Son derece ve etkili olan Lityum tuzu günümüzde Bipolar bozukluk tedavisinde kullanılmaktadır. Bipolar Bozukluğu kısaca özetlemek gerekir ise;
Duygu durum bozukluğu ya da diğer adı ile Manik-Depresif hastalık olarak adlandırılan Bipolar Bozukluk insan beynini etkileyerek duygu durumda, enerjide ve gündelik yapılan aktivitelerde insanların tamamlama yetisinde bozulmalara neden olan bir rahatsızlıktır. Bipolar Bozukluk insanlar da ‘’depresyon’’ ve ‘’mâni’’ yani aşırı derecede enerjik, konuşkan, umursamaz, güçlü bir dönem yaşaması durumuna denir..
Bipolar Bozukluk hakkında detaylı bilgiler için yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Lityum Kullanımı
Çoğu ilaçta olduğu gibi Lityum tuzu kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Tedaviye başlanmadan önce doktorunuz sizden ‘’böbrek ve troid’’ işlevleriniz kan tahlili ile kontrol edecektir. İlaç kullanımı sırasında kadın hastaların hamile kalmamları önemlidir. Yapılan araştırmalarda hamileliğin ilk 3 ayında Lityum bebekler üzerinde istenmeyen yan etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir. Eğer gebelik planlarınız var ise bu durum ilaca başlanmadan önce muhakkak doktorunuz ile görüşünüz.
Lityum Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel olarak lityum kullanan kişilerin su ve tuz alımına dikkat etmeleri önemli bir noktadır. Günlük kullanımı dozu muhakkak doktor tarafından kişinin kan düzeyine göre ayarlanmalıdır. Önerilen kullanım günde 2 ya da 3 doz olarak belirtilir. Görülen en sık yan etki ise sık idrara çıkma olarak görülür. Bu durumdan kaçmak amacı ile eğer su içmeyi azaltırsanız lityum kan düzeyi artacak ve lityumun böbreklerden atılımı yavaşlayacaktır. Böbrekler atılımın yavaşlaması sağlık açısından tehlikeli durumlar oluşturabilir.
Tuz kullanımının azalması durumunda ise yukarıda belirtilen durumdaki gibi lityum un böbrekten atılımı yavaşlar. Bu durum vücutta zehirlenmelere yol açabilir.
Lityum Kullanımı Sırasında Görülen Yan Etkiler
- Susuzluk Hissi
- Sık İdrara Çıkma
- Bulantı Hissi
- Ellerde Titreme
- Hafif Uyku Hali (Özellikle Yüksek Kan Düzeylerinde)
- Kas Güçsüzlüğü
- Kilo Alımı
- Ağızda Metalik Tat
- Aknelerde Artış
Yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtiler Lityum kullanımı sırasında görülebilecek olası yan etkilerden bazılarıdır. Lityumun böbreklerden atılarak vücudu terk ettiği için 6 ay ya da 1 yılda bir olmak üzere muhakkak böbrek tahlilleri yapılması gereklidir. Bu tahliller kadın hastalarda ise troid bezi bozukluğu görülmesi riski daha sıktır. Bu nedenden ötürü troid hormonları kontrolü de dahil edilerek 6 ayda bir yapılması önerilmektedir.
Kan Düzeyi Çok Yükseldiğinde Görülen Yan Etkiler İse;
- Israrlı İshal (Günde 3-4 Kezden Fazla)
- Bulantı – Kusma
- Ellerde ve Bacaklarda Şiddetli Titreme
- Kas Krampları
- Görme Bulanıklığı
- Uyku Hali Ve Denge Bozukluğu
Gibi belirtiler görülmektedir. Bu gibi belirtiler ortaya çıkar ise hemen doktorunuz ile görüşünüz.