Regresyon Terapisi Nedir?
Bu yaklaşımı uygulayan terapistler, fobiler, depresyon, yakınlık sorunları ve bir dizi başka endişe için tedavi arayan insanların, bu sorunların gelişimini etkileyen erken deneyimleri yeniden gözden geçirip yeniden yaşayarak ruh hallerinde iyileşme görebileceklerine inanırlar. Bununla birlikte, yöntemi destekleyen sınırlı araştırma ve yanlış anı potansiyeli nedeniyle yaklaşım biraz tartışmalıdır.
Regresyon Terapisinde Bilinç Seviyeleri
Regresyon terapisinde tanınan üç bilinç seviyesi şunları içerir:
- Bir kişinin sahip olduğunun farkında olduğu düşünceleri temsil eden bilinçli zihin
- Bir kişinin sahip olduğunun farkında olmadığı duyguları, alışkanlıkları ve içgüdüleri temsil eden bilinçaltı zihin
- Bir kişinin ruhu, ruhu veya daha yüksek öğesi olarak da bilinen süper bilinç, o kişinin dünyada nasıl düşünmek veya hareket etmek istediğine dair bir model sağlayabilir.
Regresyon terapisi, bir kişinin yaşam boyunca, zihnin de yaşadığı anıları topladığını savunur. Bu anılardan bazılarına bilinçli zihin erişebilir, ancak diğer anılar bilinçaltında kalabilir ve kişi genellikle bu anıların ayrıntılarını yardım almadan bilinçli farkındalığa getiremez.
Bilinçaltı anılara erişilemese de, regresyon terapisi, bunların bir kişinin gelişimi ve günlük yaşamda işlev görme yeteneği üzerinde hala önemli bir etkiye sahip olabileceğine inanır.
Regresyon Terapisi Nasıl Çalışır?
Regresyon terapisi uygulayıcıları, bir kişiyi yoğunluklarından korumak için duyguların zihin tarafından gömüldüğüne inanırlar. Bu gömülü duygular, bir kişiyi baş ağrısı, uyku sorunları ve kaygı dahil olmak üzere hem fiziksel hem de duygusal semptomlarla etkileyebilir.
Regresyon terapisi, bu duyguları serbest bırakmayı ve böylece bedeni ve zihni iyileştirmeyi amaçlar.
Regresyon terapisi, olumsuz duyguların nedenlerini izole etmek ve bunları daha iyi ele almak için, duyguların nedenlerini belirlemek amacıyla bir kişinin hayatındaki çatışma alanlarına ve diğer potansiyel olarak olumsuz yönlere odaklanır.
Hipnotik regresyon tedavisi genellikle 5 aşamada gerçekleşir:
- Hazırlık
- Regresyon tekniklerini uygulamak
- Daha önce bastırılmış duyguların ifadesi ve serbest bırakılması
- Bilinçaltının yeniden öğrenilmesi/yeniden programlanması
- Oturum sonu
Terapist, gerekirse, olayı yeniden yaşanırken ortaya çıkan herhangi bir duygu hakkında konuşması için bireyi teşvik edebilir. Bu süreç sayesinde kişinin bilinçaltına erişebileceğine ve geçmiş olayla ilişkili duyguları izole edebileceğine inanılmaktadır.
Bu duygular izole edildikten ve bilinçli zihne getirildikten sonra, terapist ve danışan, zararlı bir etkiye sahip olabilecekleri olası yolları belirlemeye başlayabilir. Yeniden öğrenme/yeniden programlama aşamasında, terapist ve tedavi gören kişi, bir dayanıklılık hissini daha iyi teşvik eden ve kişide uyum sağlama güçlerini besleyen, geçmiş olayı tanımlamanın alternatif yollarını geliştirmek için birlikte çalışır.
Mevcut regresyon terapisi uygulayıcıları, tedavi ettikleri kişinin belirli sorunlarına en iyi bakımı sağlamak için genellikle hipnoz teknikleri, Gestalt terapi uygulamalarını ve iç çocuk çalışmasını benimserler.
Bazı regresyon terapistleri, geçmiş yaşam anılarının olasılığını göz önünde bulunduran geçmiş yaşam regresyonunu uygular, ancak regresyon terapistleri, bir kişinin hayatının önceki aşamalarından önemli anılara bakmak için büyük ölçüde regresyon terapisini kullanır.
