Evde Kilo Vermenin Yolları
Evde Kilo Vermek İçin Diyet İpuçları Nelerdir?
Evde kilo verme programınızın doğru yapıldığından emin olmak için şu ipuçlarını izleyin:
- Kısa sürede sonuç vaat eden moda diyetlerin tuzağına düşmeyin.
- Sadece kısa vadeli sonuçlar verebilecek çekici kilo verme haplarına ve kemerlerine dikkat edin.
- Bir gün çok fazla yiyip ertesi gün kendinizi aç bırakarak dünü telafi etme hatasına düşmeyin.
Evde Kilo Vermek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Yediğiniz yemeklere ve fiziksel aktivelerinize dikkat ederek sağlıklı bir şekilde evde kilo verebilirsiniz. Kendinize uygun doğru diyet programını uygulamak ve bununla birlikte düzenli bir egzersiz planı oluşturmak en faydalı yol olacaktır.
Evde Doğal Olarak Hızlı Kilo Nasıl Verilir?
Diyet ritmi ayarlanmalıdır
Herkesin günlük öğün saati ve sayısı kendine özgüdür. Fakat sağlıklı bir birey için en ideal düzen 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde oluşturulan beslenme şeklidir. Kişi vücudunu aç bırakmadan azar azar sık sık beslenir. Böylece hem porsiyon kontrolünü sağlar hem de yeme ataklarının önüne geçmiş olur.
Tamamen Kaçınamıyorsanız Şeker Alımını Büyük Ölçüde Azaltın
Meyvelerden aldığımı fruktoz, sütten aldığımız laktoz bizim için doğal şeker içerir. Beyaz/esmer şeker, bal ise bizim rafine şeker (sofra şekeri) grubumuzda yer alan besinlerdir. Ülkemizde yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA)-2017’nin sonuçlarına göre rafine şekerin 15 yaş üzeri bireylerde günlük tüketimi yaklaşık 20 gram (5 çay kaşığı) kadar olmalıdır.
Paketli Ürünleri Hayatınızdan Çıkartın
Abur cuburların birçoğunun besin değeri yok denecek kadar azdır ve bize yarardan çok zararı bulunur. Yeme alışkanlığımızı göz önünde bulundurarak, kademeli bir bırakma sürecini takip edilmelidir. Hala canımız çekiyorsa, evde düşük kalorili malzemelerle sağlıklı atıştırmalık tarifler denenmelidir. Bu şekilde evde kilo verme aşamasında büyük bir yol katedersiniz.
Asitli İçecekler/Meyve Suları Yerine Suyu Tercih Edin
Su doğal olarak kalorisiz bir içecektir ve vücudumuza birçok faydası bulunur. Kahvaltı, yemek eşlikçisi olarak tükettiğimiz meyve suları, asitli içecekler yerine su içmeyi alışkanlığı kazanırsak büyük bir kalori açığı yaratmış oluruz.
Sağlıklı Şekilde Evde Kilo Verme Nasıl Olur? – Diyet Planı
Kendimize bir diyet listesi oluştururken listenin tüm besin öğelerini içerdiğinden ve dengeli bir şekilde dağılımının sağlandığından emin olmamız gerekir. Bu nedenle, evde kilo verme için diyet planımıza aşağıdaki besinlerin dahil edilmesi önem taşır.
Karbonhidratlar
Dolayısıyla bizim daha çabuk acıkmamızı sağlarlar. Kompleks karbonhidratlar ise yüksek lif içerikleri sayesinde sindirimleri daha zordur. Bu nedenle bizi daha uzun süre tok tutarlar ve kilo vermek için ideal bir seçenek haline gelirler.
Proteinler
Proteinler kas gruplarımızın oluşumunu sağlayan; hücrelerin yenilenmesinde ve onarılmasında rol oynayan; ihtiyaç duyduğumuz enerjinin büyük bir miktarını karşılayan temel bir yapıdır. Eğer yeterli protein alımını sağlamazsak vücudumuzdaki kasların kaybına ve kas dokularının küçülmesine sebebiyet veririz. En kaliteli protein kaynakları olarak kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, badem, fındık ve kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.
Yağlar
Olumsuz çağrışımlara sahip bir beslenme kategorisi olan yağlar, hormon ürettikleri, vitamin depoladıkları ve enerji verdikleri için vücut için gereklidir. Sağlıklı yağlar dediğimiz – çoklu doymamış, tekli doymamış ve Omega-3 yağ asitleri – diyetimizin olmazsa olmazlarındandır.
Sağlıklı bir diyet için diyet yağının yağ asidi örüntüsü 1/3 doymuş (tereyağ, Hindistan cevizi yağı, palm yağı), 1/3 tekli doymamış (avokado, zeytinyağı, kabuklu yemişler), 1/3 çoklu doymamış (Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, susam yağı) civarında olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Vitaminler ve Mineraller
Sağlıklı, renkli, dengeli bir beslenmede vücudumuz ihtiyacı olan vitamin ve minerali sağlamış olur. Tabağımız ne kadar renksizse aslında o kadar az vitamin ve mineral alıyoruz demektir. Metabolizmamız bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinde yavaşlamaya uğrar. Özelikle B5,B6,C ve D vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve çinko alımına özen gösterilmelidir.