olduğunu düşünürken birdenbire tam tersi bir düşünceye sahip olabilmektedir. Rahatsızlığın türü ve şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Psikoterapi yani danışma yöntemi ile tedavi durumlarında herhangi bir merkeze ya da kliniğe gidilmeksizin online terapi hizmeti almak mümkün olmaktadır. Online psikolog aracılığı ile terapi seansları verimli bir şekilde yapılmaktadır.
Borderline rahatsızlığının tedavi edilmesi önemli olmaktadır. Rahatsızlığın tedavisi yöntemleri arasında:
- İlaç tedavisi,
- Grup terapileri,
- Bireysel terapi,
- Hastanede yatma,
- Aile terapisi,
- Çift terapisi yöntemleri bulunmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu rahatsızlığına sahip olanlarda güven duygusu çok kırılgan bir yapıdadır. İnsanlar tarafından kabul edilmek ya da reddedilmek durumlarına karşı hassas bir yapıya sahiptirler. Böyle durumlarda farklı tepkiler vermeleri gözlemlenebilmektedir.
