Simetri Hastalığı Ne Demektir?

Genel olarak obsesif kompulsif bozukluk çerçevesinde değerlendirilir. Psikiyatrik rahatsızlıklara bağlı olarak gelişir. Hasta temel olarak bulunduğu ortamdaki eşyaların yerleşimi konusunda ciddi sorunlar yaşar.

Bu sebeple Simetri hastalığı hayat kalitesini düşüren ve kişiyi zorlayan ciddi bir  rahatsızlıktır. Bu hastalığa mustarip olduğunu keşfedenler mutlaka psikolojik tedavi desteği almalı.

Simetri hastalığı belirtileri saptanan kişiler incelendiğinde ilginç bir durumla karşılaşırız. Zira çoğunlukla mükemmeliyetçi yapıya sahip kişilikler çıkar karşımıza. Yapısal olarak her şeyin kusursuz olmasını isteyen simetri hastaları hiçbir ortamda rahat değildir.

Sürekli olarak hem kendisini hem aynı zamanda bulunduğu ortamdaki her şeyi düzenleme zorunluğu hisseder. Çünkü ona göre gördüğü her şeyde ve her yerde müthiş bir simetrik bozukluk vardır. Bu mutlaka düzeltilmelidir.

Nasıl Bir Hastalıktır?

Simetri hastalığı, ana temeli takıntı olan ciddi bir hastalıktır.  Örneğin şahıs ilk defa gittiği bir yemek davetinde duvardaki saati, masada kaşık ve çatalı yada ayakkabıları düzeltme ihtiyacı hisseder.

Düzeltemediği durumda çok yüksek oranda rahatsız olur. İçten içe kendi kendisine ve çevreye karşı öfke hisseder. Bazen kendisini takıntılarını otomatik bir şekilde yaparken bulur.

Çevredekiler tarafından uyarılır. Kendisi de yaptıklarının doğru olmadığını net olarak fark eder. Ancak engel olamaz. Genelde çözüm için adım atmaya gerek duymaz ve yapmaya devam eder.

Simetri Hastalığı Belirtileri

  1. Yetersiz görüp sürekli temizlik yapma zorunluluğu hissetmek
  2. Daha temiz ve hijyenik bir ortamda olmayı istemek
  3. Derin tedirginlikle sürekli başına kötü şeylerin geleceğini düşünmek.
  4. Herhangi bir nesneyi sürekli düzeltmekle uğraşma hali
  5. Bozuk olarak düşündüğü objelere takılıp düzeltme zorunluluğu hissetme
  6. Doruk noktada mükemmeliyetçilik hisleri
  7. Banyoda yeterli görmeyip elini, kolunu saçlarını defalarca yıkamak
  8. Ev, araba kapısı, ütü, tuvalet ışığı gibi her şeyi sürekli kontrol isteği

Yukarıdaki liste genel olarak yoğun gözlemlenen belirtiler. Ancak bu belirtiler her hastada aynı oranda görünmeyebilir. Bazı hastalar bu hastalığı daha zorlu geçirirken bazıları daha hafif belirtilerle devam eder.

Örneğin, şahıs gittiği bir davette duvardaki portreyi dakikalarca düzeltme isteği hisseder. Yada koltuğun üzerindeki tüyleri temizlemek ister.

Zira eğer yapmazsa, kötü bir şey olacağını düşünür herhangi bir sebeple kendini kötü hisseder. Asla rahat olamaz.

Eğer takıntılar giderek yükseliyorsa vakit geçirmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Zira sürecin sonunda psikiyatrik bir saplantı durumuna dönüşme ihtimali var.

Hasta çok yönlü incelenmeli. Simetri hastalığı yanı sıra başka takıntıları da var mı gözlemlenmeli.  Örneğin saçların kusursuz görünmesini sağlamak için saatlerce ayna karşısında kalmakta esasen bir tür takıntıdır.

Zira Simetri hastalığı bulunan kişilerde sadece bir konuya takıntı olabileceği gibi çoklu takıntılarda olabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer takıntı seviyesi giderek artıyorsa mutlaka tedavi gerekir.

Örneğin, el yıkamaya gün içinde bir saatten fazla zaman ayrılıyorsa bir takıntı hastalığından söz edebiliriz. Kişinin herhangi bir yakını kendisini gözlemler.

Takıntı düzeyinin giderek arttığını fark ederse bu ciddi işarettir. Artık tedaviye başlamanın vakti gelmiş demektir.

