Günümüzde pek çok kişi kronikleşen ağrılardan şikayetçi. Bu durum kişinin iyi hissetme halini etkileyen kronik bir probleme dönüşebiliyor. Son yıllarda bu tip ağrılar için kullanılan bir alternatif tedavi yöntemi olan nöral terapi, vücudun belirli bölgelerine lokal anesteziklerin (LA) enjekte edildiği düzenleyici ve sistemi sıfırlayan bir tedavidir.
Bu yöntem, birçok kronik rahatsızlığı başlatan veya çoğaltan işlevsiz otonom sinir sistemini normalleştirmeye dayanır. 50 yılı aşkın bir süredir Avrupalı doktorlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kişide anatomik ve genetik bir bozukluk, eksiklik, ileri derecede dejenerasyon olmadıkça cilde uygulanan enjeksiyon bazı hastalıkların oluşum süreçlerini tersine çevirebilmekte ve tedavi edebilmektedir.
Nöral Terapi Nasıl Çalışır?
Otonom sinir sistemi dediğimiz sistem, sinir sistemimizin tüm vücudu kapsayan ve hücresel düzeyde etkileri olan bir parçasıdır. OSS’deki birtakım bozukluklar, hastalıklarımızın ve kalıcı ağrılarımızın temelini oluşturur. Hayatımız boyunca geçirdiğimiz enfeksiyonlar, ameliyatlar, kazalar, fiziksel ve psikolojik travmalar vücudumuzda problemli bölgelerin oluşmasına neden olur. Bu sorunlu alanlara “parazit alanları” denir.
Bu bölgelerdeki hasarlar ömür boyu kalıcı olabilir. Bu elektriksel iletişim bozukluğu, girişim alanları olarak da adlandırılan bu bölgelerin deri kısmına yapılacak enjeksiyonla düzeltilebilir.
Hastalıklı bölgeden gelen olumsuz uyarılar tüm vücuda yayılır. Bunların bir kısmı vücut tarafından onarılırken bir kısmı tamir edilemez. Hayat boyu süren dış etkenler (enfeksiyonlar, travmalar, vücuda yapılan operasyonlar gibi müdahaleler) bozucu alanlar oluşturma potansiyeline sahiptir.
Sorunun kaynağı olan bu alanlardan kaynaklanan uyaranlar sinir siteminin mesaj ağını etkileyerek başka bir bölgede ağrı oluşturabilir. Günümüz tıbbı bu bölgeyi tedavi etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle tedavide sorunlar yaşanmaktadır.
Geçirilmiş enfeksiyon bölgeleri, travmalar, operasyonlar ve iyi yapılmayan tüm diş tedavilerinin bozucu alanlar oluşturma potansiyeli yüksektir. Özellikle baş boyun bölgesi rahatsız edici bölgeler açısından yoğundur. Tedavide tekrarlanan lokal anestezik enjeksiyonları ile hücrenin elektriksel potansiyeli arttırılır.
Nöral Terapi Nasıl Uygulanır?
Bir enjeksiyon tedavisi gibi algılanabilir ama amaç ilaç aşılamak değildir. Buradaki en önemli terapötik özellik girişim alanı yaklaşımı ile hekimin hastalığın kaynağını bulmasıdır.
Lokal anestezik enjeksiyon yoluyla uygulanır. Uygulama alanları cilt altı, kas dokusu, vücuttaki ameliyat ve yara izleri, eklem içi ve ağrılı noktalardır. Sinir içine enjeksiyon uygulanmaz.
En önemli konu lokal anesteziğin uygulanacağı bölgenin iğne ile belirlenmesidir. Bu alan tespiti bu tedavi yöntemini diğer standart lokal anestezik enjeksiyon uygulamaları ve benzeri tedavilerden ayıran en önemli özelliktir.
Tedavi seanslar halinde uygulanır ve iki seans arasında en az üç gün geçmesi önerilir.
Nöral Terapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Ana alanı ortopedik ve kas siniri hastalıklarının tedavisidir. Aşağıdaki durumlarda kullanılabilir.
