Şimdi bir yaşam çizgisi düşünelim. Bu yaşam çizgisinin bir ucunda manik durumların, diğer ucunda ise depresyonun olduğu bir çizgi varsayalım.
“Manik dönem dediğimiz ilk bahar ve sonbaharda gelen ani enerji patlamalarıdır. Yoğun çalışma, uykusuzluk (ki bu rahatsızlığın en önemli belirtisi) aşık olma ve cinselliğe aşırı düşkünlüğün olduğu dönemdir. Diğer uçta ise depresyon uyumsuzluk ve yoğun karamsarlıklar yaşanır. Normal olan bu iki ucu belli olan yaşam çizgisini dengelemektir.
Çünkü her insan, belirtilen durumu çeşitli sebeplerden dolayı, dönem-dönem yaşayabilmektedir. Belirtilen etken kapsamında semptomları iyi bilmek gerekir. Bireyin şüphelendiği taktirde online psikolog danışmanına başvurması gerekmektedir.
Bipolar Bozukluk Nedir Neden Olur?
Bipolar bozukluk ne demek? Bipolar bozukluk neden olur?
Dönem-dönem duyguların yönetilemediği bir rahatsızlık olarak nitelendirilmektedir. Aşırı sinir, aşırı mutluluk, aşırı istek belirtilen hastalığın, semptomları arasında yer almaktadır.
Bipolar bozukluk, iki uçlu bozukluk olarak da bilinir. Majör (depresif) ve mani bozukluğu olarak, 2 ucunun birinde muhakkak aşırı tepkiler ve davranış bozuklukları vardır.
İki Kutuplu ne Demek?
İki kutuplu, genel olarak mani ve depresyon olarak nitelendirilmektedir. Mani dönemi taşkınlık olarak açıklanmaktadır. Bu dönemde birey kendini aşırı güçlü hissetmekte, bu kapsamda herkesi yenebileceğini düşünmektedir.
Bu yüzden şiddete eğilim bu dönemde de görülebilmektedir. Bipolar bozukluk nedir konusu kapsamında genellikle iki kutupluluk, hastalığın en çok merak edilen etkenleri arasında yer almaktadır.
Diğer kutup ise depresyon yani çöküntü dönemidir. Bu dönemde de aynı şekilde şiddete eğilimin olacağını söylemek gerekmektedir. Bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer sorusu çerçevesinde çöküntü dönemi, hastalığın uzun süreci kapsamında nitelendirilmektedir.
Bipolar Bozukluktan Kurtulanlar
Bu teşhis için gerçeklik ve kesinlik istiyorsanız bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir. Genel olarak online psikolog danışmanlar, depresif dönemde 2 hafta kendinizi gözlemlemenizi önermektedir.
Sonuçlarda;
- Daimi işlevsizlik,
- Gün boyu depresif durumlar (çocuk ve ergenlik durumunu göz önünde bulundurunuz.),
- İlgi kaybı veya hiçbir şeyden zevk alamama semptomları yaşanmaktadır.
Bipolar bozukluk teşhis edilebilmesi için çeşitli diğer semptomlar da mevcut olmaktadır.
Belirtilen semptomlar, bunlardır:
- İştahta artma ya da azalma
- Uykusuzluk veya aşırı uyuma
- Suçluluk duygusu ve benzeri durumlar
Şayet bu belirtilerden 3 ya da fazlası varsa bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
Mani döneminde ise aynı şekilde 1 hafta kendinizi gözlemlemelisiniz.
Bipolar Bozukluk Hastaları Yorumları
Bipolar bozukluk hastaları yorumları genel itibariyle diğerlerinden biraz farklıdır. Hastalık, genel olarak çift karakter hali değişikliği olduğu için yorumlarda buna oranlıdır.
Bazen çok mutlu olma durumu varken kısa sürede çok mutsuz olma hali yaşanabilir. Hasta olmayan insanlarda bu tür değişikliğin, hayatlarını çok etkilemediği bilinmektedir.
Fakat yaşadığınız duygu değişiklikleri davranışlardaki aşırılık gündelik yaşamınızı önemli ölçüde etkiliyorsa hastalık boyutundadır. Hasta olduğunu bilmek kadar kabullenmekte önemlidir. Bir uzmana danışıp yardım alarak bu duygu değişikliği ataklarını en aza indirmek mümkündür.
Peki tam olarak bipolar bozukluk nedir hastalık belirtileri nelerdir?
Bipolar Bozukluk Belirtileri / Bipolar Hastaları ne kadar Yaşar?
Bipolar bozukluk, mani ve depresif olarak 2 döneme ayrılmıştır. 2 döneminde belirtileri farklılık göstermektedir. Bunun sebebi 2 dönemde de farklı durumların hissedilmesi ve yaşanılmasıdır.
Mani dönem
Daha çok bahar aylarında yaşanan kutuptur. Genel olarak bu dönemde birey kendini daha enerjik hisseder. Mani dönem semptomları, bu şekilde olmaktadır:
- Uyku problemleri
- Enerji artışı
- Konsantrasyonda azalma
- Cinsel istek artışı
- Uygun olmayan davranışların artması
- Alkol ve madde kullanımında artış.
