Çoklu Kişilik Bozukluğu
İçinde kendi varlığından başka kişilikler taşıyan hasta modeli. Kişilik Bozuklukları kategorisinin hastalıklarından biri. Son derece ilginç bir psikolojik rahatsızlık. Sinema filmlerine de konu olan kişilik bozukluğu türü.
Hasta kendi içinde çok sayıda farklı karakterin varlığını hisseder. Onlarla birlikte yaşar. İlk defa 1800’lü yıllarda keşfediliyor. Ancak keşif sürecide oldukça ilginç. Zira o dönem çoklu kişilik bozukluğu olan hastaların kötü ruhların etkisinde olduğu düşünülüyordu.
Daha sonraki yıllarda farklı araştırmacılarında devreye girmesi ile birlikte bir ruhsal bozukluk olduğu anlaşıldı. Tanımı netleştirildi. Hastalığa uygun psikolojik ve fiziki tedavi yöntemleri geliştirildi.
Genel olarak görülme oranı şizofreni ile aynıdır. %1 seviyesinde kalır. Oran küçük görünüyor. Ancak aslında tehlikeli bir seviyede olduğu açık. Bu tür hastalıklar hem kişinin kendisi hem genel toplum için sorun teşkil eder. Tespit edildiğinde mutlaka psikolog desteği alınmalı.
Konumuz oldukça geniş. Dolayısı ile derinlemesine ele alacağız. Amacımız sizleri detaylı bilgilendirmek. Sizde ya da çevrenizde böyle bir problem varsa bilinçlendirmek. Önce tanımına bakalım.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?
Çoklu Kişilik Bozukluğu, kişinin kendi öz kişiliğinden başka farklı kişiliklerininde olduğu psikolojik bir hastalık. Bu tip hastalar tek bedende birkaç kimlikle birlikte yaşar. Zira kendi içinde çok sayıda farklı kişilik vardır.
Dahası her bir kişilik farklı bir insan gibi kendine özgü özelliklere, doğum tarihine,karaktere ve yapıya sahiptir. Oldukça karmaşık görünüyor değilmi? İşte tam olarak bu yüzden tedavi edilmeleri gerekiyor.
Çünkü hasta hem bizzat kendisi hemde toplum için ciddi risk oluşturur. Zira çoğunlukla kendine zarar verme eğilimindedir. Başlangıcı çocukluk travmalarına kadar gider. Halisünasyonlar, şiddetli baş ağrısıları ve intihar girişimi gibi davranışlarla ortaya çıkar.
Hastalık kadınlarda daha sık görülür. Hasta ilerleyen süreçlerde kimliğini tamamen yitirir. Artık kendine yabancılaşır. Bir diğer adı ile Dissosiyatif kimlik bozukluğu sadece kişisel çabalarla tedavi edilmez. Web tabanlı Online Psikolog gözetiminde kapsamlı Online Terapi ile desteklenmeli.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Çoklu Kişilik Bozukluğu rahatsızlığının ortaya çıkmasında birçok faktör var. Genellikle dış kaynaklı unsurlar sebebiyle yaşanmış bir travma tespit edilir. Hastalığı yaşayanların büyük çoğunluğu geçmişte fiziksel, duygusal ya da cinsel taciz yaşar.
Ancak tetikleyiciler sadece bunlar değil. Afetler, ölümlü kazalar, savaşlar gibi büyük olaylarda çoklu kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında etkilidir. Farklı kişiliklerin gelişme sebebi aslında kişinin yaşadığı ciddi travma ya da büyük sorunlardan uzaklaşma isteğidir.
Temel nedenlerini madde madde belirtmek istersek şöyle bir liste çıkar ortaya.
Çoklu Kişilik Bozukluğunun Sebepleri Temel Olarak Şunlardır;
- Çocuklukta yaşanan cinsel taciz, duygusal, fiziksel şiddet
- Büyük çaplı afet, kaza, savaş gibi olaylar yaşamış olmak
- Geçmişte yoğun stres içinde kalmak
- Merkezi sinir sisteminde bozulmalar
- Anne babanın çocuk yetiştirmedeki hataları
- Farklı bilinçaltı etkenler
- Çevresel ve biyolojik unsurlar.
