Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin geleneksek pişirme yöntemlerinin ve yeme alışkanlıklarının temel alındığı bir beslenme şeklidir ve adını da buradan almaktadır. Akdeniz tipi beslenmede katı kurallar ve yasaklar yoktur. Dünya genelinde ‘Med Diyeti’ olarak da bilinmektedir. Harvard Halk Sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün beraberliğiyle ilk olarak 1993 yılında Akdeniz Diyet Piramidi oluşturulmuştur.
beslenme piramiti
Akdeniz Diyeti Beslenme Piramiti

Piramidin temelinde hareketli ve fiziksel aktivitesi yüksek bir yaşam tarzı yer alır. Diyete uyum sağlayabilmek için aktif bir yaşam en temel özelliklerdendir.  Piramit aşağıdan yukarıya doğru incelendiğinde:

  1. Grup: Ekmek ve Tahıl Grubu (Ekmek ve ekmek yerine geçen besinler)
  2. Grup: a) Meyveler b) Sebzeler c) Baklagiller, bezelye, kuruyemişler
  3. Grup: Zeytinyağı
  4. Grup: Peynir ve Yoğurt (Süt ve süt ürünleri bu grupta yer alır.)
  5. Grup: Balık (Deniz Ürünleri)
  6. Grup: Tavuk ve Hindi
  7. Grup: Yumurta
  8. Grup: Tatlı
  9. Grup: Kırmızı Et
Aralıklı Oruç Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/aralikli-oruc-diyeti-nedir/ İçeriği İncele!!

Akdeniz Diyetinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Akdeniz diyetinde tahıl tüketiminin tam tahıllardan (tam buğday, çavdar vb.) karşılanması ve günlük 8 porsiyon olacak şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Akdeniz tipi beslenmede önemli bir yere sahip olan sebze meyvelerin günlük porsiyon önerileri sırasıyla; sebzeler için 2-3 porsiyon, meyveler için ise 4-6 porsiyon arasında değişmektedir. Mevsimin taze sebze – meyvesinin yenilmesi tercih edilmektedir.

Yine diyetimizin önemli bir parçası olan kurubaklagillerin haftada en az iki kez ister yemek olarak ister salatalara eklenerek (nohut, yeşil mercimek, maş fasulyesi vb.) tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Akdeniz Diyetinin en önemli özelliklerinden biri yağdan gelen enerjinin çoğunu zeytinyağının oluşturmasıdır. Bu diyette zeytinyağının tüketimi genellikle 25-50 ml/gün arasında değişmektedir.

Zeytinyağından sonra yağdan gelen enerjinin kalanını da yağlı tohumlar sağlar. Bu yağdan gelen enerjinin yaklaşık %35-40’ını oluşturur. Yağlı tohumların bitkisel yağ içerikleri yüksektir. Yağ içeriğinin büyük bir kısmı tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.

İyi kalite protein kaynağı olan balık, Akdeniz Diyetinde haftada 4-5 porsiyon tüketilebilmektedir.

Akdeniz Diyeti Nasıl Uygulanır?

Akdeniz diyeti günümüzde kendimizi aç bırakıp büyük yemek kısıtlamaları yapmadan sağlıklı bir şekilde ve egzersiz yaparak kilo verip hayatımızı düzene sokabileceğimiz bir diyet çeşididir. ‘İzlenmesi en kolay diyet’, ‘En iyi bitki bazlı diyet’ kategorilerinde de ilk sıralarda yerini almaktadır.

Şarap tüketimi de Akdeniz diyeti içerisinde yer alır. Fakat hamilelik, emziklik dönemlerinde veya herhangi bir sağlık sorunu varlığında mutlaka bir uzmana danışarak tüketimi sağlanmalıdır.

Kırmızı et ve tatlı çeşitleri ayda bir-iki kez tüketmemiz gereken gruptadır.

Tüketmemiz gerekenler arasında ise; şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis vb.), tereyağı, margarin, şeker ve şekerli içecekler yer alır.

Emziren Anne Diyeti Nedir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/emziren-anne-diyeti/ Hemen İçeriğimizi Keşfet!

Akdeniz Diyeti Örnek Menü

Kahvaltı:

1 adet haşlanmış yumurta

2 parmak kalınlığında az tuzlu beyaz peynir

Domates, salatalık ve bol yeşillik

1-2 ince dilim tam buğday ekmeği

Kuşluk: 2 adet hurma + 2 adet tam ceviz

Öğle:

Ton balıklı/ızgara tavuklu ve bol yeşillikli salata

1-2 ince dilim tam buğday ekmeği

İkindi: 1 porsiyon meyve + 5 adet çiğ badem

Akşam:

5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

4 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt

Bol yeşillikli salata

Gece: 1 porsiyon meyve + yarım yağlı süt

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Akdeniz diyeti besin çeşitliliği ile öne çıkan bir beslenme modelidir. Başta kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve obezite olmak üzere çeşitli kronik hastalıklardan koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir.

Akdeniz Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyette genel olarak nelerin yenilmesi gerektiği belirtilip porsiyon miktarları vurgulanmadığı için kilo alma riski oluşturabilir. Zeytinyağı ve yağlı tohumlar Akdeniz diyetinde önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar sağlıklı besinler olsa da içerdikleri yüksek enerji sebebiyle fazla tüketildiklerinde kilo alımına sebebiyet verebilirler.

Daha az süt ve süt ürünü tüketimi kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Böyle durumlarda bitkisel kaynaklı proteinlere yönelmek iyi bir seçenek olabilir. Hala bir eksiklik mevcutsa uzmanına danışılarak kalsiyum takviyesi alınabilir.

Akdeniz diyetinde hayvansal kaynaklı besinler kısıtlandığı için demir alımını ciddi düzeyde azaltır. Bu sebeple düzenli olarak demir seviyeleri kontrol ettirilmeli ve bitkisel kaynaklı demir içeren besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Kusma Korkusu Nasıl Geçer?
Call Now Button