Smoothie Nedir?

Meyve ve sebzelerle hazırlanan; yoğurt, sütle besleyicilğini arttıran; yulaf, keten tohumu, yağlı tohumlarla zenginleştirilen ve öğünlerimizi güzelleştiren sağlıklı bir içecektir.

İnsanların meyve, sebze suyu tüketimleri eskiye dayanır. Günümüzde smoothie adı verdiğimiz içeceğin ilk tüketimi 1930’larda Amerika’da blenderın icadıyla başlamıştır. Yaklaşık yirmi yıl boyunca serinletici bir içecek olarak tüketilmiştir.

Sonrasında sağlıklı beslenmeye olan ilgi artmış ve yeni tarif denemelerine merak salınmıştır. ‘Smoothie’ ismi, 1970’te Steven Kuhnau’nun laktoz duyarlılığı olduğu için milkshake tüketememesi ve buzlu meyveli içecekler yapmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Yarattığı “The Smoothie King” isimli dükkan kısa sürede benimsenmiş ve smoothienin doğduğu yer olarak kabul edilmiştir.

Smoothie, İngilizce pürüzsüz (smooth) sözcüğünden türetilmiş bir kelimedir.

İyi Bir Smoothie Nasıl Olmalıdır?

Smoothie hazırlarken vereceğimiz ilk karar onu ara öğünde mi yoksa ana öğünde mi tüketeceğimiz olmalıdır. Ara öğün için hazırlanacak olan bir smoothie yaklaşık 150 kkal içermelidir. Ana öğün için tüketilecekse günlük vücudunuza aldığınız toplam enerji baz alınarak bir kalori hesaplaması yapılmalıdır. Özünde smoothie üç temel besin ile hazırlanır.
  1. Meyve ve/veya sebze
  2. Yoğurt, yulaf, tahıl, yağlı tohumlar (kıvam vericiler)
  3. Süt, su, maden suyu vb. sıvılar

Bu üç grubun besleyicilik ve lezzet açısından yeterli ve dengeli şekilde içeceğimizde bulunması çok önemlidir. İyi bir içecek:

Smoothienin Faydaları Nelerdir?

Her mevsim tüketilebilen bir içecek olan smoothie özellikle yaz aylarında serinletici ve ferahlatıcı etkisiyle daha çok tercih edilmektedir. Bu doğal ve lezzetli içeceğin bizlere birçok faydası da bulunmaktadır.

Smoothie Ne Zaman Tüketilmelidir?

Porsiyon kontrolüne dikkat edildiği sürece istenilen hem ana hem ara öğünde tüketimi sağlanabilir.

Zaman zaman ödem, şişkinlik gibi problemler yaşarız ve gün boyu çok su içsek de; yiyip içtiklerimize dikkat etsek de bu problemlerden kurtulamayız. Fakat hazırlayacağımız yeşil smoothiyle güne hafif, ferah ve sindirim sıkıntısı çekmeden başlayabiliriz. Bize hem detoks etkisi yaratacak hem de uzun süre tok tutacaktır.

Birçoğumuz kahvaltı öğününü atlar, bazen de hazırlamaya üşenir. Bu anlarda da bizim için mükemmel bir kurtarıcı olur. Günün en önemli öğünlerinden biri olan kahvaltıda makro ve mikro besin ögeleri açısından dengeli beslenmek kıymetlidir.

Bu sebeple istenilen meyve ve sebzeler, yoğurt/süt, yağlı tohumlarla zengin içerikli bir smoothie tercihi harika olacaktır. Öğle ve akşam yemeklerine vakit bulamayanlar veya farklı tatlar arayanlar için de iyi bir alternatif olacaktır.

Kuşluk ve ikindi ara öğünlerinde açlığımızı bastırmak için tercih edilecek güzel bir seçimdir. Kalori miktarının düşük tutulmasına özen gösterilmelidir. Yağlı tohumlarla oluşturulacak kremamsı smoothiler ana öğünlerimize kadar bizi tok tutmaya yardımcı olacaktır.

Evden/iş yerinden spora geçerken yanımızda kolay taşınabilir ve sağlıklı bir seçenektir. Sporda enerjimizi uzun süre koruyabilmek için karbonhidrattan zengin, sindirimi kolay (az lifli besinler kullanılarak) smoothilerle güzel bir egzersiz deneyimi yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde spor sonrası da kaliteli karbonhidrat, protein alımı için de pratik ve doğru bir tercih olacaktır.

Smoothie Tüketiminin Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Smoothie ne kadar sağlıklı bir içecek olsa da tek başına hiçbir besin öğesi bizim günlük beslenme ihtiyacımızı karşılayacak niteliği oluşturmaz. Günlük beslenmemizi destekleyici olarak tüketebiliriz, fakat tüm gün sadece onunla beslenmek doğru bir seçim olmaz. Üstelik yanlış hazırlanırsa bize yarardan çok zararı olabilir.

Çok Büyük Porsiyonlar: Yeşil bir smoothieyi ele alalım. Hazırlarken içerisine ne kadar yeşillik koyuyorsunuz? Bazen lezzetli olması bazen de istenilen kıvama ulaşması için normalde yemek olarak yiyeceğimiz porsiyonun 2-3 katını içeceğe koyabiliyoruz. Fazla kalori almamak ve içeceğin gerçek etkisi görebilmek için ideal ölçülere sadık kalınması önemlidir.

Fazla Kalori Alımı: Bir besinin sağlıklı olduğunu duyduğumuzda genellikle hiç kalorisi yokmuş gibi tüketiminde aşırıya kaçabiliyoruz. İçerisine koyduğumuz hurma, yağlı tohumlar, yerfıstığı ezmesi, avokado, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları, yulaf, meyveler ve diğer birçok besin kalori içerir. Ne kadar yararlı besinler olsalar da kullanırken ölçülerine dikkat edilmelidir. Unutmayalım ki vücudumuza fazladan aldığımız her kalori yağ olarak depolanmaktadır.

Yüksek Karbonhidrat İçeriği: Meyveler vitamin, mineral ve antioksidan içeriği açısından ne kadar faydalı olsalar da içerdikleri yüksek karbonhidratın fazlası bizim için iyi olmayabilir. Tek başına yüksek karbonhidrat tüketimi kan şekerimizde hızlı oynamalar yaratarak bizi birkaç saat sonrasında yorgun ve halsiz bırakabilir. Özellikle diyabetli bireyler, diyabet adayları için sakıncalıdır ve önerilmemektedir.

İlginizi Çekebilir: Kusma Korkusu Nasıl Yenilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button