Regresyon Terapisi Hangi Problemlerde İşe Yarar?
Regresyon terapisi, farklı yaş ve geçmişlere sahip bireylerde başarıyla kullanılmıştır. Bazılarının regresyon tedavisini özellikle yararlı bulduğu alanlardan biri de önemli travmaların tedavisidir. Regresyon terapisinin savunucuları, travmatik bir olayın, kişinin duygularını ifade etme ve diğer insanlarla etkileşim kurma becerisi üzerinde genellikle sürekli bir etkiye sahip olabileceğine inanır, ancak kişi, travmanın ayrıntılarını hemen hatırlamayabilir.
Böyle durumlarda regresyon faydalı olabilir, çünkü travmanın davranışları ve seçimleri üzerindeki etkisini anlamak için kişinin travmaya geri dönmesine yardımcı olabilir.
Yaklaşımın savunucuları, bireyler aşağıdakilerden birini veya birkaçını yaşadıklarında gerilemenin oldukça etkili olabileceğine inanıyor:
- Tanınmış bir nedeni olmayan korkularveya fobiler
- Yakın ilişki sorunları
- Genel ilişki sorunları
- Hiçbir açıklaması yokmuş gibi görünen suçlulukve utanç duyguları
- Endişe
- Depresyon
- Özgüven problemleri
- Uyku problemleri
Regresyon tedavisi, tedavi için daha kısa bir yaklaşımdır: bazı kişiler yalnızca bir veya iki seanstan sonra sonuçları görebilir.
Regresyon Terapisi Türleri
Üç yaygın gerileme terapisi türü hipnotik gerileme, yaş gerilemesi ve geçmiş yaşam gerilemesidir. Aşağıda, bu tür regresyon terapisinin her biri hakkında daha fazla ayrıntı bulunmaktadır.
- Hipnotik Regresyon Terapisi
Hipnotik gerileme, bir psikoterapistin bir kişinin hipnozla gömülü anılara erişmesine yardım etmesidir. Hipnoz , kişinin iç dünyasıyla son derece uyumluyken dış dünyadan kopuk göründüğü trans benzeri bir durumdur. İnsanların hipnozda deneyimledikleri gevşeme durumu, onları bir terapistin önerilerine daha açık hale getirir.
Hipnotik gerileme sırasında, bir terapist hastasına geçmişte rehberlik etmek için imgeleme, fiziksel duyumların keşfi ve hikaye anlatımı kullanabilir. Zor bir anı bulunduğunda, gömülü kalmış duygular serbest bırakılmak üzere yüzeye çıkabilir.
- Yaş Geriletme Terapisi
Yaş terapisi sırasında, bir terapist, bir kişiye, genellikle çocuklukta, belirli bir yaşı veya geçmiş bir olayı hatırlaması için rehberlik etmek için hipnoz kullanır. Terapist, önceki her yılı gözden geçirerek söz konusu yaşa kademeli olarak yaklaşabilir.
- Geçmiş Yaşam Regresyon Terapisi
Geçmiş yaşam regresyonu, insanlara doğmadan önce var olduğu varsayılan yaşamları hatırlamalarına yardımcı olduğunu iddia eden tartışmalı bir hipnoterapi tekniğidir.
Regresyon Terapisi Riskli Midir?
Regresyon tedavisinin bazı riskleri olabilir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
- Gerçek olmayan travmaların veya olayların sahte anılarını açığa çıkarmak
- Kötüye kullanım iddiasıyla ilgili anılar gibi bazı sahte anılar yasal işlem yapılmasına yol açabilir.
- Ortaya çıkarılmış veya sahte travmalar bir kişiye zarar verebilir.
- Regresyon terapisinde olayları yeniden çerçevelendirmek dürüst olmayabilir ve kişi, doğrudan ele almak yerine travmaya karşı hissizleşebilir.
- Kişi acısının geçmesini istemeyebilir. Bu durumda, düşünce ve inançların davranışları ve duyguları nasıl etkilediğine odaklanan bilişsel davranışçı terapi (BDT) daha etkili olabilir.