- Tüm baş ağrıları, bölgesel kas-iskelet ağrısı, kronik pelvik ağrı
- Fibromiyalji, tendinit, spor yaralanmaları
- Karpal tünel sendromu, kronik enflamasyon ve enflamasyonlar
- Spinal artrit ağrıları
- Kronik dirsek, omuz, diz, bel, sırt ve boyun ağrıları, bel ve boyun fıtıkları
- Yüz felci, nöropatik ağrılar, sinir yaralanmaları
- Zayıf dolaşım
- Romatizma
Hastalarda ağrıya neden olan etkenler ortadan kaldırıldığı için vücuda kendini yenilemesi ve onarması için zaman verilir. Bu onarım döneminde geri dönüşler olacak, vücut fonksiyonları düzelecek ve şikayetler normale dönecektir.
Nöral Terapi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
- Düşük kalp atış hızı olan kişiler
- Akut cerrahi endikasyonu olan hastalar
- Kalp yetmezliği
- Miyastenia gravis (vücudun iskelet kaslarının zayıflamasına neden olan kronik ve otoimmün bir kas hastalığı)
- Antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını önleyen) ilaç kullananlar
- Maligniteler (kanser sayılabilecek tümör türleri) ve sepsis (deri üzerindeki bir yarada mikrop kapma sonucu enfeksiyon oluşması)
- Tiroid için atom tedavisi alan hastalarda belirli bir süreden önce uygulanmamalıdır.
Nöral Terapinin Yan Etkileri Var Mı?
- İlaçla uygulanan bir tedavi yöntemi değildir.
- Kısa etkili lokal anestezik maddelerin otonom sinir sisteminde oluşturduğu uyarıdan yararlanılır.
- İğne deriye girer girmez bu uyarı sinir ağında yayılır ve eski sinir hasarı biyoelektrik olarak düzeltilir.
- Diğer iğne tedavilerinin çoğunda dokuya ilaç verilirken cilde uygulanır.
- Nöralterapide ilaç olarak sadece prokain ve lidokain maddeleri kullanılmaktadır. Burada bu ilaçlar lokal anestezik özelliğinden dolayı değil, biyoelektrik etkilerinden dolayı tercih edilmektedir.
- Seksen yılı aşkın süredir batıda sıklıkla kullanılan bu tedavi yönteminde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.
Yan etkileri minimaldir. Bununla birlikte, bazı hastalar ilk enjeksiyondan sonra hafif morarma veya artan ağrı yaşarlar. Bazı hastalar ayrıca anestezinin neden olduğu kalp atış hızının geçici olarak yavaşlamasına bağlı olarak enjeksiyondan hemen sonra biraz baygınlık hissedebilir. Bu yan etki sadece birkaç dakika sürer.
Prokain ve lidokain gibi anesteziklere alerjiniz varsa, enjeksiyonları alamayabilirsiniz. Herhangi bir enjeksiyon bazlı tedavide olduğu gibi, enfeksiyon riski vardır. Ancak, yüksek eğitimli personelimiz yalnızca steril ekipman ve uygun tıbbi protokol kullandığından bu risk çok azdır.
Herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, güvende olmak için uygulayıcınıza bildirdiğinizden emin olun.
Nöral Enjeksiyon Ağrı Yapar Mı?
Enfeksiyon uygulamaları sırasında pek çok kişi bunu sinek ısırığı kadar hissederken bazı hastalarda daha şiddetli bir ağrı görülebilir. Bu durum enjeksiyon yapılan bölgenin ne kadar hassas olduğuna, yapılan iğnenin derinliği ve cilt özelliklerine göre değişir.
Nöral Terapinin Faydaları Nelerdir?
- Pahalı ameliyatlara veya ömür boyu kullanılan ilaçlara ihtiyaç kalmaz.
- Daha hızlı bir çözümdür.
- Kronik sorunlara çözüm sağlar.
- Lenf tıkanıklığını giderir.
- Kas ve eklem ağrılarını azaltır.
- Sindirim sistemini iyileştirir.
- Organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Nöral Terapinin Etkinliğini Azaltan Durumlar Var Mıdır?
Aşağıdaki durumlar tedaviden alınan faydayı azaltabilir:
- Kronik yorgunluk
- Uyuşturucu kullanımı, özellikle ANS işlevini engelleyen herhangi bir ilaç
- Beslenme eksiklikleri
- Çevresel faktörlerden, ilaçlardan, alkolden veya sigaradan kaynaklanan toksik aşırı yüklenme