Emzirmenin Önemi Nedir?
Emzirmenin hem anne hem de bebek için kısa ve uzun vadeli yararları vardır. Anne sütünün zengin içeriği bebeğin ihtiyaç duyduğu bütün besinleri sağlar. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için son derece önemlidir. Bebeği virüs ve bakterilere karşı koruyacak antikorlar içerir. Bu nedenle emzirme çok önemlidir.
Emziren Anne Diyeti Nedir?
Gebeliğin başarılı bir şekilde sonlanmasıyla birlikte, vücudun toplanması ve gebelik sonrasındaki sürece uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Emziren annelerde besin ve enerji gereksinimi artmaktadır. Annenin yeterli ve kaliteli süt üretebilmesi için dengeli bir diyetle yeterli miktarda besin öğesi ve yeterli kaloriyi alması gerekmektedir.
Dolayısıyla emzirme döneminde uygun beslenme, annenin gereksinimlerini karşılaması ve bebeğin gereksinimine uygun şekilde ideal süt üretmesi için oldukça önemlidir.
Emziren Anneler Diyet Yapmalı Mıdır?
Aynı zamanda bu diyet programları annenin kilo vermesine de yardımcı olacaktır. Uygulanan beslenme programı yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte, annenin sütünün hacminin ve kalitesinin artmasına katkı sağlayacaktır. Anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesi açısından son derece önemlidir.
Dolayısıyla bu dönemde beslenme süreci göz ardı edilmemelidir ve mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.
Emziren Anneler Bilinçsiz Diyet Yaparsa Ne Olur?
Son yıllarda kadınlar için fiziksel özelliklere verilen önem artmaktadır. Gebelik ve doğum sonrası alınan kilolar birçok annenin psikolojik sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir.
Bununla birlikte emziren annelerin kilo verme amacıyla diyet yapma eğilimleri, annelerin yetersiz ve dengesiz beslenmesine yol açmaktadır. Doğum sonrası uygulanan bilinçsiz diyetler annelerde kas kayıplarına ve çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.
Yetersiz beslenme ve düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azalmakta ve sütün besin değeri olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden emzirme döneminde sadece kilo vermeye odaklanılmamalıdır.
Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Emzirme döneminde anneler günde ortalama 500-700 kalori enerji harcarlar. Bu sebeple emziren annelerin günlük enerji ihtiyaçları ve besin öğesi gereksinmeleri fazladır, düşük kalorili diyetler uygulanmamalıdır.
Emziren Annelerin Beslenmesinde Dikkat Etmesi Gerekenler
- Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı artmaktadır. Yeterli miktarda su tüketmek bu dönemde önemlidir. Sık sık su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Sıvı tüketimini arttırmak için özellikle nane, papatya, adaçayı, taze sıkılmış meyve suları, komposto gibi şeker ilavesiz, katkı maddesi olmayan evde hazırlanan içeceklerin tüketilebilir.
- Emzirme döneminde sıvı alımına takviye olarak süt de tüketilebilir. Dolayısıyla kalsiyum gibi diğer vitamin ve mineral alımı da sağlanmış olacaktır.
- Protein alımının yeterli ve dengeli olması emziren anneler için çok önemlidir. Protein; doğum sonrasında vücudun onarılmasında ve kas yapısının korunmasında rol oynamaktadır. Doğru miktarda protein anne ve bebeğin vücudunun büyümesi ve gelişmesine yardımcı olacaktır. Kuru baklagiller, yumurta, balık, yağsız et protein içeriği zengin besinlerdir.
- Bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimi için haftada en az 1 kez omega 3 yönünden zengin balık tüketimine özen gösterilmelidir.
- Demir eksikliğini önlemek adına yeşil yapraklı sebzeler ve haftada 2-3 kez kırmızı et tüketilmelidir.
- Emzirme döneminde lif kaynağı olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
- Bol meyve ve sebze tüketilmelidir.
- Vitamin ve lif açısından zengin olan kuru meyveler hafif bir atıştırmalık olarak diyette tüketilebilir.
- İyot bebeğin beyin ve zekâ gelişimi için çok önemlidir. İyot alımını arttırmak için iyotlu tuz tüketilmelidir.
- Kilo verme amacıyla öğünler atlanmamalıdır.
- Bu süreçte vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral gereksinimi artmaktadır. Doktorun önerdiği takviyeler mutlaka kullanılmalıdır.
Emziren Annelerin Uzak Durması Gereken Besinler
- Brokoli, kabak, sarımsak, soğan gibi bazı besinler anne sütünün tadını değiştirerek bebekte gaz yapabilmektedir. Bu durum bebeğin süte olan ilgisini de azaltabilir. Bebeğin durumuna göre bu besinler diyetten çıkarılabilir.
- Emzirme döneminde bebeğin sağlığı için sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Kafein anne sütüne geçmektedir fakat çoğu zaman bebeğe zarar vermez. Fakat fazla miktarda kafein tüketimi bebeğin uykusunu etkileyebilmektedir. Bu sebeple bebeğin uyku durumunda sorunlar varsa kafein alımı sınırlandırılabilir.
- Baharatlı yiyecekler anne sütünün tadına etki ederler ve bebeğin bir takım sindirim problemleri yaşamasına sebep olabilirler. Bu nedenle fazla baharatlı besinlerden kaçınmak fayda sağlayabilir.