Çoklu Kişilik Bozukluğu kalıtsal olarak araştırıldığında bu hastalığı yaşayanların 1. dereceden yakınlarında da bu hastalığı görüldüğünü rapor eder. Bu tip aile ve akraba yapısına sahip olanlar diğerlerine kıyasla hastalığa daha çok yakındır.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri 2025
Bu hastalığı yaşayan kişiler genelde hasta olduğunu bilmez. Onlar için bu durum son derece normaldir. Zira benliklerindeki her bir kişiliği gerçek ben olarak yaşarlar. Ancak onları tespit etmek için bazı belirtiler vardır. Temel belirtiler liste şeklinde aşağıda.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri Şunlardır;
- Sürekli yalnız kalma isteği
- Günlük davranışların tutarsızlığı
- Son derece farklı davranış biçimleri
- Geçmişle şimdi arasında ciddi tutarsızlık
- Bir anda geçmişin acılarını hatırlayıp orada kalmak
- Çevreye karşı güvensizlik ve şüphe
- Sürekli birilerinin kendisine zarar vereceği düşüncesi
- Yoğun İntihar isteği
- Kin ve öfke hali
- En yakınlarına karşı bile ilgisiz tavırlar
- Eşinden başkaları ile cinsel birliktelik isteği
- Tutarsız ve şaşırtıcı giyim tarzı
- Farklı inanç ve davranış biçimleri sergileme
- Sürekli kendisini çağıran sesler duyma
- Derin sosyal kaygı
- Aşırı yalan söylemek
- Gerçek isminin dışında isimler kullanmak
- Olaylar ve yaşananlar yolu ile kendisine gizli mesaj verildiğine inanmak
- Suça meyilli yapı
- Başkalarının haklarına önem vermemek
- Genelde agresif tavırlar sergilemek
- Ciddi hatalarından bile pişmanlık duymamak
- Hiçbir konuda kararlı olmamak
- Yalnız kalma korkusu
- Kendisini boşlukta hissetme
- Büyük öfke nöbetleri
- Paranoyak davranışlar geliştirme
- Aşırı duygusal ve dramatik zihin hali
- Sürekli dikkat çekme, övülme isteği
- Kolayca etki altına girebilme
- Fiziksel kusurlarını kendisine dert etme
- Kendisini herkesten daha özel hissetme
- Aşırı kıskançlık
- Korkulu ve endişeli tedirginlik
- Kişisel ve toplumsal ilişkilerde utangaçlık
- Kendisi ile alay edilebileceği korkusu
- İnatçılık
- Eskimiş eşyaları ( bir kağıt parçası dahil ) atmayıp biriktirme
- Davranış ve konuşmaların unutmak
- Ciddi uyku problemleri yaşama
- Baş ve mide ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklar
- Evdeki eşyaların yerini hatırlamama
Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi Varmı?
Evet. Ancak Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi için özel bir ilaç uygulaması yok. Bu hastalığın en etkili tedavi yöntemi psikoterapidir. Zira tedavisi oldukça zor bir hastalıktır. Fakat imkânsız değil. Psikoloji terapileri ile tedavi mümkün.
Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının çoğu terapi süreci ile birlikte ortaya çıkar. Birçok hasta terapi seanslarına katılıncaya kadar kendi durumun farkında bile değildir. Tedavi süreci ile birlikte kendisindeki kişilikleri farketmeye başlar.
Psikolog, hasta ile psikoterapi sırasında her kişilikle ayrı ayrı konuşur. Amaç hastayı tek ve gerçek kimliği ile bütünleştirmektir. Bu metod bir zaman sonra başarılı sonuçlar verir.
Ancak hastalar bu süreçte normal hayata uyum sağlamada zorluk yaşar. Bazen çevrelerine zarar veren davranışlar gösterebilirler. Bu yüzden hastalığı yaşayan kişi çoğu zaman terapi sürecinin zararsız geçmesi için hastaneye yatırılır.
Ancak böyle bir imkan her zaman olmayabilir. Bu durumlarda tedavi süreci mutlaka çevrim içi terapi ile online psikolog gözetiminde desteklenmeli. Hasta asla yalnız bırakılmamalıdır. Bizden bu süreçte profesyonel destek alabilirsiniz.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Konulu Fimler
Çoklu Kişilik Bozukluğu Bunların geneli gerçek hayatlardan sinemaya aktarılan senaryolar. Zinhin kompleks ve muhteşem yapısını ortaya koyması açısından son derece ilginç bir hastalık Çoklu Kişilik Bozukluğu.
Farklı dönemlerde bir çok filminde konusunu oluşturdu. Sizin için Çoklu Kişilik Bozukluğu Konulu Fimler listesi oluşturduk. Amacımız bizzat yaşanmış gerçek hikayeler vasıtasıylada kendinizi ya da yakın çevrenizi tanıyabilmeniz. Faydasını göreceksiniz. İçinde birde Türk yapımı olan listemiz aşağıda.
Çoklu Kişilik Bozukluğu Konulu Fimler 2025
- Beyza’nın Kadınları
- Dövüş Kulübü (Fight Club)
- Sybil
- Shutter Island
- Split
- Black Swan
Ayrıca tekrar belirtelim. Bizden istediğiniz zaman Online Psikolog desteği alabilirsiniz. Alanında uzman psikologlarımızla sizlere üst düzey hizmet sunmaya hazırız.