Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu (HBS), güçlü bir hareket etme dürtüsüne neden olan bir hastalıktır. Huzursuz baca sendromu, bacaklarınızı (hatta kollarınızı veya tüm vücudunuzu) hareket ettirebilmek için yoğun, genellikle karşı konulamaz bir dürtüye neden olan bir uyku bozukluğudur. Uzuvlarınızda çekme, sürünme, zonklama, kaşınma, ağrıma, yanma veya batma olarak tanımlanan hislerle durdurulamaz bir durumdur.

Bu rahatsızlık genellikle yatakta uzanırken veya araç kullanırken ya da uzun süre oturulurken ortaya çıkar. Ve çoğunlukla akşamları hissedilir, uykuya dalmayı zorlaştırır. Çoğu zaman HBS’li kişiler bu son derece rahatsız edici hislerin geçebilmesi için etrafta dolaşmak, yürümek ve bacaklarını sallamak isterler.

Huzursuz Bacak Sendromu Kimlerde Görülür?

Her yaştan insanda görülebilen çocuklarda dahil olmak üzere HBS semptomları çocuklukta veya yetişkinlerde başlayabilir. Fakat HBS kadınlarda erkeklere nazaran çok daha yaygındır. Ayrıca bu sendroma yakalanma şansı da kişilerde yaşla birlikte önemli ölçüde artmaya devam eder.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromunun genel olarak nedeni bilinmemekle beraber altında yatan başka psikolojik ya da psikolojik olmayan etmenler olabilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

Huzursuz bacak sendromu belirtilerileri
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsız edici bacak veya kollarda hissedilen problemler yetişkinler tarafından genellikle sürünme, kaşınma, çekme, yanma, karıncalanma veya zonklama gibi ifade edilir. Bu rahatsızlıklar genellikle gece yatmadan önce ortaya çıkar veya hareketsiz kalındığı durumlarda oluşur.

Huzursuz edici bu sendrom başladığı anda bu rahatsızlığın geçeceğini düşünürcesine istemsizce bacaklarınızı ve kollarınızı sallayıp hareket ettirmeye başlarsınız. Bu kontrol edilemeyen bir dürtüdür.

Huzursuz bacak sendromu özellikle geç saatlerde tam da yatmadan önce ortaya çıkar. Bu sebeple uyku düzeniniz bozulur ve bacaklarınızı hareket ettirme isteği ile çoğu zaman uykuya dalmakta güçlük çekersiniz.

Uyku düzensizlikleri ve huzursuzluğun geçmemesi sebebi ile gündüz davranışlarında da sinirlilik, öfke patlamaları, huysuzluk, konsantrasyon zorluğu ve hiperaktivite gibi sorunlar ve davranış bozuklukları ortaya çıkar.

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) Nasıl Teşhis Edilir?

Huzursuz bacak sendromunu (HBS), ne yazık ki teşhis edebilmek için herhangi bir test yoktur. Bu teşhis genellikle bahsettiğimiz belirtilerden birini yaşayıp yaşamadığınıza göre yapılır. Uzman doktorlar sizden sağlık sorunlarınızın olduğu bir tıbbi öykü, eksiksiz fiziksel ve nörolojik muayene ve bazı kan testleri isteyebilirler.

Bacaklarda hissedilen bu tarif edilemez dürtülerin oluştuğu, çoğunlukla bacakları istemsizce hareket ettirme isteği ile otururken ya da uzanırken tam da dinlenme vaziyetlerinde başlaması ve giderek çoğalması, özellikle de geceleri şiddetlenmesi ve rahatsızlığın başka bir tıbbi ya da davranışsal durumla açıklanamadığı vakalarda huzursuz bacak sendromu teşhisi konulabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi genel olarak belirti veya semptomların yoğunluğuna bağlıdır. Uykusuzluk ve yaşam kalitesini etkileyecek derecede bir huzursuzluk durumu söz konusu ise tedavi olunmak için karar verilmelidir. Bu durumda devam eden tıbbi bozukluklara bağlı olarak HBS vakalarında özel bir tedavi de gerekmektedir.

İlaçsız Tedaviler

Sendrom belirtileri hafif ve günlük yaşamı çok fazla etkilemeyecek düzeyde ise ilk olarak ilaçsız tedaviler denenir. Bu yöntemlere bakacak olursak:

Demir Takviyesi

Yapılan bazı test ya da tetkikler sonucunda demir eksikliğiniz varsa doktorunuzun önereceği demir takviyesi ilaçları alabilirsiniz Demir eksikliği huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.

Reçeteli İlaç Tedavisi

HSB semptomlarınız veya belirtileriniz günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek kadar rahatsız edici boyutta veya şiddetli ise mutlaka uzman doktora başvurmalısınız. Ve uzman doktorun önereceği reçeteli ilaç tedavisine başlamalısınız.

Uzman Psikolog Desteği İçin: Antalya Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button