Zira tedavi edilmediği takdirde bir süre sonra şahsın işlevselliği tamamen bozulacaktır. Böylece bu bozulmayla birlikte gerek aile hayatında gerek iş hayatında sürekli boğucu bir hayat yaşamaya başlar.

Örneğin;

Simetri Hastalığı Tedavisi 2025

Simetri Hastalığı Tedavisi mümkün olan bir hastalık türü. Fakat tedavi süreci uzundur.  Obsesif Kompulsif bozukluk hastaları için bu tedavi biraz daha zordur. Ancak yine de imkânsız değil.

Simetri hastalığında ilaç tedavisi ilk tercihtir.  Şahısta Obsesif Kompulsif Bozukluk çok yüksekse tedaviye direnç gösterecektir.  Bu durumda elektroşok (EKT) yapılabilir.

Ancak bazı durumlarda uygulanan tedavilerin hiçbirinden başarılı sonuç alınmaz. Bu durumda cerrahi yöntemler uygulanır.  Şunu özellikle belirtelim. Simetri hastalığı tedavisinde psikoterapi her durumda kullanılır.

Psikoterapi tedavisi sonrasında hastanın aklına örneğin “acaba musluğu kapattım mı yoksa açık mı bıraktım” şeklinde düşünceler yine gelir. Ancak artık bunlar herhangi bir eyleme  dönmez.

Etkili bir ve başarılı bir tedavi süreci için sitemizden Online Psikolog desteği alabilirsiniz. Kendinizi çok daha iyi, rahatlamış ve keyifli hissedeceksiniz. 

Kimlerde Görülür?

Simetri hastalığı herkesi kapsayabilir. Her insan bu hastalığa yakalanabilmektedir. Ancak temel olarak genetik faktör çok önemlidir. Ailede herhangi bir bireyde simetri hastalığı varsa diğerlerinde de görülme oranı yüksektir.

Hastalık çocukluk döneminde başlar. Kadın ya da erkek fark etmez. Bu hastalıkta cinsiyet asla belirleyici değil. Bazen kişinin kendisi simetri takıntısı olduğunu anlar.

Simetri hastalığının tetikleyici sebebi obsesif kompülsif bozukluk hastalığıdır.  Dolayısı ile şahısta bu sorun varsa simetri hastalığının da ortaya çıkması mümkündür.

Ancak tabi ki titiz, temiz ve düzenli olan her insanı simetri hastası olarak ilan edemeyiz. Bu ayırımı yapmak çok önemli. Örneğin şahıs temizlik konusunda son derece titizdir. Disiplinli ve düzenlidir.

Gittiği bir davette duvardaki eğri tabloyu düzeltmekle uğraşmaz. Takıntılı davranışlar sergilemez. Dolayısı ile hasta değildir.

Aslında insanın kendisi bizzat kendi hastalığını bilir. Ayrıca yakınlarında bu teşhisi yapılır. Ancak kesin teşhis için psikiyatri uzmanları tarafından detaylı muayeneler yapılmalı. Ciddi gözlem ve incelemelerde bulunulmalı. Böylece teşhis net olarak konulabilecektir.

Ailede Simetri Hastalığı Davranışları

Aileler bu konuda yanlış davranışlar sergileyebiliyor. Örneğin çocuklarda bazı yaşlarda Simetri hastalığı takıntıları gözlemlenebilmektedir. Bu durum keşfedildiği takdirde mutlaka bir psikiyatri uzmanından destek almak yarar vardır.

Zira tedavi edilmediği takdirde takıntı sayısı mutlaka artış gösterecektir.

Ancak aile çocuğuna bu hastalığı yakıştırmaz. Hasta olduğunu düşünmez. Hatta yaptığı takıntılı hareketleri onaylar. Böylece sevgi gösterisinde bulunduğunu varsayar. İşte simetri hastalığında ailelerin en sık yaptığı hatada budur.

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Obsesif kompulsif bozukluk testi düzeyindeki takıntı hastalığı kendi kendisine geçmez. Dolayısı ile uzman gözetiminde profesyonel tedavi şart. En iyi tedavi yöntemleri psikoterapi ve ilaç tedavisidir.

0 Responses

  1. İşte simdi daha iyi anliyom demekki bizim bu takıntı hastalığımız genetik. Tabi başka bi açıklaması yok. Daha küçüktüm dedemde bile vardı. Sonra babam, amcam şimdide ben. Ama artık kesin olarak yeter diyorum. Bundan kurtulma vakti geldi. Bunu kalpten istiyorum. Daha sonra çocuklarımda aynı sorunu yasamak istemiyorum. Bi mail bıraktım ücret detayları gönderirmisiniz?

Call Now Button