Depresif dönem
Bu dönemde bireyler bir depresyon dönemine girerler. Belirtilen depresyonun semptomlarıysa, bunlardır:
- Umutsuz olma
- Üzgün ve endişeli olma
- Hayattan zevke alamama ve buna bağlı ölüm isteği, uyum sağlayamama.
DSM Bozukluk
DSM Bipolar bozukluğunun, açılımı distimi yani kronik depresyon olmaktadır.
Bipolar bozukluk dönemleri olan majör DSM, kronik ise daha uzun süren bir depresyon durumu ortaya çıkmaktadır.
Yani örneğin mani dönemindesiniz ve normal atak süresi yaklaşık 1 aydır. Kronik depresyon olan DSM-de ise süre 1 yıla kadar çıkabilmektedir.
Bipolar Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bipolar bozukluk, tedavi süresi tam bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre ömür boyu devam etmektedir. Bipolar bozukluk nedir konusuna ek olarak tedavide çeşitli etkenler önem arz etmektedir.
Genellikle belirtilen etken, bireyin kendi tutum ve davranışları olmaktadır. Tedavilerle, atak sürelerinin en aza indirgenmesi mümkün olmaktadır.
Örneğin 6 ay süren depresif dönemi 1-2 aya indirmek mümkündür.
Hastalığın Tedavisi Kapsamında Kullanılan İlaçlar
Bipolar bozukluk, üç ilaç sınıfıyla tedavi edilmektedir. Bipolar bozukluk nedir konusu eşliğinde, belirtilen ilaç türleri, bu şekilde olmaktadır:
- Ruh hali stabilizatörleri (duygu durum düzenleyicilerdir)
- Antipsikotikler
- Antidepresanlar
Ağırlıklı olarak stabilizatörler ve antidepresanlar vardır. Bilinen ve en yaygın kullanılan ilaçlar ise; lityum, karbonat ve valproik asittir. Aynı zamanda ilaçların, doktor tavsiyesiyle kullanılmaktadır. Reçetesiz satılmamaktadır. İlaçların, hastalığın yoğunluğuna göre dozajları ayarlanıp verilmektedir.
Hastalığın İlaçsız Tedavisi
Bipolar bozukluk tedavisinde, ilaçsız tedavide birçok yöntem bulunmaktadır. Tedavi kapsamında, genellikle vitaminler kullanılmaktadır. Bipolar bozukluk genellikle ilaçsız tedavi, hastalığı uzun vadede olumlu etkilemektedir.
Örneğin balık yağı bipolar bozukluk tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Sarı kantaron yağı da belirtilen etkenlerden biri olmaktadır.
Sakinleştirme etkinlikleri ilaçsız tedavinin en önemli yöntemlerinden bir tanesidir.
Örneğin:
- Yoga yapmak,
- Masaj yaptırmak,
- Meditasyon yapmak,
gibi sakinleştirme yöntemleri bireye, uzun vadeli şifa olanağı sunmaktadır. Peki tam olarak bipolar bozukluk nedir? Hastalık, herhangi bir etki bırakmadan, tamamen düzelir mi?
Bipolar Bozukluk Tamamen Düzelir mi?
Bipolar bozukluk hastalığının süreci kapsamında ataklarında belirli bir düzelme söz konusu olabilmektedir. Belirli dönemlerde yaşanılan durumları ve atak dönemini en aza indirmek mümkündür. Atakların süresi ve şiddeti değişebilir.
Tabi bu durumda kişiden kişiye değiştiğini belirtmek gerekir. Önemli olan yaşam tarzınızı değiştirerek, bir uzmandan yardım alarak ve bu durumu kabullenerek zor olan durumları biraz hafifletmek mümkündür. Fakat bipolar bozukluk tamamen düzelmez ataklar kontrol altına alınabilir.
Bipolar bozukluk nedir konusu kapsamında tüm bilgiler bu şekilde olmaktadır. Siz de hemen şimdi online terapi randevusu alarak, kısa sürede tedavi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sosyal anksiyete bozukluğu nedir?
Genel olarak bipolar bozukluğu bulunan bireyler, negatif duygulara sahip olmaktadır. Davranışları etkilenen bireylerin, acil surette psikoloğa başvurması gerekmektedir.
Genel olarak hastalığın niteliğine bağlı olan bazı kişiler, hayatı boyunca bir daha aynı hastalığa yakalanmayarak iyileşmektedir. Fakat bazıları da yaşamlarının sonuna dek aynı hastalıkla yaşamaya mahkum hale gelmektedir.
Bipolar bozukluğun tedavisi kapsamında genel olarak hastalığı kabul etmek çok önemlidir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında iyi bir gözlemci olmak gerekir. Bu tedavinin seyrini olumlu açıdan etkileyecektir.
Derste gördüğüm konuyu bu bilgiler sayesinde pekiştirmiş oldum